Kranjec s 15. mestom v veleslalomu prekinil točkovni post v Adelbodnu

Na štartu veleslaloma v švicarskem Adelbodnu, šestem v sezoni, predzadnjim pred svetovnim prvenstvom v St. Moritzu in prvim po dveh letih na tem prizorišču, sta bil tudi dva Slovenca, Žan Kranjec (številka 13), Štefan Hadalin (63). Prvo progo je postavil slovenski trener, ki deluje v avstrijski reprezentanci, Janez Slivnik, drugo postavite na progi Königsberg pa so zaupali Jacquesu Théolierju, članu švedske ekipe. Konkurenca danes ni bila popolna, med drugim sta manjkal Thomas Fanara in Ted Ligety. To je bil predzadnji moški veleslalom pred svetovnim prvenstvom v St. Moritzu, ki bo potekal od 7. do 19. februarja.

Veleslalom v Adelbodnu velja za enega najzahtevnejših veleslalomov v sezoni, proga Königsberg, ki poteka na nekdanjem pašniku in iz zavoja v zavoj ponuja drugo naklonino, veliko grbin in valov, pa za eno najatraktivnejših prog v svetovnem pokalu. Veleslalom je otvoril Alexis Pinturault, ki je dobro izkoristil številko 1 in postavil čas, ki je bil kasneje nedosegljiv za vse tekmece. Prvi favorit, Marcel Hirscher, si je v spodnjem delu proge privoščil večjo napako, zaradi česar je v cilju zaostal 70 stotink za Francozom in bil po prvem teku tretji. Še več kot Avstrijec je zaostal Henrik Kristoffersen (+1.31), prav tako tretji v specialni razvrstitvi za svetovni pokal, Francoz Mathieu Faivre (+1.53). Prva vožnja se je ponesrečila Nemcu Felixu Neureuterju, ki pa je bil kljub precejšnjemu zaostanku 10 (+2.01).


Žan Kranjec [foto: GEPA]

Žan Kranjec je v Adelbodnu prvič v karieri štartal v prvi jakostni skupini. Pred to tekmo je izpustil preizkušnjo v Zagrebu, da bi se kar najbolje pripravil na klasiko v Švici. Zgoraj si je v prvi vožnji pridelal kar zajeten zaostanek, a v srednjem delu pustil zelo malo časa v primerjavi z vodilnim Pinturaultom. V spodnjem delu je nekoliko popustil in v cilj prišel z zaostankom +2.15, kar je zadoščala za 11. mesto po prvem teku in dobro izhodišče za finale, za katerega pa je bil žal prekratek Štefan Hadalin, ki je z zaostankom +4.53 končal na 44. mestu.

V drugi vožnji je največji skok po lestvici uspel Italijanu Stevu Missillierju, ki je s 24. mesta skočil na 12. Kranjec je v finalu začel odlično. Bolj je spustil smuči kot v prvi vožnji, a jih je moral v srednjem delu nekajkrat postaviti počez in na cilju zaostal +0.63, kar je zadoščalo za trenutno 6. in končno 15. mesto (+3.20). Vtis iz prve vožnje je popravil Neureuter, ki mu je v drugo uspela precej bolje. Prvi ga je uspel premagati povratnik po poškodbi, Šved Matts Olsson, ki ga je nato za tri stotinke ugnal Faivre. Ples stotink se je nadaljeval tudi z nastopom Kristoffersena, ki je vodstvo prevzel za dve stotinki. Vodil je vse do nastopa Hirscherja, ki je bil v drugi vožnji z drugega planeta in je tedaj vodilnega Norvežana ugnal za dve sekundi (!) in vrgel rokavico Pinturaultu. Drugi po prvi vožnji, Philipp Schoerghofer, ni bil kos rojaku, a za malenkost prehitel Norvežana in si že pred nastopom Francoza privozil prve stopničke v karieri. Pinturault je na prvih dveh merjenjih izgubil malo in na koncu za pičle štiri stotinke ugnal velikega tekmeca. Jutri je v Adelbodnu na sporedu še slalom.

Za konec še zanimivost. Na tem prizorišču je bil Jure Košir drugi leta 1995, od leta 2006, ko je tu točke osvojil Aleš Gorza, pa Slovenci nismo osvajali točk za svetovni pokal. Točkovni post je v Bernskega višavja zdaj prekinil Kranjec.


Rezultati: Svetovni pokal .: Adelboden :. Veleslalom (m)


Leave a Comment