Ligety v svoji ligi

Potem ko so alpski smučarji še včeraj popoldne tekmovali v italijanski Val Gardeni, so se danes v bližnji Alti Badii pomerili veleslalomisti. Smučarji so se po tekmah v Val d’Iseru veselili dejstva, da je Teda Ligetyja v veleslalomu le mogoče premagati, a na sloviti progi Gran Risa je Američan spet izničil vse njihove upe.

Že v prvi vožnji je Ligety smučal neverjetno. S startno številko dve je v cilj prišel z nekaj več kot petimi sekundami prednosti. Ko je videl, da je tudi branilec malega kristalnega globusa v tej disciplini Marcel Hirscher zaostal za 2,40 sekunde, je simpatični Američan le skomignil z rameni. Hirscher je tudi po vožnji vseh 71 tekmovalcev na startu ostal najbližji zasledovalec Ligetyja. Pinturault, Fanara, Blardone in Raich, ki so bili razvrščeni od tretjega do šestega mesta, so poleg Hirscherja za Američanom zaostali manj kot tri sekunde. Ostali so bili počasnejši za tri, štiri in celo pet sekund.


Ligety je bil presenečen nad veliko prednostjo pred zasledovalci [foto: FIS]

Od dveh Slovencev na startu je bil pričakovano najhitrejši Janez Jazbec, a bil prepočasen za uvrstitev med najboljših trideset. Zasedel je 45. mesto, medtem ko je Klemen Kosi zaostal še nekaj več in končal kot 48. Tako je slovenski tabor prvič v letošnji sezoni ostal brez novih veleslalomskih točk.

Trener tehničnih disciplin Marko Jurjec je po tekmi najprej spregovoril o nastopu Janeza: “Zagotovo smo ciljali višje, smo pa bili kar malo presenečeni, saj je na treningih kazal zelo dobre vožnje. Tukaj, na drugi strani hriba je opravil trening, kjer so bili enaki pogoji kot na tekmi in je smučal bolje. Videli smo, da so imeli tudi ostali velike težave na progi, a smo kar malo debelo gledali zaradi teh velikih razlik. Tekma je bila težka, podlaga zelo trda, za razliko od ostalih tekem. Janez bo ostal tu še na enem treningu, da še malo preizkusi drugačne nastavitve,” o vožnji Klemna pa je dodal: “Klemen se je peljal solidno, a se je videlo, da mu manjka izkušenj, moči in tehnike. A sem je prišel zato, da vidi kakšna je takšna tekma svetovnega pokala, tekma, ki je bila do zdaj verjetno najtežja.

V finalu se je vrstni red kar precej pomešal. Dolgo časa je na mestu vodilnega stal Francoz Mathieu Faivre, ki je imel tudi najhitrejši čas druge proge, precej je napredoval tudi Nemec Fritz Dopfer. Na zahtevni progi sta se dobro znašla Thomas Fanara, ki je bil tretji, in Marcel Hirscher, ki je zaostal le za Ligetyjem. Ta namreč v drugo ni dopustil presenečenja. Odpeljal je malenkost rezervirano, a vseeno ugnal konkurenco z dvema sekundama naskoka. Američan je v Alti Badii zmagal drugič, prvič je stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra leta 2010. Sicer pa je to njegova tretja zmaga v tej sezoni, s katero je utrdil drugo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Na prvem se mu počasi, a zanesljivo oddaljuje Svindal, ki je bil danes deveti.


Rezultati: Svetovni pokal .: Alta Badia :. Veleslalom (m)


Leave a Comment