Jerman: “Pričakoval sem več”


Andrej Jerman [foto: GEPA]

Slovenska reprezentanca na tekmah svetovnega pokala onstran Atlantika ni prikazala solidnih nastopov. Moški so na štirih tekmah uspeli nanizati zgolj pet uvrstitev med dobitnike točk. Skrb vzbujajoče je stanje v veleslalomu, kjer so na tekmi v Beaver Creeku naši ostali praznih rok. “Rekel bi, da je bila zame severnoameriška turneja dobra učna ura. Glede na pokazano na treningih oziroma potem na tekmovanjih nižjega ranga na pokalu Nor-am, so tekmovalci dobro pripravljeni, očitno pa dajo tekme svetovnega pokala svojo težo. Vse to nima toliko neposredne povezave s smučanjem, ampak s psihično pripravo. S tem ciljam na mlajše tekmovalce, kot so Matic Skube, Janez Jazbec in Miha Kuerner. Če lahko Kuerner doseže zavidljive rezultate na tekmovanjih nižjega ranga, kjer so prisotni skoraj vsi tekmovalci iz svetovnega pokala, kot so Hirscher in Neureuther, pomeni, da jim nekaj manjka pri psihični pripravi. Upam, da bo slej ko prej bolje na svetovnem pokalu,” je iskal vzroke za slovensko ‘ničlo’ odgovorni trener za tehničen discipline Pavel Čebulj.

Pod pričakovanji pa so nastopili tudi tekmovalci v hitrih disciplinah, česar se zaveda tudi Andrej Jerman: “Zagotovo sem pričakoval več, kot sem dosegel. Po prvem treningu v Lake Louisu, ko sem bil peti, sem si rekel, da bodo stvari v Severni Ameriki stekle, a realnost na tekmah je drugačna, tako da sem se moral s tem zadovoljiti. Upam, da bo nadaljevanje na evropskih tleh boljše kot v Severni Ameriki.

Nekoliko boljše je sezono začel Andrej Šporn, ki je s 14. mestom na smuku v Lake Louisu dosegel najboljšo slovensko uvrstitev onstran luže. “Moram reči, da s samim smukom v Lake Louisu nisem najbolj zadovoljen, bilo je še nekaj napak, toda tako dobro še nisem startal na smuku na ameriških tleh. Z veleslalomom sem manj zadovoljen, saj sem se dobro vozil na treningih, na tekmah pa nisem pokazal vsega. Ameriška turneja mi ni nikoli preveč ležala, toda to je moj najboljši začetek sezone. Po navadi v sezoni stopnjujem rezultate in upam, da bo tako tudi letos.

Točke sta na severnoameriški turneji osvojila tudi Rok Perko in Andrej Križaj. “Daleč je od tega, da bi bil zadovoljen. Tja sem prišel z večjimi pričakovanji, tako da me je neuspeh dosti potrl. Smešno mi je govoriti tako negativno, a res tako čutim. Startal sem na superveleslalomu, ki se mi je ponesrečil in na smuku, kjer sem odstopil. Toda naslednji teden je na sporedu že Val Gardena in upam, da bo evropska sreča pokazala svoje,” je menil Perko. Bolj zadovoljen pa je bil s svojimi nastopi Križaj. “Za mene osebno je bila to kar uspešna turneja, mogoče je bilo v Beaver Creeku nekoliko bolje, kot v Lake Louisu. Poskušal sem priti med trideseterico in to mi je uspelo, tako da sem zadovoljen.

In kako na vse skupaj gleda predsednik strokovnega sveta panoge alpskega smučanja Miha Verdnik? “Generalna ocena vseh nastopov je zadovoljiva. Res je, da smo si vsi želeli več, tako trenerji kot tekmovalci. Začeli smo bolje kot lani, stvari se izboljšujejo iz tekme v tekmo in vidi se napredek. Tudi pri puncah se je v Aspnu videlo, da so stvari boljše, kot v Soeldnu, v Lake Louisu pa so bili nastopi sploh dobri. Fantje so že sami povedali, da so začeli z boljšimi nastopi v hitrih disciplinah, čeprav se je kakšnemu kaj ponesrečilo. Na treningih kažejo zadovoljive vožnje, to pa morajo čim hitreje spraviti na tekme in za to držimo pesti. Upamo, da bodo punce, ki nastopajo na tekmah evropskega pokala in FIS nadaljevale v tem tempu. Pri mlajši ekipi smo vedeli, da se stvari izboljšujejo in želimo si, da zdržijo brez poškodb ter upamo na najboljše.

Leave a Comment