SP: Izjemna Petra le za izvrstno Björgnovo


Petra Majdič [foto: GEPA]

Petra Majdič je v Kuusamu na prvem klasičnem sprintu sezone premoč priznala samo izjemni olimpijski prvakinji Marit Björgen in s tem zabeležila svojo 41. uvrstitev na oder za zmagovalke.

Slovenci smo bili po kvalifikacijah lahko zelo zadovoljni, saj je Petra Majdič zaostala le za Marit Björgen in Poljakinjo Justyno Kowalczyk, Katja Višnar pa je bila četrta, torej tik za Majdičevo. Žal se med 32 tekmovalk, ki napredujejo v izločilne boje, ni uspelo uvrstiti Vesni Fabjan na 53. mestu med 99 tekmovalkami.

Izmed naših dveh je prva v četrtfinalu nastopila Višnarjeva. 26-letnica žal ni ponovila izvrstne predstave s kvalifikacij in v svoji skupini zaostala za Vibeke Skofterud, Marianno Longo, Ido Ingemarsdotter in v ciljnem sprintu tudi za Rusinjo Julijo Čekalovo. Tako ni bilo možnosti niti, da bi se po času uvrstila naprej. Povsem drugačna slika je bila v zadnji četrtfinalni skupini, kjer je Majdičeva brez večjih težav ugnala vse tekmice. Še najbližje ji je bila Slovakinja Alena Prochazkova. Najhitrejša četrtfinalna skupina je bila tista z Marit Björgen, ki je skupino Majdičeve prehitela za 1,2 sekunde.

V polfinalni obračun je Petrina skupina šla na progo druga, za skupino Björgnove. Slednja je v prvi polfinalni skupini gladko opravila s tekmicami. Drugo mesto je osvojila Jacobsenova, tretje pa presenetljivo Japonka Madoka Natsumi. Izjemen boj je bil v drugi skupini, kjer je zmagala Kowalczykova, Majdičeva pa je v ciljnem sprintu zaostala za Švedinjo Charlotte Kalla. Kljub tretjemu mestu, se je kot srečna poraženka po času uvrstila v veliki finale. Na začetku samega ciljnega sprinta bi bilo sanj o finalu Majdičeve kmalu konec, saj je točno pred našo šampionko padla Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Petra se ji je spretno ognila in tako lahko nadaljevala boj za finale, ki se je kasneje srečno razpletel.

A drama tik pred finalom. Žirija je namreč diskvalificirala Justyno Kowalczyk in Maiken Caspersen Falla, tako da je uradno zmagala v drugi polfinalni skupini Kalla, Majdičeva pa je bila druga. V finalu je mesto namesto diskvalificirane Poljakinje tako dobila Marianna Longa iz Italije.

Petra je finalni nastop začela odločno in krenila na čelo skupine. Kmalu so jo prehitele Norvežanki Jacobsenova in Björgnova ter Kalla iz Švedske. A naša šampionka je prestavila v prestavo višje na “svojem” vzponu, kjer je bila povsem konkurenčna izjemni Björgnovi, medtem ko so ostale odpadle iz boja za zmago. Prednost Majdičeve in olimpijske prvakinje Björgnove na ciljni ravnini je bila za vse prevelika in jasno je bilo, da gre nova zmaga na Norveško, prve stopničke sezone pa naši Petri Majdič z drugim mestom. V hudem mrazu je tretje mesto osvojila Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Fantastično! Izpolnila sem enega največjih ciljev sezone – da se vrnem na stopničke, med najboljše. To je bil cilj pred vsemi ostalimi cilji. Vedno je bilo vprašljivo, ali smo se sploh sposobni vrniti ali ne. Na treningih smo vedeli, da je temu tako, vendar to pokazati na tekmi, je povsem nekaj drugega. Zelo sem vesela tega, da se nam je uspelo vrniti,” je po tekmi dejala Majdičeva in še nekoliko bolj natančno analizirala dogajanje na šprintu “Tekma je bila zelo težka, še dodatna oteževalna faktorja pa sta bila sneg in mraz. Sama proga je bila zaradi vetra precej zasnežena, tudi sami ste lahko videli, da je veliko punc teklo izven proge in vedno je bilo tako, da je imela vodilna najboljšo pozicijo. Bila sem kar presenečena, saj sem malce ne navajena teh bojev, kot so bili v preteklosti v sprintu, da imaš gnečo in se boriš praktično za vsako pozicijo. Na začetku me je to malce metalo iz ritma, nato pa je šlo. V finalu sem bila celo presenečena, da sem lahko držala Marit, saj je trenutno res v življenjski ali vsaj eni izmed najboljših form kar jih je kdaj imela. Podobno je tudi z ostalimi Skandinavkami, denimo Charlotte Kalla, ki ni bila nikoli tako visoko v sprinterskih preizkušnjah. Res sem zelo zadovoljna. Lahko ocenim, da sem bila v primerjavi z lansko sezono takrat z večjimi težavami druga kot sem bila danes.

Ivan Hudač je po novem izjemnem uspehu Petre Majdič strnil vtise današnje preizkušnje in izrazil veliko zadovoljstvo nad tem, da je Petra po težki poškodbi še vedno v samem svetovnem vrhu smučarskega teka. “Bilo je mrzlo, tako kot je bilo napovedano. Mraz je še bolj prišel do izraza z vetrom, ki je hkrati še napihal precej snega z okoliških dreves na progo. Z rezultatom Petre sem zelo zadovoljen, saj se je odlično vrnila med najboljše in dokazala, da je še vedno med glavnimi favoritinjami v sprintu. V kvalifikacijah smo še malce kalkulirali z mažo za smuči, saj je bila smučina enkrat bolj, drugič manj zvožena. Na koncu mislim, da smo izbrali dobro, v primerjavi s konkurenco. Po polfinalnem boju sem bil malce prestrašen, saj ga je končala na tretjem mestu in se v finale uvrstila kot srečni poraženec. Naknadno so nato diskvalificirali Kowalczykovo, kot drugo v tej skupini. Petra je v tem teku po startu v prvem spustu skočila pred Poljakinjo, in zato ni mogla upočasniti, kar jo je potisnilo na zunanjo smučino. To jo je stalo dobre pozicije iz katere je potem težko nazaj našla stik z ostalimi. Ta smučina je bila precej zasnežena, saj so tekmovalke in tekmovalci večinoma tekli le po srednjih smučinah. Na srečo se je nato vse dobro izteklo in je v finalu nato brez taktičnih napak pokazala, da sodi v sam vrh.

Na tem prizorišču v Ruki blizu Kuusama ima Petra Majdič v zadnjih petih letih v sprintih na svojem kontu tri zmage in dve drugi mesti. Skupno so to že 41 stopničke Majdičeve na njenem 198 nastopu ter 94 uvrstitev med najboljšo deseterico.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo


Izjava: Ivan Hudač

Izjava: Petra Majdič


Leave a Comment