Kdaj novi olimpijski športi?

Ob XVII. rednem zasedanju generalne skupščine Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev – ANOC, je zasedal tudi Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in sprejel kar nekaj sklepov, ki pa jih bo potrebno še doreči. Eden od predlogov sprememb, ta je prišel iz Šrilanke, je tudi ta, da se na olimpijskih igrah v bodoče iz okoljevarstvenih razlogov ukinejo vsi ognjemeti. “Ne trdim, da bomo ognjemete ukinili, a bomo predlog resno preverili,” je pobudo pokomentiral predsednik MOK-a Jacques Rogge. Težava pri ognjemetih je namreč izločanje ogljikovega dioksida in zavezanost MOK-a k čistim igram. Kot možno alternativo nekateri v MOK že vidijo laserske šove. Zadeva je podobna kot z nekdanjim izpuščanjem golobov, ki so bili dolga leta sestavni del odprtja iger, potem ko je več golobov zgorelo ob odprtju leta 1988 v Seulu, pa je MOK to tradicijo ukinil. Tudi prireditelji prvih iger, ki sledijo, te bodo čez dve leti v Londonu, temu ne nasprotujejo. “Trudimo se, da bi zagotovili čim boljše pogoje za športnike. O ognjemetu sploh še nismo razpravljali,” je to pokomentiral vodja organizacije v Londonu Sebastian Coe.

Predsednik MOK-a je napovedal tudi, da se bo krovna športna organizacija ostreje spopadla z najnovejšo športno “rano” – goljufijami, vezanimi na športne stave. MOK je zato že pripravil pravilnik, s katerim bo v bodoče mogoče kaznovati športnike in športne delavce, ki jih bodo zasačili pri tovrstni goljufiji. “Želimo preprečiti, da bi se športna goljufija prikradla tudi na olimpijske igre,” je dejal Rogge. Ustanovitev Svetovne protistavne agencije, ki jo napovedujejo nekateri, je zanikal. Rogge je napovedal, da bo o načrtih MOK obvestil vse nacionalne in športne partnerje, pričakuje pa tudi aktivno pomoč posameznih vlad, saj le policija in tožilstvo lahko izpeljeta in dovolita pregon in nadzor storilcev pri goljufijah v športu.

Eden od predlogov, tega je dal mehiški član MOK-a Mario Vazquez Rana, predvideva tudi ukinitev starostnega limita za člane MOK-a. Vazquez, ki je zdaj star 78 let, bi se tako praktično že moral posloviti, saj bo čez dve leti dosegel dovoljeni starostni limit – 80 let, ki ga je MOK uvedel po podkupovalni aferi v zvezi z dodelitvijo zimskih olimpijskih iger 2002 Salt Lake Cityju. Rogge je v zvezi s tem napovedal, da bo zadevo preučil skupaj z IO MOK.

IO MOK bo razpravljal tudi o spremembah programa olimpijskih iger. Za olimpijski status se potegujejo nove športne discipline, ki bi lahko premiero doživele na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014. Mednarodna smučarska zveza (FIS) je MOK-u predlagala, da bi na igre uvrstilo nekaj disciplin, ki doslej še niso imele oznake olimpijske. Med najresnejšimi kandidati so smučarski skoki za ženske, v prostem slogu pa tekma smučarjev v snežnem kanalu. Smučarska zveza bi si v olimpijskem programu želela tudi ekipno smučarsko tekmo, biatlonci predlagajo preizkušnjo mešanih štafet, umetnostni drsalci in sankači pa ekipno tekmo.

vir: olympic.si

Leave a Comment