Höfl-Riescheva na vrhu, Mazejeva tik pod stopničkami

Levi na Finskem je danes gostil prvo slalomsko preizkušnjo letošnje sezone. Na zahtevnem skandinavskem snegu je slavila Nemka Maria Höfl-Riesch pred domačinko Tanjo Poutiainen in mlado Američanko Mikaelo Shiffrin. Tina Maze je po odlični drugi vožnji končala na četrtem mestu in se trdno zasidrala v vodstvu skupnega seštevka svetovnega pokala. Pred največjo tekmico Lindsey Vonn ima zdaj že 150 točk prednosti, saj Američanka ni pripotovala na Finsko.

Tanja Poutiainen, Maria Höfl-Riesch in Mikaela Shifrin [foto: GEPA]

Po prvi vožnji Tina sedma

Mazejeva, ki se je na prvo progo pognala kot zadnja izmed najboljše sedmerice slalomistk lanske sezone, je s progo opravila solidno. V cilj je prišla brez večjih težav in za vodilno Poutiainenovo zaostala točno sekundo. Sprva je kazalo, da bo to zadostovalo za odlično tretje mesto, a mlade tekmovalke z višjimi startnimi številkami so dokazale, kako dobro pripravljene so. Izkušena Finka je sicer ohranila vodstvo pred Nemko Höfl-Rieschevo, približala pa se jima je obetavna Američanka Mikaela Shiffrin.  Izkazale so se tudi Švedinje, saj so kar tri pristale v najboljši deseterici. Presenetljivo sta odstopili najmočnejši avstrijski orožji – Marlies Schild in Katrin Zettel. Prva je začela današnji slalom in tik pred ciljem povozila količek, druga pa je bila prisiljena odstopiti, saj so ji smučarska očala zlezla prenizko, tako da ni videla na progo. Avstrijsko čast sta v nadaljevanju rešili Nicole Hosp s petim in Alexandra Daum s šestim mestom. Mazejeva je imela tako 7. čas prve vožnje, Maruša Ferk, ki po operaciji še ni najbolje pripravljena,  je z 28. mestom za las ujela finale, tretja slovenska predstavnica Ula Hafner je pa je bila 50.

Glavni trener tehničnih disciplin za ženske Denis Šteharnik je po tekmi dejal “Sem zadovoljen, saj smo izpolnili cilj, to je bilo finale. Tu smo opravili tri zelo dobre treninge, jutri zjutraj pa bomo še enega, tako da bomo lahko slalomsko formo še stopnjevali. Ula je imela dober nastop, z njim sem zadovoljen, saj je bil pristop pravi. Imela je zelo dober vmesni čas, mislim da 20. ali 21., v zgornjem delu je bila zadaj 0.67, kar pomeni, da se je lotila tekme na pravi način. Žal je v strmini naredila napako, prišla je izguba ritma, časa in tempa in komaj je zvozila vratca. Z veliko napako je pripeljala v cilj. Mislim, da bi lahko bila med trideset, če bi nadaljevala tako kot je začela. Maruša je v prvem teku v strmini naredila kar veliko napako, potegnilo jo je nazaj, začela je zamujati in zajemati vratca prepozno in to ravno v prehodu iz strmine v ravnino. Zaradi tega ni prinesla hitrosti v ravnino in tako je v spodnjem delu ogromno izgubila. Drugi tek je bil žal ponesrečen, napako je naredila v prehodu v strmino. Iz vertikale je prišla v vratca preveč naravnost in potem izgubila ritem in se komaj obdržala na progi. Žal ponesrečen nastop, toda ne moremo kaj. Dve točki je osvojila, bila je v finalu in zaradi tega smo zadovoljni.

V drugo nepremagljiva Höfl-Riescheva

Na začetku druge vožnje je nastopilo kar nekaj deklet, ki so pričakovala višje uvrstitve. Nekatere so brezglavo napadale in končale v snegu, druge so se bolje znašle in pridobile nekaj mest. Maruši Ferk nastop ni najbolje uspel, svojo uvrstitev je nekoliko pokvarila in bila na koncu 29. Bolje kot v prvo pa je predvsem spodnji del odpeljala Mazejeva.

Mazejeva je samozavestno nastopila tudi v slalomu [foto: GEPA]

A v nadaljevanju tekme je Höfl-Riescheva dokazala, da ji bolezen in nedavna manjša poškodba nista prišli do živega. Kot v svojih najboljših časih je s precejšnjo prednostjo premagala takrat vodilno Shiffrinovo, kasneje pa ji tudi Poutiainenova ni bila kos. Vseeno se je Finka razveselila drugega mesta, podobno kot se je Mazejeva sicer nesrečnega četrtega.

Jutri bo Levi gostil še moški slalom. Prva vožnja se začne ob 10. uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (ž)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment