Rok Marguč svetovni podprvak


Rok Marguč [foto: Oliver Klaus / FIS]

Na svetovnem prvenstvu v deskanju na snegu se je danes tudi Slovenija zabeležila med dobitnice medalj. Srebrno medaljo je v paralelnem veleslalomu prideskal Rok Marguč, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah, v velikem finalu pa ga je prehitel le trenutno vodilni v svetovnem pokalu, Avstrijec Benjamin Karl.

Po najhitrejšem času kvalifikacij je Rok najprej v osmini finala izločil Avstrijca Manuela Veitha, v četrtfinalu je bil hitrejši od Rusa Stanislava Detkova, v polfinalu pa je izločil še Švicarja Kasparja Fluetscha. Veliki finale Marguč-Karl se je končal enako kot pred šestimi leti na mladinskem svetovnem prvenstvu, s suvereno zmago Karla.

To se je zgodilo prvič, da sem na velikem tekmovanju prišel v veliki finale. Po najhitrejšem času iz kvalifikacij, sem prvi dve vožnji zaradi pritiska čutil bremze. Ko pa sem prišel med prve štiri pa sem vedel, da nimam kaj več zgubiti in sem se sprostil. Tako mi je uspelo izločiti Fleutscha, Karla pa žal ne. Hotel sem namreč vrniti Karlu za poraz v Zermattu pred šestimi leti, a žal ni šlo. Vendar pa sem vseeno zelo zadovoljen,” je po tekmi dejal Marguč.

Za Roka je to velik uspeh, saj je prvič v karieri v članski konkurenci vozil na velikem tekmovanju, kar je zagotovo nanj sprožilo še večji pritisk.

V ženski konkurenci je zmagala Rusinja Alena Zavarzina, ki je v velikem finalu premagala Avstrijko Claudio Riegler.

Od ostalih naših tekmovalcev sta se v izločilne boje uvrstila še Žan Košir, ki je izpadel v četrtfinalu in Izidor Šušteršič, ki je izpadel v osmini finala. Naš največji favorit, Rok Flander, pa se žal ni uvrstil med šestnajsterico najboljših, kakor tudi ne ženski predstavnici Gloria Kotnik in Iva Polanec.

Nastopil sem s pretrdo opremo in to ni funkcioniralo,” je razlog za slabši čas na prvi kvalifikacijski progi opisal Flander, ki je v drugo želel nadoknaditi zamujeno, a žal se mu ni izšlo: “Začel sem dobro, potem pa sem sredi proge z roko zapel vratca in zaradi rotacije izgubil vso hitrost. Posledica je 17. mesto in ostal sem brez uvrstitve v izločilne boje.” Priložnost za popravni izpit bo imel v petek, ko bo na sporedu paralelni slalom.


Rezultati: Svetovni pokal .: La Molina :. Paralelni veleslalom (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: La Molina :. Paralelni veleslalom (ž)


Leave a Comment