Hirscher z napako na ciljni strmini podaril zmago Ligetyju

Januarski niz tekem svetovnega pokala za moške na tradicionalnih prizoriščih se ta konec tedna nadaljuje v Švici. Adelboden je na znameniti progi Kuonisbergli, ki velja za eno najtežjih, gostil peti veleslalom sezone. Za zmago sta se ponovno udarila trenutno najboljša veleslalomista Marcel Hirscher in Ted Ligety. V dvoboju je bil tokrat uspešnejši Američan.

Hirscher in Ligety daleč pred ostalimi

V Adelbodnu je smučarje pričakala prava zimska idila, razmere za tekmovanje pa so bile vrhunske. Sonce, dobro utrjena snežna površina in množica gledalcev v ciljni areni, ki je tekmovalce spodbujala predvsem na zadnji, izjemno zahtevni strmini.


Ligety je utrdil vodstvo v veleslalomski razvrstitvi [foto: GEPA]

Na prvi progi sta se daleč najbolje izkazala Hirscher in Ligety, ki letos kraljujeta v veleslalomu. Približno sekundo je za njima zaostal Thomas Fanara, Aksel Lund Svindal je bil četrti, peti pa Alexis Pinturault. Med 65 tekmovalci na startu je bil samo en Slovenec, in sicer Janez Jazbec, ki se mu ni uspelo uvrstiti v finalno vožnjo. Končal je na 35. mestu z zaostankom nekaj več kot treh sekund in pol.

Hirscher ostaja prvi smučar zime

V drugi vožnji sta presenetila Nemca Fritz Dopfer in Felix Neureuther. Z dobrim smučanjem sta trojico najboljših po prvi vožnji pričakala na prvem in drugem mestu. Fanaraju se je že po prvih nekaj zavojih nesrečno odpela smučka, zato je zapeljal s proge. Ligety je smučal tako kot vedno, na vse ali nič. Kljub temu je preko celotne proge nekaj malega izgubil, na zadnji strmini pa le prikazal nekaj vrhunskih zavojev in prevzel vodstvo z več kot sekundo prednosti. A Hirscher je bil še odločnejši. Tik pred ciljno strmino je imel sekundo prednosti pred Američanom, nato pa storil veliko napako in sanj o novi zmagi je bilo konec. Razočaran je moral sprejeti 16. mesto, jutri pa bo v slalomu gotovo eden glavnih favoritov za zmago.


Hirscher bo jutri napadal novo slalomsko zmago [foto: GEPA]

23-letni Avstrijec kljub današnji slabi uvrstitvi ostaja vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zdaj ima 26 točk prednosti pred Svindalom in 103 pred Ligetyjem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Adelboden :. Veleslalom (m)


Leave a Comment