Hirscher drugič zapored najboljši, Kranjec do prvih točk

Z veleslalomov v Alta Badii se je zaključila letošnja turneja alpskih smučarjev po Dolomitih. Po polovici veleslalomskega dela sezone je z drugo zaporedno zmago vodstvo v seštevku discipline povečal Marcel Hirscher. Na progi Gran Risa je bil Avstrijec najboljši v obeh vožnjah, ugnal je tudi Američana Teda Ligetyja, ki je bil tokrat tretji. Na zmagovalne stopničke se je mednju uvrstil še Francoz Alexis Pinturault.

Avstrijec je prišel do svoje devete veleslalomske zmage [foto: GEPA]
Na vrhu po prvi vožnji so bili najboljši veleslalomisti sezone. Hirscher je imel nekaj malega prednosti pred Pinturaultom in Ligetyjem, ki je danes v obeh nastopih storil nekaj manjših napak. Finale, čigar progo je zakoličil Hirscherjev trener Mike Pircher, ni prinesel sprememb na vrhu razpredelnice. Premešal pa se je vrstni red v deseterici. Presenetil je predvsem Američan Tim Jitloff na petem mestu, odlično pa je smučala tudi nemška trojica – Dopfer, Neureuther in Luitz so bili med najboljšo osmerico.

Premierne točke za Kranjca

Spektakel na klasičnem veleslalomskem prizorišču je začinil tudi edini Slovenec v konkurenci. Žan Kranjec je z visoko startno številko 54 postavil 22. čas prvega dela tekmovanja na Gran Risi. Z zaostankom manj kot treh sekund za vodilnim Hirscherjem je v finalu imel priložnost, da se v svojem desetem nastopu med svetovno elito prvič v karieri uvrsti med dobitnike točk.


Kranjec je večino svojih nastopov v svetovnem pokalu zbral v Kranjski Gori [foto: GEPA]

22-letniku je s solidno vožnjo na drugi progi to tudi uspelo, tekmovanje je namreč končal na 23. mestu. Na tem prizorišču je zadnje slovenske točke osvojil Aleš Gorza, in sicer leta 2007. “Prva vožnja mi je dobro uspela, bolje kot druga. Z visoko startno številko mi ni preostalo drugega kot da napadem progo in ne taktiziram. Vožnja je bila napadalna in dinamična in mi je uspela kot sem si želel. Pri drugi je malo grenkega priokusa, saj se mi je pripetila napaka, vseeno pa sem zadovoljen s prvimi točkami in na tem moram graditi naprej. Tudi v drugo sem imel cilj, da ne taktiziram, nisem si želel samo točk temveč, da odpeljem tako kot najbolje znam,” je po tekmi povedal Kranjec.

Miha Verdnik, glavni trener moških ekip, je o Kranjčevem nastopu dejal: “To je najtežji veleslalom v svetovnem pokalu in da tukaj osvojiš svoje prve točke morata biti vožnji res ta pravi. Tako v prvem, kot v drugem teku, ni šlo brez napak, a to je zaradi Žanovih lastnosti, ki pa so pozitivne. Vedno si želi nekaj več, vedno dirka, vedno želi dati od sebe maksimum, tako da se napake lahko zgodijo. Za enkrat smo z njegovim razvojem in z rezultati, ki jih dosega zelo zadovoljni.

Svindal ostaja najboljši smučar zime

Kljub novi zmagi Hirscherja, ki je s tem dosežkom pri 24 letih že 50. stopil na zmagovalni oder, vodilni v skupni razvrstitvi ostaja Aksel Lund Svindal. Današnji veleslalom je Norvežan končal na 13. mestu, s čimer je uspešno sklenil tekmovalni konec tedna. V Val Gardeni je namreč na superveleslalomu zmagal, na smuku pa bil četrti.

Do konca koledarskega leta fante čaka še tradicionalni smuk v Bormiu, ki bo 29. decembra.


Rezultati: Svetovni pokal .: Alta Badia :. Veleslalom (m)


Leave a Comment