Maja Vtič na stopničkah v Hinzenbachu


Najboljše tri na današnji tekmi [foto: GEPA]

Slovenske skakalke so v odlično formi, kar so znova dokazale na tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Hinzenbachu (HS 94). Po prvi seriji je namreč vodila Maja Vtič, ki ji je uspel najdaljši skok prve serije (88,5 m). V finalno serijo se je Dolenjka podala s 5,7 točkami prednosti pred Japonko Saro Takanashi, tretja pa je bila še ena Japonka Yuki Ito. V drugo je nastopilo tudi vseh preostalih pet Slovenk. Urša Bogataj je napadala iz osme, Špela Rogelj iz devete, Eva Logar iz desete, Katja Požun iz 18. in Anja Tepeš iz 23. pozicije.

Celotna tekma je potekala ob spremenljivih vetrovnih razmerah, zaradi česar so bile prisotne občasne prekinitve. Nekaj tekmovalk je zaradi premočnega vetra moralo tudi zapustiti zaletno rampo in se ob umiritvi razmer vrniti nanjo.


Maja Vtič je poskrbela za letošnje prve stopničke skakalk [foto: GEPA]

Maja Vtič do prvih stopničk v karieri

V finalni seriji smo nestrpno pričakovali nastop Maje. Na 37 tekmi svetovnega pokala je simpatična tekmovalka vendarle dočakala preboj na zmagovalni oder. Žal ni ponovila skoka iz prve serije, tokrat je pristala pri 85,0 m, kar je pomenilo, da se je uvrstila na tretje mesto. Na finalni skok je morala nekaj časa počakati, saj je morala zaradi neugodnih razmer dvakrat na zaletno rampo. Z doseženim tretjim mestom je izenačila najboljši rezultat slovenskih skakalk. Lani je bila na istem prizorišču tretja Požunova. “Z današnjim tretjim mestom sem vsekakor zadovoljna. Po prvi seriji sem bila nad vodstvom nekoliko presenečena, a mi je uspel dober skok. Pred finalnim nastopom sem bila mirna, nervoze nisem čutila. Nekoliko več sreče bi lahko imela pri čakanju na drugi skok. Na koncu se je dobro izšlo. Stopničk nisem pričakovala, zato sem jih še toliko bolj vesela. Čakanje me tokrat ni zmedlo. Dejala sem si, da tekmicam ne bom podarila metrov. Mislila sem, da tudi v drugo ne bom šla dol, vendar se je potem hitro prikazala zelena luč. Veliko se nisem obremenjevala. Največji razlog za uspeh je sproščenost. Vsako stvar hitro rešim, v kolikor se pojavijo težave. Bolj sem zbrana na skoke,” je po koncu tekme dejala Vtičeva. Zmage se je še enkrat več razveselila z odličnim finalnim skokom Takanashijeva (87,0; 90,0), do drugega mesta pa je prišla Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz (82,0; 90,5).


Urša Bogataj se je uvrstila med deseterico [foto: GEPA]

V deseterico sta se prebili še dve Slovenki, Eva Logar (83,5; 85,0) je bila deveta, tik za njo pa je končala še Urša Bogataj (86,0; 82,0). Špela Rogelj (84,0; 82,5) je bila 12., Katja Požun (78,0; 78,0) 19. in Anja Tepeš (75,5; 76,0) 24. “Odvalil se nam je kamen od srca. Stopničke smo pričakovali, vendar jih ni in ni bilo. Sedaj bo povsem normalno steklo naprej, tako kot mora. Dekleta so bila tega sposobna že prej. Danes pa so v dokaj zahtevnih razmerah pokazala tako sposobnost kot tudi srce. Po prvi seriji nam je kazalo še bolje. Glede na razmere smo nastopili zelo dobro. Vedno je lahko še boljše, tudi pri Maji. V tem trenutku bolj šteje tretje mesto, kot pa tehnika nastopa. Najbrž pa bi lahko Maja finalni skok naredila nekoliko drugače, a je jutri še en dan, da izvedemo tehnično pravilne skoke,” je razplet tekme pokomentiral glavni trener Jože Berčič.

V nedeljo bo v Hinzenbachu na sporedu še zadnja tekma pred olimpijskimi igrami.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hinzerbach
Izjava: Jože Berčič (.mp3)
Izjava: Maja Vtič (.mp3)


Leave a Comment