FOTO: Grilomentary navdušil polno Linhartovo dvorano


Akterji od leve proti desni. Ula Furlan, Domen Smerdel, Marko Grilc in gostiteljica večera, Ota Roš [foto: Samo Vidic]

Medtem, ko se je včeraj v Cankarjevem domu odvijala osrednja proslava ob dnevu državnosti, je nadstropje nižje v Linhartovi dvorani potekal drugačen praznik. V dvorani, ki je kar pokala po šivih, je približno 600 gledalcev z bučnim aplavzom, žvižgi in vzkliki pozdravilo premiero filma Grilomentary, filmski portret najuspešnejšega slovenskega deskarja prostega sloga, Marka Grilca, ki so mu v filmu delali družbo prijatelji iz sveta snowboardinga ter Ula Furlan v vlogi švicarske novinarke.

Vstopnice za film so bile razprodane že dolgo pred premiero, zadnjih 40 vstopnic, ki so se znašle v prodaji v torek, pa je pošlo v pičlih treh urah. Celoten izkupiček od prodanih vstopnic bo namenjen fundaciji Wings for life, neprofitni organizaciji, ki deluje na področju ozaveščanja javnosti o poškodbah hrbtenjače ter spodbujanju iskanja rešitev za zdravljenje poškodb hrbtenjače.

Moram priznati, da sem bil pred premiero kar živčen, a upam, da vam je bil film všeč. To mi pomeni največ,” je po premieri na odru povedal Marko Grilc, glavni akter Grilomentary-ja. Kot je še povedal v odrskem pogovoru z voditeljico Oto Roš, je film pokazal, da je deskanje v Sloveniji še vedno slabo medijsko podprto, zato takšni projekti prispevajo k prepoznavnosti športa, ki v tujini, predvsem čez lužo, polni športne strani v časopisih, pri nas pa o deskarskih uspehih le redko slišimo.

Mnogočemu sem se moral v svojem življenju odreči, da sem danes na tem mestu in ta film je vrhunec moje kariere,” je povedal vzhičeni Grilc. Dodal je še, da kljub temu, da je dosegel že marsikaj, še vedno ostaja Grilo iz BS-a, kot mu mnogi pravijo. Svoj film ponavadi dobijo le najboljši na svetu in Marko prav gotovo sodi med njih. Še posebej se je svetovni javnosti dokazal lani, z zmago na prestižnem tekmovanju Air & Style v Innsbrucku. A kot je dodal, uspehi v mednarodnih filmskih produkcijah, na tekmovanjih ter dobri posnetki še niso dovolj za nastanek dobrega filma. “Vsi, ki smo sodelovali pri projektu, smo vanj vložili ogromno truda. Ula je res odlično odigrala svojo vlogo, obenem pa je veliko pomagala tudi meni, tako mi je precej olajšala delo. Svoje delo so odlično opravili tudi vsi moji prijatelji, ki so sodelovali pri filmu, še posebej pa moram izpostaviti režiserja in scenarista Domna Smerdela in njegovo ekipo. Jaz namreč lahko prodajam neumnosti, a nekdo mora vse to sestaviti v gledljivo celoto,” je še povedal Grilc.

Domen Smerdel iz produkcijske hiše Bazamedia 2.1, si je kot osnovo za filmski portret Marka Grilca zamislil dokumentarno predlogo, v kateri smo lahko videli glavne poudarke iz Markovega življenja na snegu. Markovo zgodbo pa povezuje igrani del filma, v katerem je nastopila simaptična Ula Furlan kot Ella, švicarska novinarka, ki v Slovenijo pripotuje z namenom opraviti intervju z Markom. Razlog za odmik od strogega dokumentarnega filma je razkril Domen: “Z Markom smo v preteklosti posneli že precej intervjujev, a če sem iskren, je na teh posnetkih dolgočasen, zaspan, oči se mu kar zapirajo. Tako da se mi je ob novici o tem, da bomo o njem snemali film, skoraj spustila tema na oči. Vedel sem, da 25 minut govorjenja o življenju snowboarderja ne bo pravi način, kako osvetliti Markovo življenje, zato smo se tudi odločili za drugačen pristop. V preteklih projektih sem spoznal, da je Marko zabaven fant, zato smo ga vključili v situacije, ki se mu v življenju resnično dogajajo. Glede na to, da so gledalci ostali v dvorani, ploskali in navijali, se mi zdi, da nam je uspelo najti pravi način,” je povedal Smerdel, ki se je kar malce bal kritičnega odziva nekaterih drugih filmarjev, a po premieri so nanj letele zgolj pohvale.

V filmu so lahko tisti, ki Marka in ostale sodelujoče poznajo dovolj dobro, videli kar nekaj zabavnih vložkov, ki so nastali na podlagi resničnih dogodkov. V delu filma, kjer sta se fotograf Samo Vidic in Marko odpravila na fotografiranje, lahko tako zasledimo legendarno Samovo borbo z žičničarjem, ki jo je pred leti doživel na Kaninu. Samo, ki je v film tudi sam vložil precej svojega dela, v njem pa se pojavi tudi njegov, še ne enoleto star sin Jaka, je bil zadovoljen s končnim izdelkom: “Nad filmom sem navdušen. Režiser Domen Smerdel je res odlično opravil svoje delo, prepričan pa sem, da bo podobnih projektov še precej in bodo še boljši.” Svoje navdušenje pa je izrazil tudi Bine Žalohar, slovenski freestyle smučar, ki se prav tako pojavi v filmu in je Marku pomagal tudi pri projektu Double air, s katerim se film zaključi: “Film je izpadel res hudo dobro, zato sem vesel, da me je Domen povabil k sodelovanju.


Fotogalerija: 23.12.2010, GrilomentaryAkterji od leve proti desni. Ula Furlan, Domen Smerdel, Marko Grilc in gostiteljica večera, Ota Roš [foto: Samo Vidic]

Leave a Comment