Lea Einfalt in Aljaž Praznik deveta v Liberecu


[foto: Klemen Zibelnik]

Prvi dan tekmovanja tekmovanj v smučarskem teku na olimpijskem festivalu evropske mladine v češkem Liberecu so nastopili tudi slovenske smučarske tekačice in tekači: prve na 7,5, drugi pa na 10 km klasično. V obeh disciplinah so kraljevali tekmovalke in tekmovalci iz Skandinavije – v ženski konkurenci je slavila Švedinja Sofia Henriksson, v moški Finec Antti Ojansivu -, za slovenski dosežek dneva v smučarskem teku pa je poskrbela Medvodčanka Lea Einfalt, ki je zasedla deseto mesto (+1:22,6). Njene reprezentančne sotekmovalke so se zvrstile na naslednja mesta: 20. Nika Razinger (+2:18,3), 37. Špela Molk (+3:48,9) in 49. Tjaša Zupan (4:41,8).

Razmere na progi so bile zelo težke, novozapadli sneg je tekmovalkam, a tudi prirediteljem, povzročil kar nekaj nevšečnosti. Navkljub temu sem desetega mesta zelo vesela, saj klasična tehnika ni moja najmočnejša disciplina. Največ pričakujem od četrtkovega sprinta na 5 km v prosti tehniki,” je po tekmi dejala 16-letna članica TSK Merkur. V moškem teku na 10 km klasično se je od slovenskih tekačev najbolje odrezal Aljaž Praznik, ki je tekmo končal 14. mestu (+1:46,8), Mark Klinar na 60. (+5:35,5), Matej Košir pa na 67. mestu (+6:27,8).

Tekači so se pomerili tudi na šprinterski preizkušnji. Med dekleti, kjer je slavila Švedinja Stina Nilsson, je bila Razingerjeva 17., Molkova pa je osvojila 29. mesto. Pri moških je v izločilnih bojih nastopil zgolj Praznik in se uvrstil na deveto mesto. Zlata medalja je pripadla Fincu Christofferju Lindvallu.

Med predvidenimi protagonisti ni bilo smučarskega tekača Jaše Učakarja, ki ga je na ponedeljkovi preizkušnji na 10 km v klasični tehniki obšla slabost. Podroben zdravniški pregled in nočno opazovanje v tukajšnji bolnišnici sta pokazala, da je s 17-letnim zelo zgovornim Blejcem vse v najlepšem redu, iz preventivnih razlogov pa na naslednjih tekmah ne bo več nastopal.


Rezultati: Olimpijski festival evropske mladine .: Liberec :. Razdalja 7,5 km (ž)
Rezultati: Olimpijski festival evropske mladine .: Liberec :. Razdalja 10 km (m)
Rezultati: Olimpijski festival evropske mladine .: Liberec :. Šprint (ž)
Rezultati: Olimpijski festival evropske mladine .: Liberec :. Šprint (m)


Leave a Comment