Franci Petek: “Fantje znajo skočiti”


Franci Petek [foto: Klemen Zibelnik]

Za slovenskimi skakalci ni preveč uspešen konec tedna na letalnici v Oberstdorfu. Ob smoli z vremenskimi razmerami na posamični tekmi je danes prišlo še sedmo ekipno mesto, ki ni zadovoljilo pričakovanj strokovnega vodstva reprezentance, kot tudi ne skakalcev. Svoje mnenje je podal tudi športni direktor Franci Petek.

15. mesto Roberta Kranjca in 7. mesto na današnji ekipni tekmi sta nedvomno uvrstitvi, ki ne zadovoljujeta visokih apetitov slovenske športne javnosti kot tudi ne samih akterjev omenjenih rezultatov. Pred poleti v Obersdorfu se je pričakovalo več, žal se ni izšlo. Kot velikokrat letos, je tudi tokrat zmanjkalo nekaj športne sreče. O dosežkih naših skakalcev na preteklih tekmah je spregovoril tudi športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Franci Petek.

V Oberstdorfu smo videli, da so fantje sposobni in znajo skočiti dobro, kar so dokazali na treningu – predvsem Robert, Jernej in Jurij. Pri Petru je v tem trenutku hiba to, da en skok naredi dobro, drugega pa ne in zato je zelo dobrodošlo, da sedaj ostaja doma. Na voljo bo imel dva tedna priprave za svetovno prvenstvo v katerih bo obnovil svoje moči in tudi tehnično izvedbo skoka.” je sliko slovenske ekipa v Oberstdorfu opisal Petek ter nadaljeval: “Na samih tekmah pa je enkrat bolje enkrat slabše. Včeraj je bilo potrebno imeti tudi malo sreče z vetrom, kar se je lepo videlo, ko so se razmere umirile in so skakalci takoj lažje poleteli proti dnu letalnice. Naši so žal bolj kot ne imeli smolo, a tako je. Sedaj smo nekako že osredotočeni na svetovno prvenstvo za kamor je jedro ekipe že znano – Robert, Jernej, Jurij in Peter. Peti skakalec je še v iskanju, na Norveško pa bo odpotoval tisti, ki bo pokazal največ stabilnosti.

Fante sedaj čaka delo po ustaljenem programu. Le Peter bo na voljo imel več časa za obnovitev moči, ker ne bo odpotoval v Vikersund. Ko pa se fantje vrnejo s poletov na Norveškem, bodo imeli skupni načrt za zadnje treninge pred svetovnim prvenstvom. Najprej se bomo posvetili treningu na srednji skakalnici, ker je najprej na sporedu tekma na tej napravi in nato na veliki. Zelo pomembno pa bo tudi to, da fante za dan ali dva odmaknemo od skokov in vseh stvari, ki so povezane z njimi – s tem želimo presekati ritem treningov in tekem. Moramo jim razbremeniti misli, fantje se morajo sprostiti,” je o težavah s prehodom med treningom in tekmo razglabljal nekdanji skakalec in se ozrl v prihodnost. “Naprej sam gledam povsem optimistično, saj so fantje z dobro izvedbo skokov zelo blizu najboljšim. Jasno je, da iščemo tudi rezultatsko potrditev v najboljši deseterici, kar mislim, da je ob pripravljenosti in znanju, ki ga fantje imajo, povsem realno. Želimo si, da bi nam uspelo fante optimalno pripraviti na svetovno prvenstvo in da tam dosežemo zastavljene cilje.

Leave a Comment