Marguč v Arosi do prve zmage v karieri


Rok Marguč se je razveselil prve zmage v karieri [foto: Oliver Kraus/FIS]

Švicarsko prizorišče Arosa je gostilo tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu. Deskarji in deskarke so s kvalifikacijami začeli ob 9. uri zjutraj, uspešno pa sta nastopila Žan Košir in Rok Marguč, ki sta postavila prvi in deveti čas. Ob odsotnosti Roka Flandra, ki je zaradi operacije kile žal že končal letošnjo sezono, smo imeli na startu kvalifikacij v Arosi še štiri deskarje in eno deskarko. Glorii Kotnik preboj v izločilne vožnje ni uspel, saj je zasedla 40. mesto, z nastopi pa so dopoldne končali tudi Izidor Šušteršič (33.), Jernej Demšar (37.), Tim Mastnak (46.) in Jure Hafner (48.).


Zmagovalni oder današnje tekme [foto: Oliver Kraus/FIS]

Žan se je v osmini finala pomeril z izkušenim Avstrijcem Benjaminom Karlom, ki pa danes ni mogel premagati slovenskega deskarja in je bil v obeh vožnjah počasnejši. Naloga Roka je bila vse prej kot lahka, saj se je na 520 metrov dolgi progi Carmenna srečal z vodilnim deskarjem seštevka paralelnih disciplin Italijanom Rolandom Fischnallerjem. Svetovnega prvaka pa zahteven nasprotnik ni prav nič zmedel, tako da je Rok z dvema boljšima nastopoma napredoval. V naslednje krogu tekmovanja sta se srečala naša deskarja. V tem dvoboju je bil boljši Marguč, kar je pomenilo, da je Žan po zaslugi najboljšega časa kvalifikacij na koncu zasedel peto mesto.


Tim Mastnak [foto: Oliver Kraus/FIS]

Zgornji del razpredelnice je bil močnejši

Kljub temu, da je imel Rok pred današnjo tekmo že cel komplet odličij iz svetovnih prvenstev, mu je manjkala še zmaga na tekmah svetovnega pokala. Po zmagi v polfinalu proti Avstrijcu Antonu Unterkofflerju in Kanadčanu Matthewu Morisonu v finalu pa mu je uspel tudi ta dosežek. Marguč je po zmagi najprej dejal: “Stvar je bila v tem, da smo bili v zgornjem delu razpredelnice dosti močnejši, kot v spodnji in ko sem bil v polfinalu, sem imel pred seboj dosti lažjo nalogo kot v prvih dveh vožnjah. Proga je bila dokaj zahtevna, sonce je naredilo svoje, tako da podlaga ni bila v dobrem stanju. Kdor je danes naredil manj napak je zmagal.


Rok Marguč [foto: Oliver Kraus/FIS]

Za tem je opisal še dvoboj z vodilnim deskarjem paralelnih disciplin Fischnallerjem: “Letos sem ga v svetovnem pokalu premagal že dvakrat, kot kaže mu kar dobro mešam štrene v boju za skupno zmago. V prvi vožnji je naredil napako, tako da sem dobil maksimalno prednost 1,36 sekunde, v drugo pa sem vedel, da se smem narediti napake. V kvalifikacijah je bil le nekaj stotink boljši od mene, vedel sem, da ni ravno njegov dan in da je premagljiv,” na koncu pa dodal še nekaj o tem koliko mu pomeni prva zmaga na temu rangu tekmovanj: “Res veliko. Lep čas sem čakal nanjo, kar nekaj let sem že v karavani svetovnega pokala. Bil sem že v finalu v Moskvi in bil na koncu drugi. Tam sem izgubil za pet stotink ravno proti Fischnallerju. Vedel sem, da bo prišel moj dan in moj čas in ta je danes.


Edina slovenska predstavnica na tekmi je bila Gloria Kotnik [foto: Oliver Kraus/FIS]

Med dekleti je slavila Norvežanka Hilde-Katrine Engeli pred Švicarko Patrizio Kummer in Kanadčanko Caroline Calve. Kotnikova je bila 40.


Rezultati: Svetovni pokal.: Arosa :. Paralelni veleslalom (m)
Rezultati: Svetovni pokal.: Arosa :. Paralelni veleslalom (ž)


Leave a Comment