Jaka Hvala do uspeha kariere v Lahtiju


Anders Bardal, Daiki Ito in Lukas Hvala so bili najboljši na današnji tekmi [foto: GEŠA]

Daiki Ito je zmagovalec tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v finskem Lahtiju. Žirija tekmovanje je tudi današnjo posamično tekmo izpeljala na srednji napravi, saj je slednja bolj zaščitena pred premočnim vetrom, ki je značilen za Lahti. Drugo mesto je zasedel Norvežan Anders Bardal, tretji pa je bil Čeh Lukas Hlava.

Prva serija je postregla s sila povprečnimi daljavami, saj so skakalci nastopili v zelo težkih vetrovnih razmerah. V vodstvo je bil Ito, kateremu sta sledila domačin Anssi Koivuranta in Hlava, Bardal pa je bil šesti. V finale sta se tokrat uvrstila dva Slovenca. Mladinski svetovni podprvak Jaka Hvala je imel z 13. mestom odlično popotnico za napad, mladinski svetovni prvak Nejc Dežman pa je bil 30.


Nejc Dežman [foto: GEPA]

Brez finala so v našem taboru žal ostali Jernej Damjan na 33., novi rekorder srednje naprave v Lahtiju Jurij Tepeš na 34., Jure Šinkovec na 43. in Robert Kranjec na 44. mestu. V jutranjih kvalifikacijah je brez nastopa na tekmi ostal Dejan Judež.

Rezultat kariere Jake Hvale

V finalni seriji je Dežman pristal pri 82,0 metrih in napredoval na končno 29. mesto ter tako prvič v karieri vknjižil točke svetovnega pokala. Hvala pa je skočil 91,0 metrov in se na drugi tekmi svetovnega pokala v karieri prvič uvrstil med dobitnike točk. Član SSK Ponikve je na koncu zasedel odlično deveto mesto. “Sem zelo vesel. Uspelo mi je sestaviti dva dobra skoka. Veliko je bilo odvisno od vremenskih razmer, a sem imel tudi nekaj sreče. V pripravljalnem obdobju smo zelo dobro delali, kar se pozna tudi sedaj. Skakalnica mi je bila iz skoka v skok bolj všeč. Sedaj bo lažje nadaljevati skandinavsko turnejo,” je po tekmi dejal Hvala.


Jaka Hvala [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Jaki čestitam za deveto in Nejcu za 29. mesto. Oba sta lepo potegnila, ne glede na ostale. Sedaj se odpravljamo proti Trondheimu, kjer se tekme nadaljujejo. Ob našem paketu v prvi seriji so bili slabši pogoji. Na majhni skakalnici se vse hitro pozna. Ne glede na vse, moč ekipe je v tem, da sta mladinca potegnila. Z njima sem zelo zadovoljen,” je po tekmi dejal Goran Janus ter dodal, da pri naših najboljših skakalcih ne bi mogel najdi generalnih napak. “Vsega je bilo po malem. To se hitro zgodi. Za Robertom je nastopil recimo Freund, ki tudi ni napravil dobrega skoka. Sta pa Robert in Freund v poskusni seriji skočila dlje,” še meni Janus.

V skupnem seštevku vodi Anders Bardal (1219), drugi je Gregor Schlierenzauer (1135), tretji pa Andreas Kofler (1066). Kranjec (600) zaseda deseto mesto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment