Imamo Planico in imeli bomo Ljubno


Skakalnica na Ljubnem [foto: Klemen Zibelnik]

Svetovni pokal v smučarskih skokih za dekleta se bo ta konec tedna ustavil v Sloveniji, natančneje na Ljubnem ob Savinji. Najboljše skakalke sveta so že prišle v Zgornjesavinjsko dolino, saj bodo v petek že preizkusila tamkajšnjo skakalnico (HS 95). Tekmovanja se bo udeležilo 49 tekmovalk, med njimi bo tudi šest Slovenk. Glavni trener Matjaž Triplat se je odločil, da bo priložnost ponudil uveljavljeni ekipi – Urša Bogataj, Katja Požun, Manja Pograjc, Anja Tepeš, Maja Vtič in Špela Rogelj.

Kasper: “Lahko pričakujemo odlično organizacijo”

Med 11. in 12. februarjem 2012 se bo prva sezona ženskega svetovnega pokala za konec tedna preselila v Ljubno, kjer bo zagotovo deležna odlične organizacije in kakovosti vrhunskih prizorišč Smučarske zveze Slovenije, dolgoletne aktivne članice mednarodne smučarske družine. Ljubno že od leta 2006 redno gosti ženski celinski pokal, zdaj pa se bo mesto pridružilo Planici kot prizorišče svetovnega pokala v smučarskih skokih. V imenu Mednarodne smučarske zveze želim vsem udeležencem, zlasti pa ljubiteljem smučarskih skokov, veliko zabave in odlično izkušnjo pri ogledu ženskega svetovnega pokala na Ljubnem,” je pred prvimi tekmami na Ljubnem optimističen predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Gian Franco Kasper. Da Ljubenci veljajo za dobre organizatorje, dokazuje tudi dejstvo, da sta tekmi uvrščeni v osnutek koledarja svetovnega pokala tudi v prihodnji sezoni.

SSK Ljubno BTC, kateremu je Smučarska zveza Slovenija (SZS) zaupala izvedbo tekem, je poskrbel za dobro in načrtno promocijo prireditve, zato pričakujejo številne obiskovalce, ki si bodo prišli ogledat prireditev v živo. Kampanja je potekala v prijetnem okolju nakupovalnih centrov, predvsem BTC Citya v Ljubljani, v zadnjih dneh pa tudi na jumbo plakatih širim Slovenije. Vstopnina znaša 5 € za oba dva tekmovalna dneva. Nakup vstopnic pa je možen na prizorišču.


V slovenski ekipi bo manjkala Eva Logar (levo), zato pa bosta nastopili Špela Rogelj (sredina) in Maja Vtič (desno) [foto: Klemen Zibelnik]

Vražje Slovenke pripravljene

Slovenske skakalke so v letošnji sezoni nanizala vrhunske rezultate. Katja Požun je na tekmi v Hinzenbachu vknjižila prve slovenske stopničke v zgodovini ženskih skokov v sklopu svetovnega pokala. Med deseterico najboljših sta se uvrstili še Maja Vtič in Špela Rogelj, veliko pa ne zaostajajo niti preostale skakalke.

Zadnje štiri tekme, sicer še v okviru celinskega pokala, je v Ljubnem dobila Daniela Iraschko. Avstrijka, ki je kraljevala na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala v Hinzenbachu, ima v lasti tudi rekord na skakalnici na Ljubnem. Pri 89,5 metrih je pristala leta 2010.


Daniela Iraschko si lasti ženski rekord na skakalnici na Ljubnem [foto: Klemen Zibelnik]

Najboljša slovenska uvrstitev je lansko drugo mesto Eve Logar. Ker je Eva v letošnji sezoni poškodovana, ne bo branila izvrstnega rezultata, bo pa na štartu Maja Vtič, ki je na obeh lanskih tekmah zasedla tretje mesto. Z zmagami na Ljubnem se lahko pohvalijo Norvežanka Anette Sagen (2006, 2009), Nemki Ulrike Grässler (2007) in Magdalena Schnurr (2009) ter že omenjena Daniela Iraschko (2x 2010, 2x 2011). V letu 2008 je tekmovanje zaradi pomanjkanja snega odpadlo.

Imamo Planico in imeli bomo Ljubno. Slovenija je po svetu znana po svoji bogati športni tradiciji. Ni skrivnost, da velja Planica za zibelko smučarskih skokov. Prepričan sem, da bo Smučarska zveza Slovenije skupaj z Organizacijskim komitejem Ljubno 2012 postavila trdne temelje za to, da postane Ljubno zibelka ženskih smučarskih skokov. Na koncu se želim zahvaliti vsem pokroviteljem, tako slovenske reprezentance kot tekmovanja na Ljubnem, saj brez njihovega prispevka svetovnega pokala na tako visoki ravni ne bi bilo mogoče izvesti. Tekmovalkam želim izjemne športne boje, našim dekletom pa še malce športne sreče, da pred domačim občinstvom dosežejo vrhunske rezultate,” je “vražjim Slovenkam”, kakor so se skakalke poimenovale, zaželel predsednik SZS Tomaž Lovše, ter dodal: “Pomembno je, da s tekmo svetovnega pokala živi tudi okolica, zato sem vesel, da je na pomoč pri izvedbi v polni meri pristopila tudi Občina Ljubno z županom na čelu. Le tako lahko pričakujemo ne samo športne rezultate, temveč tudi dobro promocijo kraja in okolice. Smučarska zveza Slovenije je vložila veliko truda v pridobitev ženske tekme za svetovni pokal, ki ji bomo v tej zgodovinski sezoni priča tudi na domačih tleh. Odločitev, da organizacijo podelimo Ljubnemu, je bila lahka, saj imajo v SSK Ljubno BTC veliko izkušenj pri tovrstnih prireditvah. Ljubenci so v preteklosti že dokazali, da lahko pripravijo tekmovanja za celinski pokal, saj so dekleta z vseh koncev sveta že mnogokrat nastopila v tem kraju ob Savinji.


Tomaž Lovše [foto: Klemen Zibelnik]

“V Sloveniji raste generacija odličnih tekmovalk”

Preko vikenda bomo na Ljubnem ob Savinji priča zgodovinskemu dogodku. V prvi sezoni tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske bomo lahko na slovenskih tleh spremljali najboljše predstavnice tega lepega športa. To je še toliko pomembneje zato, ker je prva sezona tekem za svetovni pokal hkrati tudi uvod v olimpijske igre, ki bodo leta 2014 v Sočiju, na katerih bodo smučarski skoki za ženske prvič v zgodovini postali olimpijska disciplina. Slovenski skakalni šport, ki se je razvijal že davno v obdobju nekdanje Jugoslavije, se ponaša z mnogimi odličji z največjih tekmovanj. Za naše tekmovalce smo držali pesti in se z njimi veselili tako na olimpijskih igrah kot na svetovnih prvenstvih in na tekmah svetovnega pokala. Sedaj v Sloveniji raste generacija odličnih tekmovalk, ki na tekmovanjih že dosegajo vrhunske rezultate in posegajo v sam svetovni vrh. Veseli me, da jim lahko tudi na domačih tleh ponudimo priložnost za predstavitev. Prepričan sem, da se bomo njihovih uspehov skupaj veselili tako na Ljubnem ob Savinji, kakor tudi na olimpijskih igrah in ostalih velikih tekmovanjih. Vabljeni torej na vrhunski športni dogodek! Vabljeni na Ljubno ob Savinji!” je dejal Jože Mermal, predsednik uprave BTC d.d, ki je generalni pokrovitelj prireditve.

Dogajanje na Ljubnem se bo kot rečeno začelo že v petek ob 13:45 z dvema serijama za trening. Sobotno in nedeljsko tekmovanje bo na sporedu ob 13:45 tudi s prenosom na Televiziji Slovenija. Prireditelji so pripravili tudi bogat spremljevalni program.

Program

Petek, 10. februar 2012
13:45 uradni trening (2 skoka)

Sobota, 11. februar 2012
12.30 poskusna serija
13.45 prva serija
sledi finalna serija
podelitev priznanj

Nedelja, 12. februar 2012
12.30 poskusna serija
13.45 prva serija
sledi finalna serija
Podelitev priznanj

Spremljevalni program

Petek, 10. 2. 2012, prizorišče:
• Predstavitev vojaških poklicev – predstavitev Slovenske vojske
• Preventivna dejavnost – predstavitev Slovenske policije

Petek, 10. 2. 2012, 17.00, Terasa Planinke, Ljubno ob Savinji – Plac:
• Promocijska prireditev in podelitev startnih številk: GOSTOLJUBNO, LJUBNO, LJUBNO

Petek, 10. 2. 2012, prizorišče, prireditveni šotor:
• Fantje z Dobrovelj

Sobota, 11. 2. 2012, prizorišče, prireditveni šotor:
• Ansambel Petka

Nedelja, 12. 2. 2012, prizorišče, prireditveni šotor:
• Fantje z Dobrovelj


Urša Bogataj [foto: GEPA]

Leave a Comment