FOTO: Nagrade 4. BOFF so podeljene


Režiser Gerald Salmina in vodja odprave Axel Naglich (Mount St. Elias) prejemata nagrado za najboljši film kategorije šport in akcija (dolgi) od vodje festivala Jana Mačka [foto: Danijel Žagar]

Nagrajeni filmi sinoči zaključenega četrtega festivala filmov o naravi in športih v njih BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) so:

Zmagovalec kategorije šport in akcija (daljši filmi)
Mount St. Elias (Avstrija, režija Gerald Salmina, 2009)

Zmagovalec kategorije narava in ekologija
Salt – Sol (Avstralija, Murray Fredericks, 2009)

Zmagovalec kategorije šport in akcija (kratki filmi)
To the Rainbow – Do mavrice (VB, Dave in Lynwen Brown, 2010)

Nagrada občinstva
Life Cycles – Življenjski cikli (Kanada, Derek Frankowski in Ryan Gibb, 2010)

Najboljši film festivala
Salt – Sol

Žirija se je o zmagovalcih odločila soglasno, poleg treh glavnih nagrad pa se je odločila dodeliti tudi dve posebni omembi za filma, ki izstopata s posameznimi kvalitetami. To sta Life Cycles za fotografijo in montažo ter Grilomentary Domna Smerdela za najboljši slovenski film.

Trije filmi, ki so prejeli glavne nagrade žirije, bodo ponovno na ogled 7. in 8. februarja v ljubljanskem Kinodvoru. Takrat bo premierno prikazan tudi novi plezalski film Jureta Breceljnika New Dimension – Nova dimenzija.

Na festivalu BOFF so v treh večerih prikazali 26 filmov, med njimi je bilo šest slovenskih. Vzporedno s festivalom sta uspešno potekali delavnici animacije in varnega smučanje in deskanja izven urejenih smučišč, na bovškem Placu pa so v okviru festivala snežnih skulptur zrasti trije “začasni spomeniki”. Prvo nagrado je osvojila ekipa iz Nove Gorice s kreacijo Pustimo mestu pečat.


Več o nagrajenih filmih

Salt – Sol (Avstralija, Murray Fredericks, 2009)
Zmagovalec kategorije narava in ekologija
Salt je dokumentarec o ekstremnih potovanjih fotografa Murrayja Fredericksa na Lake Eyre v Južni Avstraliji, da bi posnel najbolj brezoblično pokrajino na svetu. Fredericks se vsako leto odpravi na tvegano pot na sredo opustošene ravnine soli v odročni Južni Avstraliji. Njegovo potovanje ni iskanje avanture ali duhovne transcendence – to je jasno vsakič, ko mimogrede vzame v roke satelitski telefon, da bi poklepetal z družino, ki je doma. Fredericks se na svoja popotovanja odpravi, da bi videl – resnično videl – kaj se dogaja na kraju, ki bi lahko dobesedno bil središče ničesar. Med prepiri na daljavo s svojo ženo in urami čistega dolgčasa fotograf sestavi katalog osupljivih fotografij. Odkrije, da je sredi ničesar vse.

Mount St. Elias (Avstrija, režija Gerald Salmina, 2009)
Zmagovalec kategorije šport in akcija (daljši filmi)
Dva avstrijska alpinistična smučarja Axel Naglich in Peter Ressmann ter ameriški prosti smučar Jon Johnston se spopadejo z izzivom izvesti najdaljši smučarski spust v zgodovini – z vrha aljaške gore St. Elias do Icy Baya. Dimenzije: razdalja 25 kilometrov s 5488 metrov visokega vrha z vertikalnim reliefom, strmim do 60 stopinj.
Kakorkoli, preden se ta rekordni spust lahko prične, se je treba povzpeti na goro brez kakršnih koli tehničnih naprav – pustolovščina z nedoločljivim tveganjem. Mount St. Elias je film, ki končno pokaže, zakaj so gore tiste, ki združujejo smrtno nevarnost z napopisno srečo.

To the Rainbow – Do mavrice (VB, Dave in Lynwen Brown, 2010)
Zmagovalec kategorije šport in akcija (kratki filmi)
Plezalski film prikazuje čustven povratek Paula Pritcharda k steni Rainbow trinajst let po usodnem padcu. Paul med drugim ne more uporabljati desne roke, a s soplezalcem kljub temu naskočita znano gladko steno v Walesu.

Glavni pokrovitelj festivala je občina Bovec, festival pa podpira tudi Filmski sklad Republike Slovenije.


Marko Grilc in Domen Smerdel (Grilomentary – najboljši slovenski film) s članom žirije Jakom Ivancem [foto: Danijel Žagar]


Član žirije Klemen Dvornik je predstavil delo žirije [foto: Danijel Žagar]


Režiser filma Grilomentary Domen Smerdel in deskar Marko Grilc sta bila med gosti belega kavča [foto: Danijel Žagar]


Pustimo mestu pečat – zmagovalna snežna skulptura [foto: Danijel Žagar]

Leave a Comment