Justyna Kowalczyk končno spet zmagala, Barbara Jezeršek izvrstna 17. na Rogli

Poljakinja Justyna Kowalczyk je blestela v svetovnem pokalu v prejšnji sezonah, v tej zimi pa je v teku na10 kmklasično na Rogli prvič stopila na oder za zmagovalce in kar na prvo stopničko. Za njo sta se uvrstili Norvežanki Therese Johaug in Vibeke Skofterud, izvrstno 17. mesto pa je dosegla edina Slovenka na startu Barbara Jezeršek.


Najboljše na današnji preizkušnji: Therese Johaug, Justyna Kowalczyk in Vibeke Skofterud [foto: Klemen Zibelnik]

Imela sem izvrstne smuči, kar je bilo danes zelo pomembno. Mislila sem, da bo boj s Therese težji, vendar sem jo v končnici zlahka pustila za seboj. Ta zmaga mi bo polepšala božične praznike in mi je v veliko spodbudo pred Tourom de Ski,” je bila po zmagi zadovoljna Justyna Kowalczyk, ki bo na Rogli lahko krepko zmanjšala zaostanek za Marit Bjørgen v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Johaugova je bila zadovoljna z drugim mestom. Na začetku tekme se počutila zelo dobro proti koncu preizkušnje pa je bila vse bolj utrujena. Velik izziv je bil dobra priprava smuči in Norvežanka je imela res izvrstne. “Tako sem zadovoljna, da bom jutri nastopila tudi v sprintu,” je napovedala Therese, ki je najslabša ravno v sprintu. Tudi na Touru de Ski bodo sprinterske etape najtežja preizkušnja za peresno lahko Norvežanko. Toda do takrat ima še nekaj časa, predvsem pa se veseli 10-dnevnih božičnih praznikov.

Skofterudova je v težkih razmerah dala od sebe vse, kar je lahko. “V drugem krogu mi je šlo težko, v tretjem in četrtem pa sem se skušala približati Therese. Navajena sem boja z njo že na treningu, tako da to ni bilo nič nenavadnega zame,” je dejala 31-letna Norvežanka, ki bo nastopila tudi v nedeljskem sprintu. Po tekmi si je najbolj želela počitka in se veselila 10-urnega spanca, ki si ga bo privoščila ponoči. Velika nadmorska višina od tekmovalcev terja svoje, vendar pa je Vibeke dejala, da so razmere na Rogli vendarle znosnejše kot v Davosu. “Na visoki nadmorski višini vendarle porabiš več moči kot v nižini,” je še dodala.


Barbara Jezeršek [foto: Klemen Zibelnik]

Sedemnajsto mesto je najboljša uvrstitev Barbare Jezeršek na tekmah za svetovni pokal. Sedemnajsta je bila tudi na olimpijskih igrah v Vancouvru. “Fantastično!” je 25-letna Kranjčanka ocenila svoj nastop na današnji tekmi. “V prvem krogu sem bila okoli 15. mesta, potem sem držala svoj tempo, potem pa so dekleta odpadala z višjih položajev in sem izkoristila še zadnji kilometer za finalni sprint, le Nemke mi ni več uspelo prehiteti. Nisem več mogla. Sedemnajsto mesto! Kaj naj rečem? Boljše si ne bi mogla želeti! Morda le zmage,” se je smejalo Jezerškovi, ki je napovedovala presenečenje na današnji tekmi. “Nekdo mi je rekel, da bom presenečenje Rogle. Ta izjava se je obrestovala. Bilo je fantastično, kaj še hočemo boljšega?” Za Jezerškovo je bilo pomembno, da je naredila korak naprej, ki ga je že nekaj časa hotela narediti, tako da ji bo to na Touru de Ski potrditev, da je v dobri formi. “Smuči so dobre, servis je fenomenalen, trenerji pa so še boljši. Na Touru de Ski gremo do konca po še boljši izkupiček.

Težke razmere na progi je dobro premagala. Bile so ekstremno mehke razmere, vendar so bile za vse enake. V nedeljskem sprintu bodo poleg Barbare nastopile še Vesna Fabjan, Katja Višnar in Alenka Čebašek, ki se bodo potegovale za točke, od slovenskih tekačev pa Luka Prosen, Matjaž Gorjanc Boštjan Klavžar in Gregor Kralj.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla


Fotogalerija: 17.12.2011, Rogla – skupinski start


Leave a Comment