Jezerškova do prvih letošnjih točk

Mondeni švicarski Davos je prvi dan dvodnevnega programa svetovnega pokala v teku na smučeh razveselil slovenski tabor s prvimi letošnjimi točkami Barbare Jezeršek na 15 km v prosti tehniki. Jezerškova je štartala veliko bolj hitro in suvereno kot v Lillehammerju, kar je na koncu zadoščalo za 23. mesto. Pričakovano se je zmage veselila Norvežanka Marit Bjorgen s časom 35:34,4 pred rojakinjo Therese Johaug (+13,0) in Švedinjo Charlotte Kallo (+28,9). Debi Lee Einfalt se je končal na 54. mestu (+4:17,5). “V Davosu sem vedno rada tekmovala, zaradi česar sem prišla tudi do dobrih rezultatov. Proga je zahtevna. Zavedala sem se, da so moje prednosti predvsem v spustih,” je bila jedrnata Bjorgnova.

Moški so se pomerili na dvakrat daljši razdalji kot ženske kolegice. Tokrat je šla zmaga Francozu Mauricu Manificatu, drugo in tretje mesto je pripadlo Norvežanoma Chrisu Andreu Jespersenu (+3,3) in Martinu Johnsrudu Sundbyu (+14,9). Edini Slovenec na štartu Domen Potočnik je osvojil 60. mesto (+5:52,4).


Marit Bjoergen [foto: OK Val di Fiemme]

Danes moramo biti zadovoljni z rezultatom Barbare. Če bi le zdržala tempo, ki ga je začela, pozitivno pa je, da je začela veliko bolj suvereno kot v Lillehammerju. Škoda je le, da ni izpolnila olimpijske norme, vendar jo sedaj čaka še kar nekaj tekem. Rezultat je tudi dober za njeno samozavest, lažje bo šla naprej in držala formo. Debi Einfaltove je bil zadovoljiv, po zaostankih je dobro preživela prvo tekmo v svetovnem pokalu, pri Potočniku je bil zaostanek sicer velik, vendar je treba vedeti, da je za tekme svetovnega pokala potrebno imeti kontinuiteto nastopov, iti velikokrat na štart teh zahtevnih tekem. Za neizkušene in mlade tekmovalce je to obremenilen nastop, nekje morajo začeti in je povsem nesmiselno pričakovati že na začetku visoke rezultate. Prav je, da smo dali Domnu in Lei priložnost za današnji nastop,” je povedal glavni trener Marko Gracer.

Jutri je na sporedu svetovnega pokala v teku na smučeh sprinterska preizkušnja v prosti tehniki. Na štartu bomo imeli štiri dekleta, Katjo Višnar, Vesno Fabjan, Alenko Čebašek in debitantko Niko Razinger.


Rezultati: Svetovni pokal .: Davos (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Davos (m)


Leave a Comment