Gal Jakič uspešno trenira v Winter Parku


Gal Jakič [foto: Matevž Peršin/SZS]

Medtem, ko se večina slovenskih alpskih smučarjev in smučark ta trenutek mudi v Severni Ameriki, se je preko luže ponovno odpravil tudi Gal Jakič, paraolimpijec in edini član slovenske A reprezentance v alpskem smučanju za športnike invalide. Tudi letos se priključuje najboljši svetovni ekipi v alpskem smučanju za športnike invalide, ekipi National Sports, Center for the Disabled (NSCD), ki ima svojo bazo v smučarskem središču Winter Park v zvezni državi Kolorado. Tam bo letos preživel dobre tri mesece in tako poskušal ponoviti ali celo nadgraditi uspešne nastope, ki jih je dosegal ob zaključku lanske sezone.

Po nekaj dneh treninga je povedal: “Treningi za enkrat potekajo po ustaljenem urniku, ki smo ga tekmovalci v ekipi NSCD vajeni že iz prejšnjih sezon – snežni treningi potekajo 5-krat tedensko, fizične priprave pa 6-krat tedensko. Zaradi dveh operacij v poletnih mesecih se pozna upad mišične mase, vendar to za enkrat nima večjega vpliva na smučarsko tehniko, opazna pa je manjša vzdržljivost. Strokovni štab je sprejel odločitev, da se v naslednji sezoni bolj posvetimo tehničnim disciplinam in se tekmovanj v hitrih disciplinah praviloma ne udeležujemo.

V zadnjih dneh je Gal opravil testiranja novega monoskija. Rezultati testov po njegovem mnenju presegajo pričakovanja. Do prvih tekem v tehničnih disciplinah severnoameriškega pokala, ki bodo od 12. do 15. januarja v Copper Mountainu, bi morala biti faza prilagajanja na novo opremo zaključena. “V alpskem smučanju za športnike invalide namreč kakovostna oprema, prilagojena sposobnostim tekmovalca v večji meri vpliva na dober rezultat kot pri zdravih tekmovalcih. Najpomembnejše tekme se bodo letos za nas odvijale januarja, kjer bomo na tekmah evropskega pokala v Sestrieru in Abtenauu poskušali doseči kvalifikacijsko normo za tekme svetovnega pokala,” je še dejal Jakič.

Leave a Comment