Katja Požun četrta, še tri Slovenke med deseterico

Najboljše smučarke skakalke sveta so se na Ljubnem ob Savinji pomerile še na eni preizkušnji svetovnega pokala. Po včerajšnji zmagi Sare Takanashi in odličnem sedmem mestu naše Špele Rogelj, je 44 tekmovalk, med njimi tudi osmerica vražjih Slovenk, ponovno lovila točke. Ob 95-metrski skakalnici se je ponovno zbralo veliko število navijačev, ki so ustvarili odlično vzdušje.

Otvoritev prve serije je pripadla domači skakalki, Manji Pograjc, ki je pristala pri 66,0 metrih, za kar je prejela 72,5 točke. Po koncu serije se je izkazalo, da njena daljava ni bila dovolj za uvrstitev v finalno serijo. Pograjčeva je na koncu zasedla 41. mesto. Bolje je nastopila Barbara Klinec, a je bila zaradi neustreznega dresa diskvalificirana.

Ostale tekmovalke – Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Maja Vtič, Anja Tepeš, Eva Logar – so nastopile po pričakovanjih, saj so se vse gladko uvrstile v finale, najbolje pa je kazalo Požunovi (87,5 m), ki je zaostajale le za Japonko Saro Takanashi.


Katja Požun [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V prvo Požunova druga

Kot rečeno je po prvi seriji po pričakovanjih vodila Japonka Sara Takanashi, ki je pristala kar pri 89,5 metra, drugo mesto je zasedala Požunova, tretje pa je bila Francozinja Coline Mattel. Rogljeva je bila četrta., Bogatajeva osma, Vtičeva 10., Tepeševa 11., in Logarjeva 13.

Trener Matjaž Triplat je tako v finalni seriji dal prvi znak za skok Logarjevi. Eva je v drugo pristala pri 84,5 m in tako obdržala 13. mesto iz prve serije. “Moram priznati, da me je presenetilo število gledalcev, ki so se kljub nedelji zbrali ob skakalnici. S svojimi skoki nisem najbolj zadovoljna, saj vem, da sem sposobna veliko več. Čakata me še dve tekmi v letošnji sezoni, kjer se bom maksimalno potrudila. Zaradi višjega naleta so bili tokrat lepši in daljši skoki, kar je bilo najbrž tudi bolj zabavno za gledalce,” je po koncu tekme dejala Logarjeva.

Dlje časa je na mestu vodilne vstajala Teševa, ki ji je v “drugem polčasu” uspel odličen skok (84,5 m). Ljubljančanka je tako na koncu zasedla osmo mesto in se uvrstila tik pred Uršo Bogataj. “Pred takšno publiko je užitek nastopati. S svojimi skoki sem še kar zadovoljna. Rezultat je isti, skoki pa boljši. Na svetovnem prvenstvu mi rezultat ni tako pomembne, bolj so mi pomembni skoki,” je menila Bogatajeva.


Eva Logar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Predzadnje železo v ognju za najvišja mesta je bila Špela Rogelj, katera je tudi zajadrala do slovenskih 84,5 m. “Stopničke se nam še vedno izmikajo, mislim, da za nas pride tudi še čas. Z nastopom sem zadovoljna, ravno tako kot tudi moji navijači. Vesela sem, da sem prikazala dva dobra skoka. Na vrhu skakalnice se sliši samo vpitje gledalcev, ne sliši se daljave tekmic. Vidiš le kako visoko prinese druge tekmovalke. Navijala sem naše dekleta. Vedela sem, da se morava s Katjo potruditi. Skakalnica je zelo težke, tudi za fante. Letos smo bolje pripravljene in smo lažje sprejele te težke pogoje,” je po tekmi menila Rogljeva. Vzdušje ob skakalnici pa se je povsem razplamenelo ob nastopu Požunove, ki je imela priložnost za prve letošnje stopničke. Kljub nesporazumu glede zaletnega mesta je Katja nastopila odlično in zmogla 85,5 m. Žal je to na koncu pomenilo, da je pristala tik pod zmagovalnim odrem na četrtem mestu. “Zadovoljna sem tudi s četrtim mestom. Skoka sta bila solidna, potrudila sem se po najboljših močeh. Vzdušje na Ljubnem je neprecenljivo. Tudi ostale tekmovalke pravijo, da je najlepše skakati tu. Slovenke že celotno sezono vohamo stopničke. Zaenkrat se nam še ni izšlo. Letos je huda konkurenca, vse smo si blizu, kar se je lepo videlo tudi po prvi seriji, ko so nas ločile stotinke. Potrebno je narediti dva res odlična skoka za stopničke. Na vrhu sem uživala, ko sem gledala naše tekmovalke. Tudi trener je bil danes zelo zadovoljen, že dolgo časa ga nisem videla tako nasmejanega. Zamenjava zaletnega mesta je nekoliko moteča zaradi tega, ker so res visoke stopnice na vrhu naleta, zaradi česar je potrebno res dvigovati noge. Vse skupaj me ni pretirano zmedlo,” se je po tekmi razgovorila Požunova.


Špela Rogelj [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Pri vrhu ni prišlo do presenečenj. Takanashijeva je še enkrat slavila zmago in si tako pred zadnjima dvema tekmama že priborila veliki kristalni globus. Druga je bila Mattelova, tretja pa lanskoletna dvojna zmagovalka tekem na Ljubnem Američanka Sarah Hendrickson. Vražje Slovenke so vknjižile lep ekipni uspeh. Katja Požun je bila četrta, Špela Rogelj šesta, Anja Tepeš osma, Urša Bogataj deveta, Maja Vtič enajsta, Eva Logar 13.


Barbara Klinec, Ema Klinec, Manja Pograjc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Naredila se je neumna napaka, ki se ne bi smela narediti. Nekdo je zahteval nižjo zaletno mesto za Katjo. To lahko naredi samo njen trener. Zmotila se je njena procedura. Jezen sem, ker se nam je to letos zgodilo že štirikrat in na takšen način se tekme ne sme voditi. Osebno dekletom čestitam, saj so prikazale nekaj lepih skokov. To je najbolj pomembna stvar za naprej. Letos smo postavili tri glavne cilje. Mladinsko svetovno prvenstvo nam je letos fenomenalno dobro uspelo, potem sam svetovni pokal z vrhuncem s tekmami na Ljubnem, in seveda člansko svetovno prvenstvo, kjer sem prepričan, da bomo prikazali dobre skoke,” je v ciljni areni razmišljal glavni trener Matjaž Triplat.

Skakalke sedaj čaka svetovno prvenstvo v italijanskem Val di Fiemmu, kamor bodo dekleta odpotovala v torek.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ljubno :. Uradni rezultati
Fotogalerija: 17.02.2013, Ljubno ob Savinji :. Nedeljska tekma [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Leave a Comment