Katja Višnar za las ob medaljo

Katja Višnar je z odličnim četrtim mestom dosegla uspeh kariere na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemme. Zmagovalka sprinta v klasični tehniki je Norvežanka Marit Bjorgen, druga je bila Švedinja Ida Ingemarsdotter, tretja pa Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Vesna Fabjan, ki se je prav tako uvrstila v izločilne boje, je končala na 29. mestu. “Z rezultatom nisem zadovoljna. Ni se izšlo. Nisem imela prave moči. Pred štartom četrtfinala sem vedela, da bo Justyna suvereno nastopila od samega začetka. V vzponu sem izbrala napačno lino, zaradi česar sem jo morala nato menjati. Potrebno je gledati naprej,” je prvi nastop na svetovnem prvenstvu komentirala Fabjanova.


Katja Višnar [foto: OK Val di Fiemme/Federico Modica]

Višnarjeva, ki je izločilne boje začela v tretji skupini je bila celoten čas v ospredju. Dober taktičen tek in odlične smuči sta jo uvrstila v polfinalne teke, čeprav je osvojila tretje mesto, ki ne vodi neposredno v polfinale. V finalu je z odličnim štartom držala priključek vodilne trojice vse do cilja ter pritekla v cilj kot četrta. “Danes je bila moja najboljša tekma. Proga je bila zelo težka, potrebno je bilo teči na roke, še posebej v ciljni ravnini je prišlo do izraza moč v rokah. Pred prvenstvom je bil cilj finale, seveda pa sem sanjala še kaj več. Zelo sem zadovoljna, da sem med tako močno konkurenco dosegla tak rezultat, sploh po dveh tednih bolezni ter slabih in dobrih dnevih. Že zjutraj, ko sem vstala sem se počutila odlično, na ogrevanju sem obdržala fokusiranje, da mi uspe vse kar sem si zadala. Sedaj sem bom dobro odpočila ter pripravila na ekipni šprint,” se je v ciljnem izteku smejalo Višnarjevi. Približno na sredini proge je v finalu po lastni napaki padla Poljakinja Justyna Kowalczyk in tako izgubila možnosti za medaljo.

V kvalifikacijah je bila najhitrejša Finka Mona Lisa Malvalehto, pred Justyno Kowalczyk in Slovakinjo Aleno Prochazkovo. Višnarjeva je osvojila peti čas, Fabjanova 22. čas. Alenka Čebašek je za slabe tri sekunde zaostala za izločilnimi boji ter končala na 37. mestu. Svoj debi pa je s 53. mestom zaokrožila Nika Razinger. “Veliko bolje znam nastopiti v prosti tehniki. Potrudila sem se, vendar mi klasika ne gre,” je razmišljala Čebaškova, podobnega mnenja pa je bila tudi Razingerjeva: “Nastop mi ni uspel, a za prvi stik s svetovnim prvenstvom sem zadovoljna.


Tekaški stadion v Val di Fiemmu [foto: OK Val di Fiemme/Federico Modica]

Pri moških se Roku Tršanu (63. mesto) in Boštjanu Klavžarju (69.) ni uspelo uvrstiti v izločilne boje. Fanta sta se po kvalifikacijah pritoževala nad slabimi smučmi. “S tekom nisem zadovoljen. Na najtežjih vzponih nisem imel dovolj dobrega oprijema,” je povedal Tršan, Klavžar pa je dodal: “Sam nastop je bil dober, vendar smuči niso bile dobre, saj nisem imel v klancih dobrega oprijema.

Četrto mesto je vrhunski rezultat

Katja je danes odtekla zares vrhunski tek, njeni časi so bili iz teka v tek boljši. Sicer je osvojila nehvaležno četrto mesto, ampak to je vrhunsko. Vesna je danes otekla malenkost slabše kot zadnjo tekmo v Davosu, vendar je za klasiko to soliden rezultat. Alenka se je v klasiki približala trideseterici in je pokazala soliden tek, pri Niki pa je bilo nemogoče pričakovati kaj več, saj je to njena prva velika tekma na kateri si je in bo nabirala izkušnje. Pri fantih nam je zmanjkalo časa za optimalen test smuči, kar je vodilo do slabšega oprijema na vzponih. Rok bi glede na sposobnosti lahko pokazal kaj več, vsaj uvrstitve okrog 50. mesta, za Boštjana pa je enako kot pri Niki to prva večja tekma, kjer si nabira izkušnje,” je nastope svojih varovancev ocenil glavni trener Marko Gracer.

Naslov svetovnega prvaka je pripadel Rusu Nikiti Kriukovu, drugi je bil Norvežan Petter Northug, tretji pa Alex Harvey.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Val di Fiemme :. Finalni boji (ž)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Val di Fiemme :. Kvalifikacije (ž)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Val di Fiemme :. Finalni boji (m)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Val di Fiemme :. Kvalifikacije (m)


Leave a Comment