Innerhofer: “Vsakdo nima spodnjega perila na glavi”

Italijan Christof Innerhofer je lani na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu osvojil kar tri medalje. Najboljši je bil na superveleslalomu, na zmagovalni oder pa se je uvrstil še na superkombinaciji (srebro) in smuku (bron). V soboto se je udeležil tudi veleslalomske tekme v Kranjski Gori, kjer se z 39. časom ni uvrstil v finalno vožnjo. Na nedeljski slalomski preizkušnji ni nastopil, saj zaradi težav v pripravljalnem obdobju ni treniral slaloma.


Christof Innerhofer [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Lani ste v svetovnem pokalu osvojili 644 točk in bili skupno na osmem mestu. Letos vam tako dobro ne gre. Kaj je vzrok temu?

Z zmago in še eno uvrstitvijo na zmagovalni oder je bila lanska sezona zame nadvse uspešna. Novembra sem na treningu superveleslaloma padel, zaradi česar imam pogosto težave z glavoboli in koordinacijo. To me pri nastopih in treningih ovira, čeprav je vedno bolje. Poleg tega pa čutim tudi bolečine v hrbtu.

Katera proga vam v koledarju svetovnega pokala najbolj ustreza?

Najljubše so mi tiste, ki so najbolj zahtevne, kajti na lahkih zna vsakdo voziti. Torej Bormio, Kitzbuehel, Beaver Creek in Wengen, kjer je tudi odlična panorama ter vzdušje.

Decembra 2008 ste v Bormiu prvič slavili zmago na tekmah svetovnega pokala. Takrat ste dejali, da ste izpolnili otroške sanje. Torej vam je Bormio še posebej pri srcu?

Vsekakor. V Bormiu sem leta 2006 tudi osvojil prve točke v smuk, ter dve leti kasneje še prvo zmago med svetovno elito.


Christof Innerhofer je v Kranjski Gori ostal brez veleslalomskega finala [foto: Klavdija Ahačič/smucka]

V Kitzbuehlu pa še vedno čakate na najvišje uvrstitve, saj višje kot šesti do sedaj še niste bili. V kakšnem odnosu ste s progo Streif?

V Kitzbuehlu sem bil trikrat šesti, enkrat sedmi in dvakrat osmi. Tam vedno dobro nastopim na treningu, na tekmi pa mi nato nikoli ni uspelo. Vsekakor pa si želim, da bi se tudi na Streifu uvrstil na zmagovalni oder. Pred letošnjo sezono sem si zastavil cilj, da se uvrstim na zmagovalni oder na tekmi v Wengnu ali Kitzbuehlu. V Wengnu sem bil tretji, tako da ostaja le še Kitzbuehel.

Zakaj v letošnji sezoni ne nastopate na slalomih?

Lani sem se udeleževal slalomskih preizkušenj, letos pa sem zaradi zdravstvenih težav v pripravljalnem obdobju, padec in težave s hrbtom, izpustil veliko treninga slaloma. Za prihodnjo sezono pa znova načrtujem nastope na slalomskih tekmah.

Svetovno prvenstvo v Garmisch-Partenkirchnu 2011 je bilo za vas nadvse uspešno. Osvojili ste naslov svetovnega prvaka v superveleslalomu ter še dve medalji. Kako se spominjate tistih dni v Nemčiji?

To je bil zame nepozabljiv teden, saj tako uspešnih nastopov nisem pričakoval. Z medaljami se mi je poplačal ves trud, ki sem ga vložil v alpsko smučanje. Na prejšnjih velikih tekmovanjih sem medalje zgrešil le za nekaj stotink, zato sem jih bil tokrat še toliko bolj vesel.


Jure Košir in Christof Innerhofer sta dobra prijatelja [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Nekateri pravijo, da v kombinaciji ni tako težko dobiti medalje. Ali je temu res? Sami ste namreč dejali, da so vas v Garmischu v spodnjem delu smuka tako bolele mišice, da niti v smukaški preži niste uspeli biti?

Vsakdo lahko poizkuša prepeljati progo in bo videl, da ni enostavno. Po smukaškem delu sem nato šel na kolo, da sem si sprostil mišice. Slalomski del sem nato odpeljal brez večjih težav.

V letošnjem koledarju svetovnega pokala so bile tudi tekme v Sočiju. Nastopili ste na kombinaciji, kjer ste osvojili osmo mesto. Kakšni so vaši vtisi o novi olimpijski progi?

Proga je zelo težka z dolgimi skoki. Takrat je bil tudi ledeno. Na treningu smuka sem se dobro znašale, saj sem zasedel drugo in peto mesto.

Vaš sponzor na čeladi je podjetje, ki proizvaja spodnje perilo. Kako je nositi spodnje perilo na čeladi?

Moj osebni sponzor je hčerinsko podjetje Calzedonie. Vsekakor pa nima vsak spodnjega perila na glavi, zato mi je to všeč.


Christof Innerhofer [foto: GEPA]

Prihodnjo sezono boste nastopili z daljšimi smučmi. Ali menite, da je Mednarodna smučarska zveze ravnala prav, ko je sprejela to odločitev?

Po preteklih statističnih podatkih se največ nesreč zgodi v letu, ko sprememba prične veljati. Trenutno težko rečem, kaj nam bodo daljše smuči prinesle. Potrebno bo počakati vsaj eno sezono.

V biografiji ste napisali, da sta starša vedno trdo delala, da sta vam omogočila trening. Ali mora torej smučar priti iz družine, kjer so prisotna zadostna denarna sredstva?

V svetu denar žal pomeni preveč, vendar to ni vse. Potrebno je imeti tudi talent.

Ali so Avstrijci res tako prevladujoči, če gledamo pokal narodov so slavili vedno v zadnjih 20 letih, če pa gledamo zmagovalce svetovnega pokala pa njihova prevlada ne iztopa. Pred šestimi leti je slavil Benjamin Raich in pred petimi Nicole Hosp?

Avstrijci imajo izredno veliko ekipo, zato ne preseneča, da si lastijo takšen rekord. Njihov proračun znaša 20 milijonov €, naš pa 2,5 milijonov €.

Didier Cuche je napovedal, da bo po letošnji sezoni zaključil kariero. Koliko bo po vašem mnenju svetovni pokal izgubil zaradi njegovega odhoda?

Svetovni pokal bo po odhodu Cucha vsekakor izgubil odličnega smučarja, vendar bom jaz vedno eno mesto boljši na tekmah (smeh).

Zakaj prav vi ne bi bili naslednik Alberta Tombe?

Najina skupna točka je, da sva oba dobila medalje na svetovnih prvenstvih in seveda osvajava ženske. Bomo videli, kaj bo prinesel čas.

Kakšna pa je vaša popularnost v domovini?

Po osvojitvi medalje se je moja prepoznavnost izboljšala, tudi na jugu Italije. Takrat sem imel številne intervjuje na televiziji in radiju. Najbolj pa sem seveda prepoznaven v okolici mojega rojstnega kraja na Južnem Tirolskem. Prepoznavnost je odvisna od dveh faktorjev. Polovico prinesejo rezultati, drugo polovico pa sponzorji, ki te morajo na pravilen način promovirati.

Kdo bo po vašem mnenju letošnji zmagovalec svetovnega pokala?

Stavim na Beata Feuza.


Christof Innerhofer [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Leave a Comment