Jesensko zasedanje Mednarodne smučarske zveze


Udeleženci zasedanja [foto: OK Pokal Vitranc]

Prejšnji teden so na jesenskem zasedanju Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Zürichu med drugim potrdili koledar tekmovanj v svetovnem pokalu v sezoni 2010/11 in predlog koledarje do 2014/15, predstavili posodobljeno pogodbo med FIS, nacionalnimi smučarskimi zvezami in organizatorji tekem v svetovnem pokalu. Vzporedno je potekalo tudi plenarno zasedanje združenja Club5+.

Prenovljena pogodba med Mednarodno smučarsko zvezo (FIS), nacionalnimi smučarskimi zvezami in organizatorji posameznih tekmovanj v svetovnem pokalu v alpskem smučanju (SP) jasno določa razmerja in odnose med vsemi tremi podpisiniki pogodbe. Skladno z določili te pogodbe so postali organizatorji tekmovanj formalno-pravno partnerji v tripartni pogodbi.

Največja prednost, ki jo pogodba prinaša organizatorjem tekmovanj so jasno začrtana razmerja, odgovornost in finančna razmerja.

Na podkomiteju za svetovni pokal sta Günter Hujara (direktor SP za moške) in Atle Skaardal (direktor SP za ženske) predstavila poročila o pretekli sezoni svetovnega pokala, ki kažejo, da je bila lanska sezona uspešna. Predstavila sta predvideni koledar za naslednjih 5 sezon. Tekmovanje za Pokal Vitranc v Kranjski Gori je še vedno trdno zasidrano v koledarju svetovnega pokala kot eno izmed klasičnih tekmovanj v naslednjih terminih: jubilejni, 50. Pokal Vitranc: 5.–6. marec 2011, 51. Pokal Vitranc: 10.–11. marec 2012, 52. Pokal Vitranc: 9.–10. marec 2013, 53. Pokal Vitranc: 1.–2. marec 2014 in 54. Pokal Vitranc: 14.–15. marec 2015. Koledar za letošnjo sezono je bil potrjen, prav tako so bili potrjeni termini za sezone do 2014/15. Možne so še določene spremembe in dopolnila, odvisno od dodatnih predlogov nacionalnih smučarskih zvez. Na zasedanju so potrdili tudi termine tekmovanj za evropski pokal v prihajajoči sezoni. Kranjska Gora bo 7. marca 2011 gostila tekmovanje v evropskem pokalu v slalomu za moške. Pokal Vitranc v FIS-ovem koledarju naslednjih pet let pomeni ponovno potrditev organizatorjem, da delajo kakovostno oz. na visoki profesionalni ravni, kot to zahteva krovna organizacija.

Intenziven je bil tudi sestanek med FIS in organizatorji tekem za SP. Dogovor je potekal o izvedbi vidnosti glavnega sponzorja svetovnega pokala AUDI, predvsem o zahtevah glede varnosti, o uvedbi elektronskih prijav za ekipe ter o uvedbi sezonskih akreditacij za trenerje in člane servisnih ekip, ki so prisotni na večini tekmovanj svetovnega pokala. Gre za dogovore z željo in ciljem po poenostavitvi načina prijavljanja za posamezna tekmovanja in dostopov v posamezna varovana področja tekmovališč.

Kot že običajno, je tudi tokrat vzporedno potekalo plenarno zasedanje združenja Club5+. Predsednik združenja, Srečko Medven, je uvodoma dejal: “Cilj Club5+ je doseči nivo tekmovanj v alpskem smučanju na najvišji možni ravni.” Vse prihodnje aktivnosti so usmerjene v ta cilj, tako urejanje pogodbenih razmerij z vsemi deležniki kot učinkovito izvajanje zunanje in notranje promocije samega združenja. Vodstvo združenja je prisotnim predstavilo tudi finančno poročilo za preteklo sezono ter dopolnjen plan aktivnosti za prihajajočo sezono. Potrdili so način in pogoje za včlanitev novih članov v združenje vključno z že prispelo prošnjo Areja iz Švedske.

Na koncu so člani združenja Club5+ soglasno imenovali dolgoletnega sodelavca in dosedanjega predsednika združenja, Viktorja Gertscha, za prvega častnega člana. Kot dolgoletni aktivni član združenja Club5+ (sodeloval je pri ustanovitvi, v letih 2006-2010 pa tudi njegov predsednik) je Gertsch aktivno sodeloval pri razvoju tega združenja, ki danes šteje že 14 organizatorjev najpomembnejših in najprestižnejših tekmovanj v svetovnem pokalu.

Viktorju smo izredno hvaležni za njegovo trdo delo in vizijo, ki jo je razvijal in živel kot dolgoletni član in predsednik,” je dejal Srečko Medven, predsednik Club5+.

Leave a Comment