Lara Gut zmagovalka drugega veleslaloma sezone

Dekleta so pester tekmovalni konec tedna, ki ta teden čez lužo čaka smučarsko karavano, začela z drugim veleslalomom sezone po tistem uvodnem v avstrijskem Söldnu. V ameriškem smučarskem središču Aspen je po odstopu Američanke Mikaele Shiffrin zmagala Švicarka Lara Gut, druga je bila Avstrijka Eva-Maria Brem, tretja pa Italijanka Federica Brignone. Edina slovenska finalistka Ana Drev je bila 22.

Najhitreje je 43 vrat na utrjeni in tehnično zahtevni progi v prvi vožnji prevozila 20-letna Shiffrinova, ki je štartala kot četrta, in v cilju z desetimi stotinkami prednosti prevzela vodstvo pred vodilno Brignonejevo. Obe sta bili daleč pred vsemi, Gutova je na tretjem mestu za njima zaostala že skoraj za sekundo (+0,96).


Lara Gut si je po več kot enem letu prismučala veleslalomske stopničke (foto: GEPA)

Shiffrinova z napako tik pred ciljem

Švicarki, ki letos smuča z novim proizvajalcem smuči, se je obrestovala napadalna druga vožnja. V cilj je prismučala s sicer razmeroma majhno prednostjo desetih stotink pred takrat vodilno Bremovo, ki je nekaj minut pred njo progo prevozila najhitreje. Italijanka Brignonejeva, zmagovalka söldenskega veleslaloma z uvoda v sezono, pa je na progi storila preveč napak. Te so jo stale prevzema vodstva, ob prečkanju ciljne črte je zasedla tretje mesto.

Na vrhu je bila le še Shiffrinova, ki je želela popraviti grenak priokus s prvega veleslaloma, ko je zasedla drugo mesto. Smučala je hitro in brez napak vse do konca, ko je dvoje vrat pred ciljem z roko udarila ob količek, izgubila ravnotežje in razočarano končala ob progi. Na domačem snegu Američanka v svetovnem pokalu še ni zmagala.

Gutova se je tako veselila svoje 13. zmage v svetovnem pokalu, Tirolka Bremova pa je le za desetinko zgrešila ubranitev lanske zmage.

S točkami le Drevova

Slovenske barve so branile štiri smučarke. Edina finalistka je bila Ana Drev, ki je na 28. mestu za vodilno Američanko zaostala za 3,61 sekunde, v finalu pa napredovala za šest mest in bila 22. Ana Bucik je zasedla 45. mesto (+4,85), Katarina Lavtar in Tina Robnik pa sta odstopili.

V Aspnu se dekleta ta konec tedna merijo le v tehničnih disciplinah. V soboto bodo izpeljali še odpovedan slalom iz Levija, druga priložnost za nove slalomske točke bo na voljo tudi dan kasneje. Od obeh tekem več pričakuje slovenska slalomska specialistka Bucikova, na štartu bosta tudi Maruša Ferk in Lavtarjeva.


Rezultati: Svetovni pokal.: Aspen :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment