Jure Aleš v deseterici, Špela in Sašo obtičala v kvalifikacijah

Telemark smučarji so se zadnji tekmovalni dan v Thyonu pomerili v atraktivni disciplini paralelni sprint. Jure Aleš je dosegel 10. čas kvalifikacij, v izločilnih bojih pa je bil uvrščen na končno deveto mesto. Sašo Aleš je bil odlično na poti, nato pa tik pred bovlo storil napako, ki ga je stala sicer zanesljive uvrstitve v finalne vožnje. Špela Mičunovič pa je bila najprej ovirana na progi, v drugem poizkusu pa ob neizkušenosti in adrenalinu ni uspela premagati kvalifikacijske meje.

Paralelni šprint je najmlajša in hkrati tudi najatraktivnejša disciplina v telemark smučanju, za katero mnogi sodijo, da zagotovo sodi na program zimskih olimpijskih iger. Dva tekmovalca tekmujeta na vzporednih smučarskih progah in skoku, nato pa se progi v bovli združita in sledi še tekaški del. Podobno kot v biatlonu, so tudi v tej disciplini označene kazenske proge, ki velikokrat določijo zmagovalca.


Špela Mičunovič [foto: SZS]

Dopoldne so tekmovalci opravili kvalifikacije, kjer se je v izločilne boje z desetim rezultatom prebil Jure Aleš. Le mesto za finalom je zaostal Sašo Aleš, ki je imel ob dobri vožnji tudi nekaj tekmovalne smole – manjši zdrs tik pred bovlo ga je zaustavil ravno toliko, da preboj med finaliste ni bil več mogoč. Za precejšen dvig adrenalina pa je poskrbel švicarski delavec, ki je Špeli Mičunovič prekrižal pot tik pred vstopom v bovlo. Sledil je grozovit padec, a na srečo je vse skupaj izgledalo hujše, kot je v resnici bilo, oba udeleženca pa sto jo odnesla brez poškodb. Špela je sicer dobila še eno priložnost, a je zaostala za finalom in tako zaključila današnje tekmovanje.

Jure Aleš se je v izločilnih bojih v 1/8 finala pomeril z Atoineom Bouvierjem in bil zelo blizu uspeha. V bovlo je vstopil bok ob boku s favoriziranim Francozom, ki je nato izsilil svojo linijo in celo zapeljal čez smuči našega tekmovalca. S tem je pridobil potrebno prednost za zmago v tem dvoboju, Jure pa je osvojil končno 9. mesto. ″Prišel sem v rondo in bil spredaj, potem je pa kar naenkrat prišel on. Tako je bilo. Dober boj, škoda pa, da nisem skočil bolj proti liniji, kjer bi lahko naredil potrebno razliko,” je povedal pod vtisom spektakularnega dvoboja Jure Aleš.

Tekmovalci se sedaj selijo v Mueren, v nemško govorečem delu Švice, kjer bodo od četrtka do sobote ponovno na sporedu vse tri discipline.

Leave a Comment