Hirscher kralj Sljemena

Četrtič letos so se za točke svetovnega pokala pomerili slalomisti, tokrat na progi Crveni spust na Sljemenu. Zagreb je zajelo toplo vreme, zato razmere na progi in ob njej niso bile nič kaj zimske. Poleg razmehčane snežne površine je tekmovalce ovirala megla in dež, gledalce pa predvsem velike količine blata ob progi. A to ni vplivalo na vzdušje v ciljni areni, kaj šele na veselje novega snežnega kralja Marcela Hirscherja, ki se je tega uspeha veselil že lansko leto. Družbo na prestolu sta mu delala Šved Andre Myhrer, ki potrjuje dobro slalomsko formo, in Avstrijec Mario Matt.

Gledalci so spodbujali prav vse tekmovalce [foto: GEPA]

Kostelić imel odprto pot na vrh

Najboljše izhodišče pred drugo vožnjo si je priboril Šved Jens Byggmark, ki je v slabih vremenskih razmerah izkoristil startno številko ena. Le stotinko počasnejši je bil Marcel Hirscher, tretje mesto pa si je zagotovil Italijan Stefano Gross. Hrvaški navijači so pričakovano najbolj bučno pospremili vožnjo domačega ljubljenca Ivice Kostelića. Kljub številnim težavam s kolenom, ki jih ima v letošnji sezoni, je Hrvat odpeljal enega najboljših slalomov. Z zaostankom triindvajsetih stotink je bil četrti.

Najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič je v Zagrebu vedno tekmoval dobro. Tudi danes se je na načeti progi solidno znašel in dosegel 17. čas. Pričakovano sta Matic Skube in Miha Kürner odstopila.

Byggmark močno nazadoval

V drugi vožnji so bile vremenske razmere podobne, tekmovalci pa so se različno uspešno spopadali z razrito progo. Razlike so bile majhne, zato je tudi Mitja Valenčič ogromno izgubil. Tekmo je končal na 24. mestu. Kljub veliki želji Kosteliću senzacionalna zmaga na domačem hribu ni uspela. Odkar od leta 2008 slalomisti tekmujejo na Sljenemu je bil že trikrat drugi in enkrat tretji, zmage pa očitno ne bo mogel doseči. Zaradi številnih zdravstvenih težav Hrvat počasi izgublja stik z najboljšimi. Med temi je bil ponovno 23-letni Hirscher, ki nima težav na načetih progah. Njegovi hitri in ostri zavoji so se spet izkazali za najhitrejše. Byggmark pa je doživel katastrofalen poraz. Iz prvega je namreč padel na 26. mesto.

Hirscher je ponovno postal snežni kralj [foto: GEPA]

Tekmovalce zdaj čaka naporen januar, predvsem za slalomiste je to najpomembnejši mesec sezone, saj se je z zagrebško preizkušnjo začel strnjen slalomski ciklus. Prihodnji teden bosta v švicarskem Adelbodnu na sporedu tekmi v tehničnih disciplinah, sledijo preizkušnje v Wengnu in Kitzbühelu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zagreb :. Slalom (ž)


Leave a Comment