Justyna Kowalczyk slavila na sprintu v Moskvi

V sprinterski preizkušnji v prosti tehniki v Moskvi je zmagala Poljakinja Justyna Kowalczyk. Na 1500 metrov dolgi progi okrog olimpijskega stadiona Lužniki je pustila za seboj Rusinji Natalijo Korostelevo in Anastazijo Docenko. Vesna Fabjan je bila 27., Alenka Čebašek 28. in Katja Višnar 45.

V kvalifikacijah je bila presenetljivo najhitrejša Američanka Jessica Diggins, druga je bila Norvežanka Astrid Jacobsen in tretja Finka Aino-Kaisa Saarinen. Od Slovenk sta se v izločilne boje uvrstili Vesna Fabjan z 21. rezultatom in Alenka Čebašek kot 23. Katja Višnar je zasedla 45. mesto.

Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Fabjanova je nastopila v prvi četrtfinalni skupini in ves čas tekla na šestem mestu. V hudem mrazu, termometer je pokazal -16,5 °C, in na počasni progi ni imela možnosti za boljšo uvrstitev. Povrhu je bila proga le z dvema mostoma tehnično manj zahtevna, kot ustreza Vesni, ki se ni mogla vmešati v boj za napredovanje v polfinale.

Čebaškova je tekla v peti skupini in se pogumno borila s tekmicami. Nekaj časa je tekla na četrtem do petem mestu, proti koncu dolge preizkušnje pa so ji pošle moči in je na cilj pritekla na šestem mestu.

Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik]

Ko sta Slovenki izpadli iz konkurence, se je šele začel pravi boj za zmago. Kowalczykova je znova dokazala, da ji nobena tekačica ni kos. Tudi v finalu se je zagrizeno borila vse do zadnjih centimetrov, dosegla četrto zaporedno zmago v tej zimi, skupno že deveto, in prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Norvežanko Marit Bjørgen, ki v Moskvi ni tekmovala.

Naslednja tekma za svetovni pokal bo tek na 10 km prosto s skupinskim startom v soboto v Ribinsku.


Rezultati: Svetovni pokal .: Moskva :. Sprint


Leave a Comment