Jernej Demšar: ″Upam, da bom v igri stotink naslednjič srečnejši!″

Slovensko športno javnost z uspehi v alpskih disciplinah deskanja na snegu zadnji čas navdušujeta predvsem Žan Košir in Rok Marguč. A za prvima možema naše reprezentance je še cela četa odličnih deskarjev in deskark. Le vprašanje časa je, kdaj se bo Žanu in Roku na stopničkah pridružil še kdo. Izkušeni veteran Rok Flander je na svetovnem prvenstvu v Lachtalu pokazal, da še zdaleč ni za odpis. Tudi Jure Hafner, Tim Mastnak in Gloria Kotnik so se letos že približali elitni šestnajsterici. Še najbližje pa se je finalnim dvobojem v soboto, na domači tekmi svetovnega pokala na Rogli, približal Jernej Demšar. 31- letni Ločan je namreč na dopoldanskih kvalifikacijah paralelnega veleslaloma dosegel 16. čas, delil ga je s Kanadčanom Jasey Jay Andersonom. V dodatni vožnji je bil najstarejši deskar v svetovnem pokalu, olimpijski prvak z Vancouvra 2010 in udeleženec prav vseh olimpijskih deskarskih alpskih tekem, hitrejši in Jernej je žal moral med gledalce.


Jernej Demšar je imel na Rogli smolo s stotinkami [foto: Miha Matavž/FIS]

Smucka.com: Proga na Rogli vam očitno zelo ustreza. Že lani ste bil prav na domači tekmi zelo, zelo blizu finalu.

Jernej Demšar: Res je, bil sem devetnajsti. Tu sem že drugo leto zapored žrtev ˝igre stotink˝. Žal mi je finale znova, za las, ušlo. A kot je dejala Tine Maze ˝V igri stotink enkrat dobiš, drugič izgubiš˝. Upam, da bom naslednjič v takšni igri stotink srečnejši. Sicer pa to progo dobro poznam, tolikokrat sem jo že prevozil, da jo znam na pamet. Tudi zato mi je zagotovo nekoliko lažje, čeprav mi na splošno bolj ustrezajo bolj zahtevni in strmi tereni.

Smucka.com: Z rezultati na uvodnih treh tekmah sezone in na svetovnem prvenstvu najbrž niste zadovoljni, saj v kvalifikacijah niste bili uspešni. A očitno je forma pred nadaljevanjem sezone v vzponu?

Jernej Demšar: Z uvodom res nisem najbolj zadovoljen. Doslej se še ni izšlo. Dejstvo pa je, da imam težave predvsem v slalomu. Veleslalomska forma je dejansko bistveno boljša. Hitrost sploh ni vprašljiva, če deskam brez napak sem povsem konkurenčen eliti. Lahko se približam najboljšim.

Smucka.com: Že ta konec tedna boste imeli novo priložnost, na sporedu je paralelni veleslalom na klasičnem prizorišču v nemškem Sudelfeldu. Tokrat bodo kvalifikacije že dan pred finalom (v petek), sobotno finale pa bo, prvič letos, potekalo po ˝starem pravilu˝ s povratnimi dvoboji. Je vam bližje star ali nov, šprinterski format deskarskega dvobojevanja?

Jernej Demšar: Menim, da je enojni sistem za gledalce na prizorišču in pred TV ekrani bolj privlačen. Gledalec lažje spremlja dogajanje. To je za vse nas definitivno dobro. Tekmovalci se pač prilagodimo trenutno veljavnim pravilom, tako pač je. Meni osebno je sveži ˝single˝ sicer bolj všeč od ˝re-run˝ klasike.


Jernej Demšar [foto: Oliver Kraus/FIS]

Smucka.com: Kaj boste še postorili do odhoda v Sudelfeld?

Jernej Demšar: V načrtu imam še trening v Kranjski Gori. Od tam pa potujem neposredno na prizorišče tekme.

Smucka.com: Konec meseca se deskarska turneja seli na Japonsko, kjer bosta dve tekmi, slalom in veleslalom. Zaključite pa marca, ko bosta na sporedu slaloma v Moskvi in Winterbergu. Dodatne štiri priložnosti za dokazovanje, torej.

Jernej Demšar: V tem trenutku še ne vem, če bom potoval na Japonsko. Veliko je odvisno od nastopov ta konec tedna v Nemčiji. V Moskvi in Winterbergu pa bom zagotovo štartal …

Smucka.com: V svetovnem pokalu ne zastopate le Slovenije pač pa tudi domačega proizvajalca desk Sense.

Jernej Demšar: Tako je. Tekmujem na deskah slovenske blagovne znamke Sense. Proizvajalec skuša zadovoljiti vse moje želje. Smo uigrana ekipa, veliko testiramo in iščemo rešitve, ki mi najbolj ustrezajo.

Leave a Comment