Jaka Hvala ob zmago

V Kuusamu je Jaka Hvala vse od četrtkovih kvalifikacij, ko je skočil le dva metra slabše od rekorda skakalnice (145 m), kazal odlične nastope. Tudi danes, ko je skakalnico Rukatunturi obiskal najboljši prijatelj veter, je po prvi seriji s 141 m suvereno stal na vrhu razpredelnice, pred najbližjim zasledovalcem Severinom Freundom je imel 8,1 točk prednosti. Če je ves konec tedna odlično skakal, se mu je prav zadnji skok ponesrečil. V drugi seriji, ko je naskakoval svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, je s težavami ob odrivu pristal pri skromnih 97 m in tekmovanje končal na 24. mestu. Na koncu se je zmage razveselil že omenjeni Freund, drugi je bil Rus Dimitry Vassiliev, tretji pa Švicar Simon Ammann.

Nastopi so se v prvi seriji ponesrečili še nekaterim najboljšim v seštevku svetovnega pokala. Norvežana Anders Jacobsen in Anders Fannemel sta iz trideseterice izpadla, ko sta skočila zgolj 110,5 m in 102 m. Tudi nosilec rumene majice Thomas Morgenstern je prvo serijo končal na 33. mestu (111,5 m). Trener avstrijske ekipe Pointner se je ob koncu držal zelo kislo. Njegov najboljši varovanec je bil danes (šele) četrti – Gregor Schlierenzauer je bil po prvi seriji celo tretji, a sta bila Ammann in Vassiliev danes premočna, da bi lahko pomešal vrstni red tik pod vrhom.


Ruka [foto: FIS]

Do točk sta poleg Jake Hvale prišla še dva Slovenca. Peter Prevc je bil po prvi seriji 30. (119 m), a je z najdaljšim skokom finala 135,5 m napredoval za 15 mest in ob neuspešnem Hvalinem skoku postal današnji najboljši slovenski skakalec v Kuusamu. Mesto za njim je pripadlo Robertu Kranjcu, ki je bil 16. (126,5 m) že ob koncu prve serije, v finalu je svoj skok sicer skrajšal na 122,5 m.

Na tekmi so nastopili še trije Slovenci, ki pa so skočili preslabo, da bi jih videli v finalu. Matjaž Pungertar je zasedel 31. mesto (117 m), Jurij Tepeš 37. (107 m), Jernej Damjan pa je bil 45. (104 m).


Jaka Hvala [foto: GEPA]

Za nami je na splošno težka tekma. Videli smo veliko ponesrečenih skokov. Nekoliko je vreme krojili vse skupaj, smo pa tudi sami delali napake. Jaka je v finalni seriji naredil tehnično napako, vendar se to dogaja. Tekem je še veliko in naslednji vikend gremo naprej,” je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.

Skakalci se sedaj selijo v ruskih Soči, kjer jih prihodnji konec tedna čakata dve tekmi svetovnega pokala na srednji napravi (HS 109). Janus menjave v ekipi ne bo opravil, zato vsa šesterica odpotuje na prizorišče naslednjih olimpijskih iger.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment