Jacobsnu prva tekma turneje


Jacobsnu sta se na odru za zmagovalce pridružila še Schlierenzauer in Freund [foto: FIS]

V Oberstdorfu se je z uvodno tekmo še uradno začela 61. turneja štirih skakalnic, na kateri so nastopili štirje slovenski orli, od katerih sta najboljšo formo sta zopet pokazala Jaka Hvala in Peter Prevc, ki sta zasedla sta 12. oziroma 18. mesto. Če so bavarski organizatorji v Oberstdorfu pričakovali zgolj boj med domačimi ljubljenci in njihovimi največjimi nasprotniki Avstrijci, so jim Skandinavci pošteno zagodli in jim vrgli rokavico pred naslednjimi tekmami. Anders Jacobsen je namreč postal zmagovalec prve tekme turneje ob kateri je drugouvrščeni Gregor Schlierenzauer le razočarano odkimal z glavo. Za veselje nemških navijačev ob skakalnici Shattenberg pa je poskrbel Severin Freund na tretjem mestu.

Razburljiva prva serija je kot navadno potekala v znamenju dvobojev skakalcev, ki se je vsaj na prvih dveh mestih končala enako kot včerajšnje kvalifikacije. Na vrhu je po prvem delu kraljeval Norvežan Anders Jacobsen z daljavo 138 m, takoj za petami mu je bil Gregor Schlierenzauer, ki mu je uspel skok ob znižanem naletu 134,5 m, tretje mesto pa je zasedal eden izmed številnih bavarskih adutov Severin Freund s sicer pol metra daljšim skokom kot Jacobsen. Druga serija s spremembo prav pri vrhu ni postregla. Najboljši trije si napak niso privoščili, izkoristili so dobre vetrovne razmere in znižanje zaletišč na željo njihovih trenerjev ter obdržali mesta na zmagovalnem odru.


Norvežani so se razveselili Jacobsonove zmage. [foto: FIS]

Prevc edini premagal svojega tekmeca

Izmed slovenskih skakalcev je svojega nasprotnika v prvi seriji  uspelo premagati le Petru Prevcu. Spopadel se je s svojim reprezentančnim kolegom in prijateljem Jurijem Tepešem, ki je skočil preslabo (118,5 m), da bi Prevca premagal (127,5 m). Robert Kranjec je izzval  Andreasa Koflerja, vendar je bila Kranjčeva daljava (125,5 m) prekratka za Avstrijca (128 m). Dolgo časa je Kranjec upal, da se bo v drugo serijo uvrstil kot eden izmed srečnih poražencev, vendar brez sreče. Na koncu je le za dve mesti zaostal za najboljšo trideseterico. Hvalin nasprotnik je bil Kamil Stoch, ki je njegov skok preskočil za štiri metre in pol (132,5 m). 19-letni Ponikevčan si je za razliko od Kranjca zagotovil še en nastop kot poraženec v svojem paru. Hvala je v drugi seriji skočil dosti bolje (132,5 m) in iz 22. napredoval na končno 12. mesto, Prevc pa je nasprotno padel po lestvici zari dve mesti in s skokom 128,5 m zasedel 18. mesto.

V prvi seriji sem že pri spuščanju z zaletnega mesta pri počepu naredil napako. To sem popravil in takoj sem se počutil bolje. Z rezultatom sem zadovoljen. Prvi skok je bil danes slabši od drugega. Nekoliko sem bil pozen. Tudi pri drugem skoku se uspe najti rezerve. Grem optimistično naprej,” je po tekmi dejal Hvala.


Bo Kranjcu šlo bolje na naslednji postaji – Garmisch-Partenkirchnu? [foto: GEPA]

Današnja tekma je bila težka. Na koncu 12. in 18. mesto sta solidna rezultata. Izhodišče za naprej imamo. Morda je škoda, da Koflerja niso pregledali že prej, saj bi potem morda v finalu nastopil tudi Robert. Nastope naših skakalcev ocenjujem kot solidne. Finalna serija je bila zelo spremenljiva, tako da si moral imeti kar nekaj sreče,” je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus.

Skakalci bodo sedaj odpotovali na drugo nemško prizorišče turneje, kjer bodo že jutri na sporedu kvalifikacije pred novoletno tekmo na skakalnici v Garmisch-Partenkirchnu. Zmagovalec turneje leta 2007 Jacobsen ima pred Schlierenzauerjem 11 točk prednosti in pričakujemo lahko ponovno srdit boj med najboljšimi.


Rezultati: Novoletna turneja .: Oberstdorf :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment