Kamil Stoch razred zase v Kuopiu

Prepričljiva zmaga v Kuopiu je šla po šestih letih spet v poljske roke. Kamil Stoch se je s 135 metri približal samemu rekordu skakalnice, v drugo je bil krajši, a je le potrdil novo vrhunsko uvrstitev. Drugouvrščeni Daiki Ito je svoje prve stopničke v letošnji sezoni naskakoval s 6. mesta in je bil uspešen predvsem na račun nekoliko ponesrečenih nastopov Severina Freunda in Andersa Bardala (po prvi seriji na 2. in 3. mestu). Freundov poskus je vseeno zadostoval za najnižjo stopničko odra za zmagovalce. Slovenska postava se je, kljub bistveno boljšim nastopom kot v Lahtiju, izgubila v povprečju.


Med Slovenci se je najbolj izkazal Jurij Tepeš [foto: GEPA]

Tepeš najboljši med Slovenci

Po prvi seriji je bil naš najboljši z 11. mestom Jurij Tepeš, nastopil pa je v najboljših razmerah prvega »polčasa«. Po prvem poskusu je bil zadovoljen tudi Matjaž Pungertar, pristal je pri daljavi 126 metrov. Ostali Slovenci so se držali bolj v ozadju, a razlike so bile zelo majhne in so s solidnim drugim skokom omogočale velik napredek, česar pa naši orli žal niso uspeli izkoristiti. Tik za trideseterico je obtičal Andraž Pograjc, ki je sicer pokazal lep skok in s tretjim mestom blestel že v poskusni seriji, a na koncu 123 metrov ni zadostovalo za uvrstitev med dobitnike točk. Zunaj finala sta ostala tudi Matic Benedik s povsem ponesrečenim skokom (72 metrov, 50. mesto) in že vse od svetovnega prvenstva razglašeni Jaka Hvala (118,5 metra, 37. mesto). Presenetljivo je brez točk ostal tudi še včeraj kandidat za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala Anders Jacobsen – po slabem poskusnem skoku se mu ni uspelo pobrati in je pristal pri 118,5 metra (35. mesto).

Druga serija je potekala v močnem sneženju – prav v takem vremenu je Peter Prevc osvojil kolajni v dolini Fiemme, tokrat pa ni našel pravih občutkov (126 in 125,5 metra, 13. mesto). Prav tako kot (z izjemo Tepeša) vsi njegovi reprezentančni kolegi, je nasproti prvemu poskusu nekaj mest izgubil. Skozi celotno finalno serijo so se skakalci bojevali s zahtevnimi vetrovnimi razmerami, te pa od naših niso zmedle le Stanežičana, ki je tudi v drugo ostal prvi iz slovenske vrste. Skoka do znamke 129 in 127 metrov sta zadostovala za končno 8. mesto. V drugem poskusu sta preostala reprezentanta Robert Kranjec in Pungertar še nekoliko zaostala za tekmeci ter zasedla 20. in 27. mesto.

Janus s štirimi med točkami zadovoljen

Z današnjo tekmo sem zadovoljen. Čestitke Juriju za osvojeno osmo mesto. Nekoliko več sem pričakoval od Petra in Roberta, vendar je bila tekma zelo težka. V kolikor nisi imel pravih pogojev nad hrbtiščem, je bilo zelo težko. S štirimi skakalci med točkami sem zadovoljen. Roboti nismo, ne moreš neprestano biti v ospredju. Tekme so različne, danes smo videli slabši nastop zmagovalca Lahtija Freitaga. Škoda za Andraža Pograjca, ki je naredil en lep skok, kar pa je bilo premalo za finale. Vidi se, da je širok krog in je težko priti noter. Če pa si enkrat noter, pa je toliko lažje,” je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus.


“Schlieri” bo rumeno majico vodilnega najverjetneje obdržal do konca sezone [foto: GEPA]

Schlierenzauer potrdil zmago v skupnem seštevku

Gregor Schlierenzauer sicer na današnji preizkušnji ni bil v izjemni formi , a je z uvrstitvijo na 5. mesto potrdil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za drugo mesto se bosta na Norveškem in v Planici pomerila Anders Bardal in Severin Freund. Slednji bo imel zelo težko nalogo, če bo želel ujeti Norvežana, saj za njim zaostaja debelih 100 točk, kar pa je, bolj teoretično kot praktično, še možno nadoknaditi. Zadnje odločitve o končni razvrstitvo bodo padale že v četrtek in petek, ko bosta na sporedu kvalifikacijska preizkušnja in tekma v norveškem Trondheimu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuopio :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment