Hirscher Avstriji prismučal prvo zmago v sezoni

Z izjemno strmo progo Bellevarde v Val d’Iseru so se danes spopadli veleslalomisti. Na prvi progi sta bila daleč pred konkurenco Marcel Hirscher in Alexis Pinturault, v finalu pa je sledil dramatičen razplet. Hirscher je zmagal predvsem zaradi velike prednosti iz prve vožnje, drugo mesto si je z najhitrejšim časom finala zagotovil mladi Nemec Stefan Luitz, tretji pa je bil Ted Ligety.

Stvari se v prvi vožnji niso odvile po pričakovanjih. Ted Ligety se namreč na zahtevni progi v Val d’Iseru ni znašel najbolje. Majhne razdalje med vrati in mehka podlaga vsekakor niso ugodne razmere za smučanje z novimi veleslalomskimi smučmi. Težav pa ni imel včerajšnji zmagovalec Alexis Pinturault. Podobno kot Ligety na prvih dveh veleslalomih sezone, se je v cilj pripeljal z več kot sekundo prednosti. Njegov čas je uspelo izboljšati le še Marcelu Hirscherju, ki je bil hitrejši za pet stotink.

Marcel Hirscher [foto: GEPA]

Med 65 tekmovalci, ki so se pognali na prvo progo, sta bila tudi dva Slovenca. 22. mesto si je prismučal Janez Jazbec in si zagotovil dobro izhodišče v finalni vožnji. Mlajši Žan Kranjec si ni priboril mesta v najboljši trideseterici. Zaostal je nekaj več kot štiri sekunde in končal na 42. mestu.

V drugo so smučarji eden za drugim delali napake in izgubljali veliko mest. Že v zgornjem delu proge je zdrsnil tudi Jazbec in tako prvič letos končal brez uvrstitve. Posebno se je izkazal 20-letni Stefan Luitz, ki je bil po prvi vožnji šele 25. Z izjemno predstavo je prišel do svoje najboljše uvrstitve v karieri. Ugnal ga je le Hirscher, ki pa se mora za zmago zahvaliti Pinturaultu. Ta je odstopil tik pred ciljem, sicer pa bi prevzel vodstvo z visoko prednostjo. In verjetno mu na razriti progi tudi Hirscher ne bi bil kos. Ligety je bil v drugo prepričljivejši, zato se je iz 6. mesta povzpel na oder za zmagovalce in utrdil vodstvo v veleslalomskem seštevku.

Hitro po štartu je odstopil tudi Jazbec in sanj o novih točkah je bilo konec. “Če bi se pripeljal do konca bi lahko pridobil na mestih, ampak to je samo če. Veliko jih je delalo napake eni zgoraj, drugi spodaj. Dobro pa je, da je šel po progi “na polno”. Začel je kot je treba, a se mu je pripetila napaka in tu nič ne moremo. Žan je danes pridobil veliko izkušenj na težkem terenu. Sicer je proga takšna, ki mu leži, se pravi strma in zahtevna, ampak je za kakšen boljši rezultat še vedno premalo izkušen. Proga je bila pri njegovi številki že nekoliko načeta, toda v drugo vožnjo se je še vedno dalo priti. Toda za to bi se moral peljati zares dobro,” je po tekmi dejal trener tehničnih disciplin Marko Jurjec.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val d’Isere :. Veleslalom (m)


Leave a Comment