Jaka Hvala kralj Klingenthala

Prvo posamično tekmo letošnje nemške ekipne turneje v Klingenthalu bo daleč najbolj zadovoljen povsem zasluženo zapustil naš komaj 19-letni heroj Jaka Hvala. Za razred boljši od konkurence je bil že po prvi seriji, v drugem polčasu pa je pokazal da odlična daljava ni bila le naključje. Za njim sta se na stopničke za zmagovalce uvstila še presenečenje današnje preizkušnje drugourvščeni Japonec Taku Takeuchi in avstrijski šampion Gregor Schlierenzauer na tretjem mestu.


Trojica najboljših z Jakom Hvalo na čelu [foto: GEPA]

Vseh 5 slovencev med dobitniki točk

Kot smo že skoraj  navajeni, nas je celotna slovenska ekipa navduševala z odličnimi nastopi, a Hvala je bil povsem razred zase. Še posebej je bil s svojimi skoki zadovoljen po polomiji v poskusni seriji, ko je zasedel šele 46. mesto. A na tekmo, ki so jo zaznamovali številni premori in precej nepredvidljive vetrovne razmere, se je vrnil kot prerojen in z drugo daljavo preizkušnje 142,5 metrov obdržal najboljši rezultat vse do zaključka prve serije. V podobni situaciji se je “Panikušč aru”, kot ga imenujejo navijači iz Ponikev, znašel že povsem na začetku sezone v Kuusamu, kjer je vodil po prvi polovici tekme, nastopa pa ni uspel ponoviti še v drugi seriji in je tako zasedel končno 27. mesto. Tokrat je bil mladinski svetovni prvak močnejši od pritiskov ter je z odličnim nastopom (133 metrov) uspel obdržati znatno prednost pred tekmeci, čeprav so bile razlike od drugouvrščenega naprej minimalne.

Takole je Hvala komentiral svoj nepozabni nastop: “Čudovito je. Zmage nisem pričakoval zlasti ne po nastopu v poskusni seriji, ko sem bil tudi jezen nase. Jezo sem dobro unovčil v prvi seriji z dobrim skokom. Imel sem sicer nekaj sreče z vetrom v prvi seriji. Iz situacije v Kuusamu sem se nekaj naučil, kar mi je danes prišlo prav. Potegnil sem pozitivne stvari. V Oberstdorfu na letalnici še nisem nastopil, a uživam v letenju.


Jurij Tepeš je v drugi seriji napredoval [foto: GEPA]

Tudi ostali slovenski orli so poskrbeli za razveseljive rezultate, saj so se vsi prebili skozi najboljšo trideseterico in v drugi polovici preizkušnje svoje uvrstitve večinoma le še izboljšali. Peter Prevc je bil naš naslednji najboljši na 7. mestu, kamor se je z 2. rezultatom druge serije povzpel z 9. mesta (128,5 in 133,5 metra). Njegove uspehe sta dopolnila tudi Jurij Tepeš, ki je poskrbel za največji preskok – z 29. mesta po prvi seriji (122 metrov) se mu je uspelo prebiti na končno 15. mesto (133,5 metra) in Matjaž Pungertar z uvrstitvijo takoj za Tepešem na 16. mestu (131 in 127,5 metra), kar pa je tudi njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. Nekoliko je razočaral le Robert Kranjec, za kar pa lahko krivimo predvsem smolo z vetrom, saj je skočil v precej slabših razmerah kot njegovi tekmeci. Dolžini 131 in 120,5 metra sta zadostovali za še vedno razveseljivo končno 19. mesto.

Upravičeno zadovoljen je bil tudi glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus: “Današnja tekma je bila ena najtežjih v letošnji sezoni, predvsem zaradi vremenskih pogojev. Mogoče je bilo vse. Vesel sem ekipnega uspeha. Čestitke Jaki za prvo mesto. Pohvalil bi tudi servis Elana, Aljoša Brancla in vodjo Tonija Justina. Celo sezono smo si želeli, da bi Elan prišel na stopničke. Na današnji tekmi nam je to uspelo. Jaka v Kuusamu ni podlegel pristisku. Takrat so bile razmere takšne, da ni bilo težko narediti povprečnega skoka. Zgodba iz Skandinavije je pozabljena. Jaka je na splošno celo sezono skakal okoli desetega mesta. Bilo je le vprašanje časa. Na današnji tekmi pa je bilo vse mogoče,”


Hvala je prepričljivo vodil že po prvi seriji [foto: GEPA]

V skupnem seštevku turneje Slovenija ostaja na vrhu

Po odličnih nastopih celotne ekipe ni presenetljivo, da so naši junaki uspeli obdržati prednost v skupnem seštevku ekipne turneje. Najbližje za njimi sledijo Avstrijci, pri katerih je presenetil Wolfgang Loitzl z daljavo dneva 145 metrov in odličnim 8. mestom. Kljub temu pa bi morali za skupno vodstvo naši severni sosedje nadoknaditi velik zaostanek in sicer več kot 40 točk. Norvežani, ki so zasedli drugo mesto na ekipni tekmi v Willingenu, so danes močno zaostali za vsemi ostalimi reprezentancami. Najvišje uvrščeni je bil Anders Jacobsen na 5. mestu, naslednji pa šele Anders Bardal na skromnem 22. mestu.

Ponovni fantastični nastopi slovenske reprezentance le še potrjujejo, da se fantje povsem upravičeno nadejajo skupne zmage na turneji, saj čez vikend sledita le še preizkušnji na letalnici v Oberstdorfu, poleti pa so bržkone najmočnejša disciplina naših herojev.


Rezultati: Svetovni pokal .: Klingenthal :. Uradni rezultati
Rezultati: Svetovni pokal .: FIS ekipna turneja :. Skupni seštevek
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment