Izšla je prva monografija o zgodovini Zlata Lisice

Tekmovanje za Zlato lisico je vsekakor športni dogodek, ki je glas o mestu Maribor ponesel daleč preko slovenskih meja. Športnice in spremljevalci, ki so se tukaj mudili in se dobro imeli so zagotovo najboljša reklama za naše mesto. In Zlata lisica, ki ima dolgo, 51-letno zgodovino, se zdaj ponaša tudi s knjigo, ki je izšla pod okriljem mariborske založbe Litera.
 
Gre za prvo tovrstno knjigo, ki zajema zgodovino tekmovanja za Zlato lisico od davnega leta 1964 pa vse do predzadnje, torej petdesete,″ je povedala Maja Tasič, avtorica dela. ″Knjiga je pravzaprav nastala iz diplomske naloge izpred nekaj let in je malce dopolnjena,″ je še dodala.
 

Zlata Lisica [foto: GEPA]

Predstavitev monografije z naslovom Lov na lisico bo v sredo, 15. aprila ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, Maribor). O lovu na lisico bodo spregovorili avtorica, urednik založbe Litera Orlando Uršič ter dolgoletni trener in direktor slovenskih smučarskih reprezentanc Tone Vogrinec.
 

Maja Tasič: Lov na lisico (Monografija o Zlati Lisici)

Kar dela tekmovanje za Zlato lisico resnično posebno, je mesto Maribor. Nobena tekma v svetovnem pokalu namreč ne poteka tako blizu mestnega središča kot Zlata lisica. Monografija je celosten zgodovinski pregled smučarske tekme za svetovni pokal Zlata Lisica od prvega tekmovanja pa vse do danes. Idejo za ime tekmovanja sta dobila Franci Čop in Marjan Kožuh ob gledanju filma Lov na lisico, ki prikazuje, kako dva smučarja lovita lisico, ki jo je predstavljal smučar. Tako se je pričela zgodba Zlate lisice in rodilo se je ime Pohorski pokal za Zlato lisico. Po besedah enega izmed ″očetov″ tekmovanja je rojstni dan Zlate lisice 27. februar 1964, ko je bilo tekmovanje FIS 1A Pohorski pokal za Zlato lisico. Sam naslov monografije pa ponazarja prizadevanje organizatorjev in mesta za izvedbo tekmovanja na najvišjem nivoju, za sneg, za finančna sredstva in ne nazadnje tudi za nadaljnji obstoj tega edinstvenega vseslovenskega športnega dogodka. Knjiga je opremljena z arhivskimi fotografijami, poseben dodatek pa so izjave tistih, ki so z in za Zlato lisico delali in živeli kot tudi z izjavami smučark, ki so se tega tekmovanja udeležile, med njimi je svoje utrinke o Zlati lisici strnila tudi najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze, svoje videnje pa so povedali tudi Tone Vogrinec, Annemarie Moser Proell, Vreni Schneider

Leave a Comment