Kaj nam bo prinesla 34. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih?

Jutri se bo s kvalifikacijami v Lillehammerju na Norveškem začela 34. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Poleg tradicionalne novoletne turneje, bo letos na sporedu še en vrhunec. V italijanskem Val di Fiemmu bo namreč potekalo svetovno prvenstvo.

Jutri gre zares

V ponedeljek se je na Norveško podala naša reprezentanca, ki je v tamkajšnjem nordijskem centru Lysgardsbakken v zadnjem tednu skušala ujeti še zadnje proste treninge preden gre jutri zares. Pod vodstvom Gorana Januasa bodo barve Slovenije na prvih tekmah zastopali Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar. Glede na poletno sezono bi nemara bil prvi slovenski adut Tepeš, ki je poletni del končal na skupno drugem mestu.


Skakalnici v Lillehammerju [foto: FIS]

Uradni trening v Lillehammerju se bo pričel jutri ob 10.00 uri, kvalifikacije, s prenosom na Eurosportu pa dve uri kasneje. Ob 15:30 bo potekala mešana ekipna preizkušnja, v soboto bo na sporedu posamična preizkušnja na srednji napravi (ob 15.00), v nedeljo (ob 13.45) pa še druga izmed 28 posamičnih preizkušenj v letošnji sezoni.

Naporen urnik

Po obisku Lillehammerja bo sledil Kuusamo, nato ruski Soči in tik pred novoletno turnejo, tradicionalno še Engelberg. Na skakalnici Schattenberg se bo 30. decembra začela novoletna turneja s tradicionalnimi postajami – Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck in Bischofshofen. Pred odhodom v deželo vzhajajočega sonca, kjer bosta v Sapporu v sredini januarja na sporedu dve tekmi, se bo karavana ustavila še na mini poljski turneji s tekmami v Wisli in Zakopanah. Sledila bosta dva vikenda poletov v Vikersundu in Harrachovu. Po nemški turneji tekem v Willingenu, Klingenthalu in Oberstdorfu, ki bodo sestavljale ekipno turnejo (FIS Team tour), bodo skakalci odpotovali na vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v italijanski Val di Fiemme.

Naslov bo branili Avstrijci

Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Oslu leta 2011 so prevladovali Avstrijci. Na srednji napravi je bil nepremagljiv Thomas Morgenstern, na večji pa Gregor Schlierenzauer. Poleg tega so naši severni sosedi slavili tudi na obeh ekipnih tekmah. Konkurenti rdeče-belo-rdečih bodo od 21. februarja do 2. marca na vseh tekmah prvenstva Avstrijcem poskusili odvzeti laskave naslove. Kot vedno pa so na velikih tekmovanjih lahko zgodijo presenečenja. Zakaj med njimi ne bi bili Slovenci?


Gregor Schlierenzauer bo branil naslov svetovnega prvaka na veliki skakalnici [foto: GEPA]

Finale v Planici

Za konec sezone bodo sledile le še tekme v Lahtiju, Kuopiu, Trondheimu in Oslu ter za zaključek finale v Planici. Planiški praznik se bo v dolini pod Poncami odvijal od 22. do 24. marca 2013.

Bogat denarni sklad

Skakalci si bodo tekom sezone razdelili nagrade v skupni vrednosti 2.358.600 CHF, zmagovalec vsake tekme pa bo bogatejši za 10.000 CHF. Bogate nagrade se obetajo tudi na ekipni turneji, kjer bo zmagovalec odnesel kar 100.000 €, na novoletni turneji pa bodo najboljšemu znova podelili avtomobil.

Skupno 9 tekem v Sloveniji

Slovenija bo poleg tekem v Planici gostila še tekme na nivoju celinskega pokala, FIS pokala in alpskega pokala. Vse preostale tekme bodo potekale v Kranju. Takoj po novem letu se bo v gorenjski metropoli odvijalo tekmovanje za alpski pokal (12. in 13. 1), v februarju pa sta na sporedu celinski pokal (2. in 3. 2) in FIS pokal (23. in 24. 2).


Bo med junaki zime tudi Robert Kranjec? [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Program Lillehammer
Petek, 23. november
10:00 uradni trening HS 100 (2 seriji)
12:00 kvalifikacije HS 100
15:30 poskusna serija – ekipna mešana tekma HS 100
16:30 ekipna mešana tekma HS 100

Sobota, 24. november
12:45 poskusna serija HS 100
15:00 prva serija v konkurenci HS 100
16:20 finale HS 100

Nedelja, 25. November
12:15 kvalifikacije HS 138
13:45 prva serija v konkurenci HS 138

Leave a Comment