Ligety do drugega zlata

Američan Ted Ligety je bil po slavju v superveleslalomu nepremagljiv še v superkombinaciji. Na progi Planai v Schladmingu je s solidnim smukom in vrhunskim slalomom ugnal vso konkurenco in je z dvema najžlahtnejšima medaljama trenutno najuspešnejši smučar prvenstva. Srebrno medaljo je osvojil Hrvat Ivica Kostelić, za veselje domačih navijačev pa je poskrbel Romed Baumann. Prismučal je namreč prvo avstrijsko moško medaljo na tem prvenstvu.


Kostelić, Ligety in Baumann [foto: GEPA]

Opoldanski smukaški del je najbolje opravil Avstrijec Romed Baumann. Ta ni nastopal na sobotnem klasičnem smuku, kar bodo glavni možje avstrijskega tabora morda obžalovali. Tokrat je namreč prehitel tudi novega smukaškega prvaka Aksla Lunda Svindala, ki je postavil drugi čas. Tretje izhodišče pred zahtevnim slalomom si je zagotovil še en smukaški specialist Christof Innerhofer. Izmed tekmovalcev, ki jim slalom ni tuja disciplina, je na smuku najmanj zaostal Američan Ted Ligety, dobrih sedem desetink. Boljše slalomsko znanje kot Američan premoreta Ivica Kostelić in Benjamin Raich, ki sta bila glavna favorita za zlato. Hrvat je zaostal sekundo in 37 stotink, Avstrijec pa še 15 stotink več. Razočaral je zmagovalec letošnje superkombinacije v Wengnu Alexis Pinturault, ki je ciljno črto smuka prečkal z več kot tremi sekundami zaostanka.


Baumann je osvojil drugi bron za Avstrijo na tem prvenstvu [foto: GEPA]

Smuk je odlično odpeljal tudi Klemen Kosi. Zaostanek sekunde in 43 stotink ga je popeljal na visoko 11. mesto. Manj sreče je imel Boštjan Kline, ki se je kar dvakrat spustil po smukaški progi. Tekmovalec, ki je smučal pred njim, je namreč na ciljni strmini padel, zato je Klineta na progi zaustavila rumena zastava. Mariborčan je moral še enkrat na start, nato pa je tik pred ciljem napravil napako in odstopil. “Ja, danes je bilo kar nekaj zanimivih stvari. Ustavili so me, potem vožnja s helikopterjem, potem še ena vožnja, smuči sem nato »zažgal«, tako da so bile kar divje pred ciljem. Vožnja je bila solidna, toda smuči so potem podivjale, težko jih je bilo kontrolirati, na koncu pa je prišel veleslalomski zavoj. Pred ciljem mi je tudi malo zmanjkalo energije,” je svoj zadnji nastop na prvem članskem svetovnem prvenstvu opisal Kline.


Raich je na slalomu odstopil [foto: GEPA]

Nočni slalomski spektakel je prinesel veliko veselja v ameriški tabor, odleglo pa je tudi domačinom. Baumann je zdržal vse pritiske in se radostno veselil brona. Kostelić, ki je veljal za glavnega favorita, ni smučal na vse ali nič, zato je njegov čas brez težav za več kot sekundo izboljšal Ligety. Preostali specialisti za hitri disciplini so imeli na zahtevni ledeni progi veliko težav. Innerhofer in nekdanji dvakratni superkombinacijski prvak Svindal sta odstopila. Napako je naredil tudi domači adut Raich. Edni slovenski predstavnik na drugem delu superkombinacije Klemen Kosi je tudi slalom odsmučal solidno in tekmovanje zaključil na 12. mestu.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Schladming :. Superkombinacija (m)


Leave a Comment