Freund prepričljivo najboljši v Oslu

Prestižno nedeljsko tekmo na Holmenkollnu je dobil Severin Freund, ki je prav ob zaključku sezone prišel v vrhunsko formo. Domačinu Andersu Bardalu ni uspelo preprečiti nemškega zmagoslavja in prekiniti desetletno obdobje brez norveške zmage v Oslu. Zadovoljiti se je moral z drugim rezultatom tekme. Na oder za zmagovalce se je znova povzpel tudi bržčas najboljši skakalec letošnje zime Poljak Kamil Stoch.

Po 14 letih na vrhu zopet nemško ime

Freund, ki je vodil že po prvi seriji, je postal prvi Nemec z zmago v Oslu po tisti iz leta 2000, ko je na norveškem snegu zmagal Sven Hannawald. Oba s Stochom sta v prvo skočila najdlje (132 m), a boljše ocene za slog je dobil Nemec, Stoch je moral namreč z velike višine svoj skok s šibkim doskokom zgodaj zaključiti. Mednju se je vrinil Bardal z daljavo 128 metrov, četrti pa je bil presenetljivo Estonec Kaarel Nurmsalu z metrom daljšim skokom od Norvežana, ki je s štartno številko štiri dolgo vodil v prvi seriji. V finalu je mladi skakalec ponovno nastopil dobro, lahko se bo pohvalil z najboljšim rezultatom kariere, saj je zabeležil šesto mesto. Sicer pa v finalni seriji najboljši trije niso uspeli ponoviti tako dolgih skokov kot v prvo, še najboljši je bil prav zmagovalec Freund s 130 metri. Bardala in Stocha je ugnal za približno 13 oziroma 20 točk.


Za Freunda je to že četrta letošnja zmaga [foto: skijumping.pl]

Prevc izgublja boj za kristalni globus

Slovenska reprezentanca je na norveškem snegu nastopila s celotno zasedbo, saj se je skozi petkove kvalifikacije  na tekmo prebilo vseh šest predstavnikov, sedmi, Peter Prevc je imel nastop že zagotovljen, saj v skupnem seštevku še vedno drži drugo mesto. Stoch si je z današnjim tretjim mestom priskakal še večji točkovni zalogaj pred zaključnima posamičnima tekmama v Planici čez slaba dva tedna, ta sedaj znaša še 168 točk, saj je Prevc na Holmenkollnu zasedel 11. mesto. Rezultat je občutno izboljšal v drugi seriji, ko je svoj skok podaljšal za sedem metrom in pol (130 m). S tem je pridobil deset mest in še kako potrebne točke pred Freundom, ki se mu v skupnem seštevku nevarno približuje. Nemec drugim mestom zaostaja le še za 30 točk.

Najvišji Slovenec po prvi seriji je bil sicer Tomaž Naglič (126,5 m), ki se mu je nasmihala celo uvrstitev med najboljših deset. Z osmega je padel na 25. mesto, ko je v finalu pristal pri zgolj 114 metrih. Jernej Damjan je zasedel 22. mesto, Nejc Dežman pa 23. Izven trideseterice so ostali Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš in Jaka Hvala, ki je na petkovih kvalifikacijah zasedel spodbudno šesto mesto, tokrat pa je bil daleč zadaj.

Sledi Harrachov

Naslednji konec tedna se skakalna karavana seli na Češko, kjer bodo na svoj račun prišli letalci, saj bo skakalnica v Harrachovu gostila svetovno prvenstvo v poletih.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo


Leave a Comment