Franci Petek: “Z največjim veseljem bi skočil na prenovljeni Bloudkovi skakalnici”


Franci Petek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Franci Petek poleg Petre Majdič opravlja ambasadorsko funkcijo planiške kandidature za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2017. Doktor geografije je bil pred prejemom najvišjega akademskega naziva vrhunski športnik, ki je več let razveseljeval ljubitelje smučarskih skokov, ne nazadnje tudi z naslovom svetovnega prvaka leta 1991 v Predazzu. Petek je še vedno močno povezan s smučarskimi skoki in s športom nasploh.

S katerimi pridevniki bi lahko opisali Planico?
Izpostavil bi predvsem pridevnik edinstvena. Ne zgolj v skakalnem smislu in ne zgolj v slovenskem merilu, pač pa tudi v svetovnem merilu. Ima izjemen potencial v celotnem nordijskem športu. Glede na edinstvene naravne danosti ter na edinstveno organizacijo največje slovenske športne prireditve ima ta dolina tudi edinstvene možnosti za oblikovanje vodilnega športnega centra. Možnosti, da se slednje uresniči, so s potekajočo gradnjo centra vse bolj realne.


Franci Petek [foto: MMS]

V primeru, da bo kandidatura Planice uspešna, kaj to po vašem mnenju pomeni za Slovenijo?
Za Slovenijo predvsem izjemno promocijo. Za bodoči nordijski center pa menimo, da bi se programi, ki so že zarisani v načrtovani viziji, lahko še nadgradili. Z uspešno kandidaturo lahko Slovenija v dolini oblikuje enega vodilnih športnih centrov v Evropi.

Kaj vam osebno pomeni biti ambasador?
Predvsem veliko čast. Sam sem v kandidaturo popolnoma prepričan in sem srčno predan nalogam, ki nas čakajo. Z veseljem vsakemu predstavim kaj in kako v Planici načrtujemo leta 2017. Zato upam, da bo pri odločitvi FIS-e odločala vsebina in ne kakšna druga logika.

V čem vidite prednost Planice glede na ostale kandidate?
Vsi drugi kandidati so že gostili svetovno nordijsko prvenstvo. To bi bilo sploh prvo prvenstvo v Sloveniji, če odmislimo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, ki je v tem pogledu nekoliko specifično in neprimerljivo. Tekmovalce bodo pričakali najsodobnejši objekti in pripadajoča infrastruktura. Da ne omenim direktnega učinka na razvoj nordijskega šport v regiji in širše. Ta kandidatura v ozadju nima zgolj cilja napolniti turistične kapacitete za teden dni. Poleg tega imamo zagotovo najboljšo organizacijo, pa tudi vreme in gledalce s srcem.

V kakšni vlogi vidite bodoči nordijski center pri vzgoji mladih športnikov in pri razvoju okolice?
Če se osredotočim na skakalce in nordijske kombinatorce bo ta center prinesel izjemno olajšanje. Glede nato, da danes naši športniki odhajajo na treninge v tujino, bo to prineslo veliko prednost. Vrhunsko skakalnico za celoletno vadbo imamo zgolj v Kranju. S serijo načrtovanih celoletnih skakalnic (predvsem pa tudi z olimpijskim dvojčkom) se bodo naši mladi skakalci končno lahko doma pripravljali za preboj v svetovno konkurenco. Treba se je zavedati, da mikroklima v dolini pod Poncami največkrat omogoča zasnežitev že v novembru. Sneg se obdrži do konca marca, se pravi skupaj kar pet mesecev. Ne, ne govorimo o Skandinaviji. Pot do končnega cilja vizije, da se Slovenci utrdimo v prvi ligi svetovnega skakanja bo tako končno tlakovana. Marsikdo si še ne more predstavljati kaj vse lahko to potegne za seboj. Tudi lokalna skupnost bo s tem dobila svež zagon v športnem in gospodarskem smislu.

Ali obstaja kakšna geografska posebnost doline pod Poncami?
Posredno sem že omenil nekatere geografske posebnosti doline: mikroklima z zimo in blagim poletjem, naravna zaščitenost pred vetrom, izjemna scena vršacev, vstopna točka v nacionalni park, v osrčje gora pa se pripeljemo iz Ljubljane tako rekoč po ravnem. Gre za izrazito ledeniško U dolino. Skratka ta dolina je že zaradi svojih geografskih značilnosti edinstvena.

Koliko kilometrov imate za seboj na tekaških smučeh?
S tem vprašanjem ste me pa zbodli. Kilometrov ne beležim. Nekaj jih je. Še najbolj pa uživam, če lahko spremljam otroke na prvih metrih s tekaškimi smučmi. Ugotovil sem, da otroci, ki imajo svoj prvi stik s smučmi na tekaških progah, z lahkoto nadaljujejo raziskovanje na katerih koli drugih smučeh.

Bi želeli skočiti na prenovljeni Bloudkovi skakalnici?
Z največjim veseljem! Prav privoščim vsem nadebudnim skakalcem, da bodo svoje skakalne veščine pilili na novih skakalnicah v Planici. O tem smo sanjale generacije.

vir: planica2017.si

Leave a Comment