Lanišek v finalni seriji pridobil mesto, premagal ga je le Granerud

V poljskih Zakopanah se Anže Lanišek veseli novih stopničk v karieri, še tretjič v tej sezoni pa je končal na drugem mestu, premagal ga je le letos izjemni Norvežan Halvor Egner Granerud.

Smučarji skakalci so se v Zakopanah pomerili še na drugi tekmi svetovnega pokala v tem koncu tedna. Do točk so danes prišli trije Slovenci, žal so trije ostali izven prve trideseterice. V konkurenci 48 skakalcev, zato kvalifikacij pred tekmo ni bilo, je Žiga Jelar s 123 metri in 122,0 točkami zasedel 39. mesto, Timi Zajc je skočil 125 metrov in je s 126,0 točkami zasedel 35. mesto, Tilen Bartol pa je pristal pri 124.5 metrih in je s 128,3 točkami zasedel 34. mesto.


Anže Lanišek je v izjemni formi [foto: Bobo]

Tam, kjer je včeraj končal, je bil po prvi seriji danes Domen Prevc, na 17. mestu. Skočil je 127 metrov in je zbral 137,6 točk, znova pa sta bila odlična najboljša naša v tej sezoni. Bor Pavlovčič je skočil 130.5 metrov in je s 144,8 točkami zasedal 5. mesto, razlike na vrhu pa so bile znova majhne. Anže Lanišek je bil s 129 metri in 146,9 točkami tretji, pred njim sta bila le Halvor Egner Granerud s 132 metri in 150,5 točkami ter Keiči Sato s 134 metri in 147,9 točkami. Četrti je bil Norvežan Daniel Andre Tande s 132.5 metri in 145,4 točkami.

V finalni seriji je Prevc doskočil pri 126 metrih in je z 273,0 točkami zasedel končno 16. mesto. Žal se napad v finalu ni izšel Pavlovčiču, ki v drugem delu leta ni uspel zadržati dobre pozicije in je s 128 metri in 281,3 točkami padel na končno 13. mesto, kar pa je še vedno zelo dober rezultat našega tekmovalca. “Z današnjimi skoki sem zadovoljen. Bili so na podobnem nivoju kot včeraj. Razlike so majhne, zato kakšno mesto manj kot včeraj, a na koncu je izkupiček tega vikenda super!


Med boljšimi je Bor Pavlovčič [foto: Bobo]

Potem, ko veliko skakalcem ni uspelo skočiti daleč ob koncu finalne serije, pa je Lanišku to uspelo! Pristal je pri 132 metrih, naredil je lep doskok, zbral je 295,2 točk in to je pomenilo trenutno vodstvo in nove stopničke! Sato je s 128 metri in 286,0 točkami zaostal za njim in je končal na 8. mestu, 11. zmage v karieri in sezoni pa se je razveselil Granerud, ki je v finalu skočil 133 metrov, zbral pa je 298,1 točk. Tretji je bil še en Norvežan, Robert Johansson z 293,8 točkami. “Drugo mesto, spet stopničke. Škoda, lovim to zmago! Ne glede na vse, sem zelo zadovoljen z izvedbo. Upam, da tako nadaljujem in ni predaje!” je povzel Domžalčan.

Takole je po zadnji tekmi v Zakopanah razglabljal glavni trener naših skakalcev, Robert Hrgota: “Odlično drugo mesto Anžeta, končno stopničke! Veseli me, da je v kar zahtevnih razmerah v obeh serijah iztržil drugo mesto, zelo blizu zmage. Trenutno je zelo vroč in njegova forma je na vrhunskem nivoju. Bor je po dolgem času v drugi seriji naredil rahlo napako, ampak ne glede na vse je njegov trenutni nivo zelo visok. Tudi Bor je ta trenutek zelo močen. Vse čestitke Anžetu in Boru za ta vikend v Zakopanah. Domnu tudi čestitke, solidna uvrstitev. Rahlo zamujen skok v finalu, a je blizu. Z manjšimi korekcijami bi lahko bil hitro zraven. Ostali fantje pa toplo-hladno, tako kot določen del sezone.

Četverica za Oberstdorf je že potrjena

Prihodnji konec tedna so tekme svetovnega pokala v Rašnovu, kjer bodo tekmovale tudi skakalke, Slovenci, ki bodo nastopili na svetovnem prvenstvu, pa v Romunijo ne bodo odpotovali. Mesto v Oberstdorfu imajo zagotovljeno Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Domen Prevc in Peter Prevc, najbližje petemu mestu je Cene Prevc, za šesto mesto pa se bosta v Rašnovu prihodnji teden udarila Tilen Bartol in Žiga Jelar. V Romunijo bodo poleg zadnje zapisane trojice (C. Prevc, Bartol, Jelar) odpotovali še Rok Justin, Anže Semenič in Lovro Kos.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zakopane


Leave a Comment