Hvala, Peter!


Peter Prevc se je v družbi družine poslovil od smučarskih skokov [foto: Klemen Zibelnik / smucka]

Peter Prevc je danes v Planici končal svojo športno kariero. Na svoji 346. tekmi svetovnega pokala je zasedel 6. mesto, njegov zadnji polet v karieri je meril 226.5 metrov. Peter se je poslovil pred skoraj 20 tisoč gledalci v pravljični kulisi doline pod Poncami.

Pravljična podoba zasnežene Planice, obsijane s soncem, je ponudila izjemno prvo serijo finalne tekme smučarskih skakalcev v sezoni 2023/24. V prepričljivem vodstvu je bil Avstrijec Daniel Huber s kar 247 metri ter 243,5 zbranimi točkami. Drugi je bil Poljak Aleksander Znisczcol z 237 metri in 219,8 točkami, tretji pa Domen Prevc z 233 metri ter 218,2 točkami. Peter Prevc je predzadnji polet v karieri končal pri 233.5 metrih, zbral pa je 213,4 točk za 5. mesto, takoj za njim je bil Lovro Kos z 231.5 metri in 212,4 točkami. Anže Lanišek je poletel 199.5 metrov in je s 178,2 točkami zasedal 25. mesto.

V finalni seriji je Lanišek jadral do 208 metrov, skupno 352,8 točk pa je pomenilo končno 25. mesto za slovo od sezone. Kos je jadral 215 metrov, 409,0 točk pa je bilo dovolj za končno 10. mesto. Kot peti po prvi seriji pa je še zadnjič nato na zaletno rampo sedel Peter. Odrinil je do 226.5 metrov, 422,4 točk pa je na zadnji tekmi v karieri pomenilo šesto mesto. V boju za zmagovalni oder je njegov brat Domen navdušil gledalce z 238 metri, 444,3 točk pa je bilo dovolj za nove slovenske stopničke, Domen je sezono sklenil z drugim mestom! Boljši je bil le izjemni Avstrijec, Daniel Huber, ki je z 242.5 metri še enkrat deklasiral konkurenco, skupno je zbral 487,7 točk! Poljake je na tretjem mestu razveselil Zniszczol z 237.5 metri in 438,1 točkami.


Stefan Kraft je najboljši skakalec sezone [foto: Klemen Zibelnik / smucka]

Daniel Huber je z izjemnim letenjem pod Poncami osvojil tudi mali kristalni globus v poletih, 3 točke je zaostal Stefan Kraft, danes četrti, tretje mesto v poletih pa je zasedel Peter, sledila sta mu Timi Zajc na 4. in Domen Prevc na skupno 5. mestu.

V svetovnem pokalu je zanesljivo skupno zmagal Stefan Kraft pred Japoncem Rjojujem Kobajašijem in Nemcem Andreasom Wellingerjem, Peter Prevc je svojo zadnjo sezono sklenil s 5. mestom kot najboljši Slovenec, skupaj z reprezentančnimi kolegi pa je v pokalu narodov zaostal le za Avstrijci.

Osrednji spekakel “Hvala, Peter”, ki ga je omogočila Zavarovalnica Triglav, se je pričel po zadnji podelitvi nagrad v nedeljo. Začetek so naznanili bobni in fanfare, na zaslonih se je predvajal prvi skok, ki ga je Peter Prevc opravil v Planici. Ansambel Saša Avsenika je ob spremljavi 40 plesalcev izvedel eno in edino Planico. Sledil je video najdaljšega Petrovega skoka v karieri.


Zaključno slovo Petra Prevca [foto: Klemen Zibelnik / smucka]

Tomi Meglič in Vlado Kreslin sta na strehi Nordijskega centra Planica skupaj zapela “Od višine se zvrti”. Ob glasbeni spremljavi kultne priredbe pesmi “Oj, Triglav moj dom” skupine Laibach, je 30 plesalcev ob zaključku plesne točke naznanilo prihod Petra Prevca. Sledil je kratek protokolarni program in posnetek ob podelitvi velikega kristalnega globusa. S priredbo pesmi “Time to say goodbye” so se Petru skupaj poklonili Ansambel Saše Avsenika in Luka Sešek. Odhod Petra Prevca iz prizorišča je pospremil prelet treh helikopterjev Policije.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica


Leave a Comment