Justyna Kowalczyk in Dario Cologna najboljša na novoletni turneji

Poljakinja Justyna Kowalczyk je že tretje leto zapored zmagala na novoletni tekaški turneji. V zadnji etapi, 9 km dolgem vzponu na Alpe Cermis je zbrala več moči kot njena najhujša tekmica Norvežanka Marit Bjørgen. Kowalczykova je zmagala s časom 35:09,0, Bjørgnova je zaostala za 2,82 sekunde, tretje mesto pa je osvojila Norvežanka Therese Johaug (+ 3:57,8), ki je bila s časom 34:17,7 najhitrejša v tej etapi. Edina Slovenka Barbara Jezeršek je zasedla 35. mesto (+ 15:44,6).

V čudovitem vremenu je prvi del proge potekal navzdol, potem pa se je začela dvigati. Kowalczykova in Bjørgnova sta tekli skupaj 23 minut, v najbolj strmem delu, na katerem so bili količki postavljeni cikcakasto, pa je Poljakinja napadla. Norvežanka ji ni mogla slediti in dokaj hitro zaostala za pol minute. “Srečna sem. Za menoj so težki dnevi in zdaj potrebujem počitek. Zadnjih 500 metrov je bilo zame najtežjih. Zjutraj sem se počutila dobro in sem bila prepričana, da se bo zame dobro izteklo. Verjela sem, da lahko zmagam,” je po velikem uspehu povedala Justyna Kowalczyk, ki je dosegla drugi rezultat dneva, Bjørgnova pa tretjega.


Barbara Jezeršek [foto: Klemen Zibelnik]

Barbara Jezeršek, ki je pred finalom turneje zaostajala za 13:33,6, je startala v valu 9 minut za Kowalczykovo. Želela si je, da bi precej izboljšala svojo uvrstitev in se s 37. mesta prebila med najboljšo trideseterico, vendar je bil njen zaostanek prevelik, da bi ji to tudi uspelo. Kranjčanka je tekla odlično in s časom 37:30,0 dosegla 19. rezultat dneva, tako da se lahko zadovoljno ozre na svoj dosežek na zelo težki turneji.

V prvem, položnem delu sem tekla izvrstno, do vzpona sem tekla na tretjem mestu v skupini, ki je startala v valu. Potem sem držala ritem, na sredini klanca pa me je pobralo. Tam je bilo najtežje in sem spuščala dekleta predse. Nisem imela niti atoma moči. Potem sem ob močnem spodbujanju Volodje (op. p. trener Vladimir Korolkevič) pospešila, ker mi je vrnil samozaupanje. Štirideset metrov pred ciljem sem še pospešila, smučke so mi spet dobro stekle in sem začutila, da je to to. Treba je naprej. Mislim, da sem prehitela 16 deklet in končala na 19. mestu,” je svoj nastop opisala Jezerškova, ki ne bo nastopila na sprinterskih tekmah v Milanu. Raje se bo spočila in se pripravljala na tekme v Otepääju. “Še sama ne vem, koliko moči mi je šlo. To je najbolj zahrbten problem, ker tekmovalec ne ve, koliko moči mu je šlo. Na naslednjih hitrih treningih bom videla, kako je s tem. Zato si bom vzela dober teden dni tekmovalnega premora, da bom dobila nazaj vse, kar sem tukaj izgubila,” je še dodala članica kranjskega Merkurja.


Justyna Kowalczyk [foto: Klemen Zibelnik]

Pričakovali smo, da bo Barbara danes dosegla rezultat med25. in30. mesto, vendar je pričakovanja krepko presegla. Tekla je zelo dobro, v bistvu tako kot zna,” je bil zadovoljen glavni trener slovenskih tekačic Vladimir Korolkevič, ki se je na kratko ozrl tudi na celotno turnejo: “Glede na to, da smo kot majhna ekipa imeli velike težave s pripravo smuči na tekmah v klasični tehniki, je bila turneja za nas zelo uspešna, če gledamo posamezne uvrstitve deklet.

Dario Cologna tretjič osvojil Tour de Ski

Tako kot Justyna Kowalczyk se je tretje lovorike na novoletni tekaški turneji veselil tudi Švicar Dario Cologna (31:44,1). V zadnji etapi ga tekmeci niso več mogli ogroziti, saj je imel že minuto in 16 sekund prednosti pred Norvežanom Pettrom Northugom. Razlika je bila prevelika, da bi jo na 9 kmzapravil. Drugo mesto je zasedel Šved Marcus Hellner (+ 1:02,3) in tretje Northug (+ 1:44,6).
Današnjo etapo je najhitreje pretekel Rus Aleksander Legkov (30:38,2), drugi je bil Francoz Maurice Manificat (+ 0,1) in tretji Hellner (+ 1,7). Cologna je dosegel 16. čas (+ 1:05,9), Northug pa 24. (+ 1:28,5).

Tour de Ski je zame čudovito tekmovanje. Bilo je težko, vendar sem vseeno užival na turneji. Ves Tour je bil zame fantastičen tudi zaradi številnih navijačev. Hvala vsem, ki so me spodbujali in ki so spodbujali tudi moje tekmece,” je po zmagi povedal Cologna, ki bo uspeh proslavil z ekipo, potem pa se odpravil domov v Davos. V prihodnjih dneh si bi privoščil nekaj počitka in se že veseli prostih dni brez tekem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val di Fiemme (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Val di Fiemme (m)
Izjava: Barbara Jezeršek (.mp3)


Leave a Comment