Kaj nas čaka v letošnji sezoni nordijske kombinacije?

Sezona svetovnega pokala v nordijski kombinaciji se bo začela s petkovo preizkušnjo v finskem Kuusamu, kjer je organizatorjem v zadnjih dneh uspelo zasnežiti tako skakalnico kot tekaške proge. Tekmovalci se bodo v petek in soboto pomerili na posamični preizkušnji gundersen, kjer jih bo poleg enega skoka, čakala še 10 km tekaška preizkušnja. Dogajanje na Finskem se bo pričelo že v četrtek, ko bosta na sporedu uradni trening in serija, ki jo upoštevajo na tekmi, če takrat skokov ni mogoče izvesti.


Kuusamo [foto: GEPA]

Nov način tekmovanja

V koledarju svetovnega pokala je predvidenih 27 preizkušenj na 13 različnih prizoriščih, med katerimi bodo štiri ekipne preizkušnje in tri tekme po novi formuli “penalty race”. Nova tekmovalna formula zahteva od tekmovalcev čim daljši skok, saj je od tega dosežka odvisno število kazenskih krogov v teku. Upošteva se le daljava skoka brez točk, po desetkilometrskem teku pa morajo tekmovalci, ki so bili slabši na skakalnici, še v kazenske kroge. Novo formulo so že preizkusi na tekmah poletne velike nagrade.

Znova Janos Lamy Chappuis?

V zadnjih dveh sezonah je veliki kristalni globus ponosno dvignil Francoz Jason Lamy Chappuis, ki je tudi lani slavil v Kuusamu. Drugo mesto je v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedel Norvežan Mikko Kokslien, tretji pa je bil Avstrijec Felix Gottwald. Na 33. mestu je bil najvišje uvrščeni Slovenec Mitja Oranič. V poletni veliki nagradi pa je slavil Nemec Johannes Rydzek. Z aktivno kariero so zaključili Finec Hannu Manninen, Nemec Ronny Ackermann in Gottwald.

Kako visoko merijo Slovenci?

Slovenska reprezentanca, v katero je vključenih šest članov, od tega trije s statusom A reprezentanta, je v pripravljalnem obdobju dobro delala. “Vsi testi kažejo napredek,” z zadovoljstvom pove glavni trener Primož Triplat. Na treningih so po njegovih besedah namenili več poudarka teku, saj so tu vedno zaostajali. Cilje so si postavili dokaj realne, saj si želijo na tekmah svetovnega pokala konstantno uvrščati med najboljših dvajset ter vsaj enkrat med najboljšo deseterico. “Mislim, da je to naš realni domet,” meni Triplat.


Mitja Oranič [foto: Kamila Napora, smucka]

Oranič ima še rezerve

Pred sezono ne moram reči, da sem 100-odstotno pripravljen, upam pa, da bom do začetka januarja, ko bo največ tekem, bolje pripravljen. Na prvih osmih tekmah bom poskusil narediti čim boljše rezultate, da bom čim večkrat med točkami, potem pa upam, da bo sezona še bolj uspešna,” je svojo pripravljenost opisal Mitja Oranič, kateremu se bosta na uvodnih tekmah pridružila še Gašper Berlot in Marjan Jelenko.


Program Kuusamo

Četrtek, 24. november
13:00 uradni trening na skakalnici – 2 seriji
15:00 nadomestna skakalna serija
16:30 uradni trening teka

Petek, 25. november
13:30 poskusna serija
14:30 prva serija v konkurenci
16:15 tek na smučeh (10 km)

Sobota, 25. november
9:30 poskusna serija
10:30 prva serija v konkurenci
15:15 tek na smučeh (10 km)

Leave a Comment