Izjemna Tina Maze še do veleslalomske zmage

Švedski Are je gostil tretji veleslalom svetovnega pokala za ženske. V prvem teku, ki se je začel ob 10.00 je nastopilo 58 smučark iz 15. držav, med njimi pa so bila tudi štiri naša dekleta – Tina Maze, Ana Drev, Katarina Lavtar in Tina Robnik.

Z uvodno vožnjo je najbolje opravila avstrijska tekmovalka Eva-Maria Brem, ki je postavila čas 1:09.97, najbolj pa sta se ji približali domači tekmovalki Sara Hector in Jessica Lindell-Vikarby, ki sta zaostali 8 oziroma 26 stotink sekunde. V finale so se tokrat uvrstile kar tri Slovenke. Mazejeva je bila najhitrejša in postavila sedmi čas voženj, njen zaostanek pa je znašal 58 stotink sekunde. Poleg nje sta se dobro odrezali tudi Drevova, ki je bila 11. (+1.11) ter Lavtarjeva, ki je bila uvrščena na 29. mesto (+2.56). Robnikova je nastopila le enkrat, zasedla pa je 40. mesto.


Tina Maze je slavila novo zmago [foto: GEPA]

Katarina se je tudi v drugo odrezala dobro in pridobila kar nekaj mest. Ana je bila dobro na poti, da ob prihodu v cilj prevzame vodstvo, a se ji je v zadnjem delu proge v vožnjo prikradlo nekaj manjših napak, ki pa so ji vzele precej časa, tako da je prišla na peto mesto. ″Zelo sem zadovoljna, res pa je, da me je po prvem teku tako bolel hrbet, da sem razmišljala če sploh startam. Potem mi je pomagala fizioterapevtka od Tine, vzela sem še protibolečinsko tableto in nekako šla dol v drugem teku, ni pa bilo ravno za uživati. Želim čim prej sanirati tole zadevo, za dobre rezultate v naprej pa me ne skrbi,″ je po tekmi menila Drevova. Tina je bila v drugo izjemna. V zgornjem delu proge je prednost pred vodilno smučarko v cilju povečala, v srednjem delu pa je ob manjši napaki na prelomnici izgubila približno pol sekunde. Zaključek nastopa ji je nato uspel odlično tako da je v cilj prišla z veliko prednostjo devetih desetink sekunde.

Izkazalo se je, da je bila Tinina vožnja predobra za konkurenco, saj so za našo šampionko zaostale prav vse smučarke. Še najbolj se ji je približala Hectorjeva, ki je zaostala dve desetinki sekunde, z 28. stotinkami zaostanka pa je bila tretja Bremova. Tina je tako prišla do tretje zmage in to že v tretji disciplini, saj je pred tem slavila že na slalomu in smuku. Lepa rezultata sta dosegli tudi Ana in Katarina, ki sta končali na 14. in 24. mestu. ″Zadovoljna sem predvsem s tem, da sem končno v cilju. Drug tek mi je že kar dobro uspel. Po vseh odstopih letos je bil današnji rezultat zelo pomemben,″ je v izteku proge razglabljala Lavtarjeva.


Katarina Lavtar je osvojila nove točke svetovnega pokala [foto: GEPA]

Odgovorni trener tehničnih disciplin svetovnega pokala Denis Šteharnik je o nastopih Ane in Katarine rekel: ″Na splošno sem zelo zadovoljen. Uspele so preklopiti na ta sneg, ki je drugačen kot v ZDA. Tu smo opravili dva zelo dobra treninga na terenu, ki je bil podoben današnjemu. Ana je v spodnjem delu malo popustila. Nimamo fizioterapevta, kar se pozna na regeneraciji, tako da je Ani zmanjkalo moči. Ana je imela bolečino v hrbtu po prvem teku, tako da ji je pomagala fizioterapevtka od Tine. Za Katarino sem zelo vesel. Na treningih prikazuje zelo dobre vožnje, prehiti tudi Ano, na tekmi pa ji to ne uspe. Uspela se je prebiti v drugo vožnjo, kar je dobro za samozavest na drugih tekmovanjih. Pripravlja se tudi za slalom in upam, da bo v naslednjih dveh ali treh tednih tako dobro pripravljena, da bo med trideset tudi na slalomu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Are :. Veleslalom (m)


Leave a Comment