Hendricksonova z rekordom do zmage, Požunova deveta

Najboljše smučarke skakalke sveta so se na Ljubnem ob Savinji pomerile še na eni preizkušnji svetovnega pokala. Po včerajšnji zmagi Sarah Hendrickson iz ZDA in odličnem sedmem mestu naše Katje Požun, je 43 tekmovalk, med njimi tudi šesterica vražjih Slovenk, ponovno lovila točke. Ob 95-metrski skakalnici se je ponovno zbralo veliko število navijačev, ki jih sneženje ni prav nič motilo pri ustvarjanju odličnega vzdušja.


Katja Požun [foto: Klemen Zibelnik]

Otvoritev prve serije je pripadla domači skakalki, Manji Pograjc, ki je pristala pri 72,5 metra, za kar je prejela 81,7 točke. “Upam, da bom prišla do svojih prvih točk. Drugače sem s skokom zadovoljna in mislim, da se forma dviguje“, po skoku menila Zagorjanka. Po koncu serije se je izkazalo, da njena daljava ni bila dovolj za izpolnitev cilja. Pograjčeva je na koncu zasedla 35. mesto. Nič kaj bolje ni šlo Anji Tepeš, ki znova naloge ni opravila kot najbolje zna. “Tudi danes sem precej jezna. Končno sem šla nekoliko bolje v počep, a je bilo vse še vedno prepozno. S telemarkom pa res nisem imela težav, dobri telemarki so v družini,” je nastop komentirala Anja.

Ostale štiri tekmovalke – Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Maja Vtič – so nastopile po pričakovanjih, izjema je bila le Vtičeva, ki je po včerajšnjem 30. mestu, tokrat ostala celo brez točk. “Ne vem, kaj je šlo narobe, očitno mi razmere niso bile najbolj naklonjene,” je v izteku razočarano dejala Vtičeva. Najstarejša članica naše ekip je na koncu zasedla 32. mesto.


Urša Bogataj [foto: Klemen Zibelnik]

Po prvi seriji je po pričakovanjih vodila Hendricksonova, ki je pristala kar pri 91,5 metra, drugo mesto je zasedala Japonka Sara Takanashi, ki je z 90,0 metri zaostajala 2,9 točke, tretje pa je bila Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger. Požunova je bila 7., Rogljeva 15., Bogatajeva 24., Vtičeva 32., Pograjčeva 35., Tepeševa pa 41.

Trener Matjaž Triplat je tako v finalni seriji dal prvi znak za skok Bogatajevi. Postavila je isto daljavo kot v prvo in nato brez dlake na jeziku dejala: “Želela bi si več točk, to kar sem naredila res ni bilo dobro. Ne uspe mi sestaviti dobrega skoka.” Rogljeva se je nato odrezala bolje, skočila 79,5 metra in poskrbela za navdušenje navijačev, saj se je zavihtela na prvo mesto. “Sem zadovoljna, čeprav skok še ni bil odličen. Vsi štirje skoki tu na Ljubnem so bili dobri. Vzdušje je fantastično, navijači so se res potrudili,” je z nasmehom dejala Špela.


Špela Rogelj [foto: GEPA]

Zadnji slovenski nastop ta vikend je pripadal Požunovi. Odrezala se je dobro in skočila 80,5 metra. “Nisem razočarana, čeprav skok ni bil najboljši. Uvrstitev je pa vseeno super,” je po opravljenem skoku rekla Katja.

Pri vrhu ni prišlo do presenečenj. Seifriedsbergerjva je osvojila tretje mesto, Takanashijeva je skočila 90,5 metra in bila na koncu druga, Hendricksonova pa je z rekordom skakalnice – 95,0 metrov – prišla do nove zmage. Z rezultati slovenskih deklet smo seveda lahko zadovoljni. Požunova je dan na Ljubnem končala na devetem mestu, do točk pa sta prišli tudi Rogljeva in Bogatajeva s 14. oziroma 26. mestom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ljubno


Leave a Comment