Hirscher s 30. mesta do zlatega odličja

Avstrijec Marcel Hirscher je svetovni prvak v alpski kombinaciji. Drugo mesto je osvojil vodilni po smukaškem delu Norvežan Kjetil Jnasrud, tretjega pa domačin Ted Ligety, sicer branilec naslova iz Schladminga.


Hirscher je drugič v karieri postal svetovni prvak (foto: Vail/FB)

25-letni avstrijski šampion se mora za odličje zlatega leska zahvaliti predvsem nesrečnemu Čehu Ondreju Banku, ki je na smuku grdo padel in nezavesten obležal v ciljni areni, kljub temu pa ciljno črto prečkal s 25. časom. Čeha, ki je bil v igri celo za naslov kombinacijskega prvaka, so naknadno diskvalificirali, saj je povozil zadnja vrata, zato je Hirscher dobil priložnost, da na slalomu starta kot prvi, saj je imel 30. čas smuka. Če bi torej Bank odsmučal pravilno navkljub padcu, bi se Avstrijec med slalomske kole pognal po tridesetih tekmovalcih in na razmehčani progi ne bi imel nobene možnosti za odličja.


Norvežan si je nadejal medaljo v superveleslalomu in smuku, dobil pa jo je v kombinaciji (foto: Vail/FB)

Vseeno je bila sreča, kot že ničkolikokrat, na strani trikratnega dobitnika velikega kristalnega globusa. Na slalomu je izkoristil dobro snežno površino in zanesljivo postavil najhitrejši čas. Najbolj se mu je približal Ligety, kasneje pa se je mednju vrinil še Jansrud, ki je tako osvojil svojo prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Na sicer lahki slalomski progi, ki pa je bila zaradi toplega vremena vse bolj uničena, se ni znašel favorit za medaljo Alexis Pinturault – bil je sedmi, na smuku pa je preveč zaostal tudi vodilni v kombinacijskem seštevku svetovnega pokala Carlo Janka, ki v slalomu zaostanka ni uspel nadoknaditi.


Od Slovencev je bil na smuku najhitrejši Martin Čater (foto: VAil/FB)

Najboljši Slovenec je bil Klemen Kosi na 16. mestu. “Nisem zadovoljen, saj sem imel dokaj visoka pričakovanja, mislim tudi, da mi vožnji nista uspeli na takšnem nivoju, kot sem sposoben. Po smuku sem si mislil, da tekma še ni odločena, da lahko še kaj popravim na slalomu, potem pa tudi na slalomu nisem našel pravega občutka,” je po tekmi povedal Kosi. Boljši od njega je bil na smuku Martin Čater, ki pa je v slalomu izgubil nekaj več in končal na 20. mestu. “Slalom je težak, sem pa na smuku dobro smučal in sem zadovoljen,” je po zaključku tekme v Beaver Creeku dejal najmanj izkušeni od Slovencev, Boštjan Kline pa, kljub temu da je v slalomu povozil količek, ni bil pretirano razočaran. “To je smola, lahko se zgodi vsakomur, a to je slalom. Na nek način je to loterija, ampak vseeno sem še dokaj zadovoljen s svojo vožnjo. Začel nisem najbolje, a potem ko sem našel ritem je bilo to v redu za slalom, kolikor ga treniram.”


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Vail/Beaver Creek :. Alpska kombinacija (m)


Leave a Comment