Ligety z rekordno prednostjo spet zmagal v Söldnu

Po včerajšnjem zmagoslavju Tine Maze so söldensko strmino danes preizkusili še fantje in s prvo letošnjo veleslalomsko preizkušnjo začeli novo sezono svetovnega pokala. Nepredvidljivo tekmo v nemogočih razmerah je z več kot dvema sekundama prednosti dobil Američan Ted Ligety pred Italijanom Manfredom Moelggom in domačinom Marcelom Hirscherjem.


Ligety na zmagovalnem odru [foto: GEPA]

V noči na nedeljo je v Söldnu zapadlo veliko novega snega in zdelo se je, da bo tekmo težko izpeljati. Delavci so iz proge odstranjevali novozapadli sneg, vendar sneženje ni oslabelo. Prva osmerica tekmovalcev se je zato spopadla s težkimi pogoji, vidljivost je bila izjemno slaba. Daleč najbolje se je v danih razmerah znašel Američan Ted Ligety, ki je veljal za velikega favorita, vsaj sodeč po vožnjah, ki jih je kazal na treningih. Nato se je vreme spremenilo, posijalo je sonce. Kar nekaj smučarjev je to izkoristilo in močno premešalo vrstni red pri vrhu. Tako si je vodstvo po prvi vožnji zagotovil Francoz Thomas Fanara, ki je imel le štiri stotinke prednosti pred že omenjenim Ligetyjem, malenkost več je zaostal izkušeni Italijan Manfred Moelgg. S prvim nastopom je dobro opravil tudi Janez Jazbec, ki si je zagotovil 18. mesto in upanje na nove veleslalomske točke. Drugi slovenski predstavnik na tekmi, Žan Kranjec, prve vožnje ni končal.


Janez Jazbec je prišel do novih točk svetovnega pokala [foto: GEPA]

Kar nekaj uveljavljenih smučarskih imen je ostalo brez finala. Omeniti gre Philippa Schoerghoferja, ki je začel današnji veleslalom, pa nekdanjega zmagovalca svetovnega pokala Carla Janko, za las pa sta finalno vožnjo ujela Francoz Cyprien Richard, sicer osmi veleslalomist lanske sezone, in hrvaški šampion Ivica Kostelić.

V času druge vožnje se je sneženje spet okrepilo in razmere na 3000 metrih nadmorske višine so se slabšale. Z dobro vožnjo in nekaj sreče je veliko mest pridobil mladi Slovak Adam Zampa, številni izkušeni veleslalomski mojstri pa se v pravem snežnem metežu niso znašli. Osip smučarjev je bil ogromen. Finalne vožnje tako niso končali Richard, Svindal, Simoncelli, Dopfer, Myhrer in Berthod. Tudi Jazbecu se nastop ni najbolje posrečil, a je z 21. mestom vseeno prišel do točk, prvih söldenskih za slovenski tabor vse od leta 2005.

V zgornjem delu nisem delal napak, majhna napaka se mi je zgodila pred ravnino, zaradi katere sem izgubil nekaj tempa. Čez ravnino nisem šel tako hitro, kot v prvi vožnji, kar se mi je malo poznalo na času. Bilo je zelo težko napadati progo, to je v drugem teku uspelo samo Ligetyju, ki je smučal fenomenalno za te pogoje. Pričakoval sem sigurno nekaj več. Prva vožnja je bila zelo dobra, v drugi pa že od starta nisem imel pravega občutka, tako da je bila to borba od starta pa do cilja. V prvi vožnji sem pokazal, da sem sposoben dosti več. Če bom od zdaj naprej dobro delal in bom zdrav, mislim, da sem lahko sposoben priti med prvih petnajst. Je pa to uvod v sezono s katerim sem lahko zadovoljen,” je po tekmi razmišljal Jazbec.


Ligety je zmagal z veliko prednostjo [foto: FIS Alpine]

Najboljši smučar lanske sezone Marcel Hirscher je bil po prvi vožnji deveti, kar je v drugo pomenilo popoln napad. Ta se mu je obrestoval s tretjim mestom. Vseeno pa ni bilo dovolj za prerojenega 30-letnega Italijana Moelgga in Američana Ligetyja. Slednji je dokazal, da je resnično najboljši veleslalomist zadnji petih let in je ponovno deklasiral konkurenco. Kljub novim smučem, ki so nedvomno premešale karte na vrhu, in obilnemu sneženju, je dosegel svojo drugo zmago na ledeniku Rettenbach. A do svoje 12. zmage v karieri je prišel z izjemno, rekordno prednostjo dveh sekund in 75 stotink. S tolikšno razliko na veleslalomski tekmi za svetovni pokal že dolgo nihče ni zmagal.

Naslednja veleslalomska preizkušnja smučarje čaka konec novembra na Ligetyjevem domačem terenu ‒ v Beaver Creeku. Še prej bo seveda slalomski vikend v Leviju in prve tekme v hitrih disciplinah.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (m)
Izjava: Janez Jazbec (.mp3)


Leave a Comment