Ilka Štuhec svetovna prvakinja v smuku

V St. Moritzu je danes prišla na vrsto še tretja tekma svetovnega prvenstva za ženske. Na sporedu je bil smuk, na katerem je fantastično nastopila Ilka Štuhec, premagala vse tekmice in tako postala svetovna prvakinja.

Boj za medalje se je začel ob 11.15, ko je nastopila prva izmed 38. tekmovalk. S startno številko 5 je odlično smučala Italijanka Sofia Goggia in bila dobro na poti, da osvoji kakšno od odličij, a je malo pred koncem naredila veliko napako. V cilj je tako prišla s časom 1:33.37. Takoj za njo smo videli Avstrijko Stephanie Venier, ki je smučala še bolje in tako prevzela vodstvo z 0.12 sekunde prednosti.


Ilka Štuhec [foto: GEPA]

Pri startni številki 7 pa smo bili priča nastopu, ki si ga bomo ogledali še velikokrat. Ilka Štuhec je svojo nalogo opravila izjemno. Po napakah na superveleslalomu in odstopu na slalomu za alpsko kombinacijo, se je najboljša smukačica sezone uspela zbrati in pokazala zakaj je veljala za favoritinjo za zlato. Na prvih treh odsekih proge je imela najboljši čas, dih pa nam je zastal le enkrat, približno na dveh tretjinah proge, kjer je nekoliko zašla s smeri. Tam je v primerjavi z Venierjevo izgubila dobre štiri desetinke, kar pa je ni zmedlo. Z zadnjim delom proge je namreč opravila vrhunsko in tako prišla v cilj s prednostjo 0.40 sekunde.

V nadaljevanju se je naši šampionki najbolj približala Američanka Lindsey Vonn, ki pa najboljšega časa ni mogla ogroziti. Postavila je namreč tretji čas, ki je bil za 0.45 sekunde slabši od Ilkinega. Pesti smo držali še pri startni številki 23, ki jo je nosila Maruša Ferk. Ta se je odrezala dobro in z zaostankom 2.38 sekunde prišla na 23. mesto.

Ilkino težko čakanje v prostoru za vodilne v cilji areni se je nekaj po 12.30 le končalo. Ilka je tako prišla do naslova svetovne prvakinje v smuku, na odru za zmagovalke pa sta se ji pridružili še Venierjeva in Vonnova. Štajerka je na smukaškem prestolu nasledila Tino Maze, ki je slavila na prvenstvu pred dvema letoma v ameriškem Beaver Creeku.

Ilka je o samem nastopu rekla: “Poskušala sem ohranjati hitrost in razmišljala o tem, kaj še prihaja, kje moram še kaj narediti. Prišla sem v cilj in videla, da sem prva ter se veselila, a sem vedela, da je na startu še kar nekaj punc, a je bilo dovolj. Glede na čas, ki sem ga dosegla na tretjem treningu in danes sem vedela da ni bilo vse idealno, da se da še kaj narediti. Na tekmi se dogajajo napake, enim večje, drugim manjše.

Nato pa je spregovorila še o tem, o čem je razmišljala, ko so rezultati postali uradni: “O tem iz česa izhajam, kako sem prišla do sem. Da smo mini ekipica, kako vozimo vse skupaj, kaj vse je že bilo, kaj vse še bo. Definitivno je treba biti trmast in vztrajen in verjeti v to kar delaš. Jaz sem vedno verjela in slabe stvari se niso pripeljale v misli.

Po tem, ko je slišala Zdravljico, je naša smučarka še enkrat pregovorila o občutkih ob prihodu v cilj: “Res sem se počutila super, da je nastop za mano, saj sem bila danes malenkost bolj nervozna kot običajno. A v tistih zadnjih trenutkih preden sem startala sem bila prava jaz, pripravljena da se vržem dol.

Za tem je komentirala tisto manjšo napako, zaradi katere se je marsikomu srčni utrip še pospešil: “Vedela sem, da delam napake, da ne peljem ravno najboljše oziroma tako kot bi želela. A s tem se nisem ukvarjala. Vedela sem, kaj še pride in kaj moram narediti. V cilju je bilo res olajšanje, ko sem prevzela vodstvo.

Ilka je nato odgovorila na vprašanje, če je bilo danes kaj težje čakati v prostoru za vodilne: “Ja, je bilo nervozno. Vedela sem, da sem svoje opravila, ostale punce pa še morajo. Na koncu obstati na tistem mestu je bilo res neverjetno.” O občutkih ob poslušanju slovenske himne pa je dejala: “Vedno ko poslušaš Zdravljico je super, a danes je bilo nekaj posebnega.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ljubno
Izjava: Ilka Štuhec I (.mp3)
Izjava: Ilka Štuhec II (.mp3)


Leave a Comment