Marit Bjørgen prvič zmagala na turneji, Slovenke v ozadju

Na četrti tekmi novoletne tekaške turneje v Oberstdorfu je Norvežanka Marit Bjørgen dosegla prvo zmago in prekinila niz Poljakinje Justyne Kowalczyk, ki je zmagala na prvih treh preizkušnjah Toura de Ski. Bjørgnova je razdaljo 5 km klasično in 5 km prosto pretekla v času 27:16,0, Kowalczykova je zaostala za 1,6 sekunde, druga Norvežanka Therese Johaug pa za 1,8 sekunde. Slovenke so pristale v ozadju: Barbara Jezeršek je bila 48. (+ 2:37,2), Vesna Fabjan 55. (+ 2:30,4) in Alenka Čebašek 62. (+ 4:12).

Po pričakovanju so bile najhitrejše tiste tekmovalke, ki so na vrhu tudi v skupni razvrstitvi turneje. Reprezentančni kolegici Bjørgnova in Johaugova sta bili morda v prednosti, ker sta lahko z združenimi močmi nastopili proti Kowalczykovi. Vendar se Poljakinja ni dala ugnati. Tekla je zelo odločno in bila ves čas v boju za zmago, o prvem mestu pa je odločila dobra taktična poteza Bjørgnove, ki je v zadnjem delu proge tekla za najhujšima tekmicama, v odločilnih trenutkih pa v zaključnem spustu vendarle izbrala najboljšo linijo, ki jo je bliskovito ponesla naprej tudi v zadnjih metrih ciljne ravnine. V skupnem seštevku turneje je v vodstvu Kowalczykova pred Bjørgnovo in Johaugovo.


Marit Bjørgen [foto: Klemen Zibelnik]

Barbara Jezeršek je veliko pričakovala od kombinirane tekme, ki ji ponavadi ustreza, na koncu pa ni bila zadovoljna s svojim dosežkom, ker se zaveda, da lahko doseže še veliko več. “Danes je bilo zanimivo. Pohvalila bi servis, ki je pripravil fenomenalne smuči, forma pa ni bila najboljša. Tekma je bila težka, nisem našla prave forme, v kakršni sem bila na Rogli. Jutri se bom spočila in si želim, da bi bil italijanski del turneje veliko boljši in da pokažem tisto, kar znam narediti,” je dejala Jezerškova.

Tekma je bila težka, poleg tega sem imela nekoliko slabši dan. Na start sem šla z mislijo, da skušam privarčevati kakšen odstotek moči za naprej in jih nisem porabila vse do konca. V Dobbiacu me čakajo še pomembnejše tekme. Ko sem videla, da počutje ni pravo, se nisem preveč gnala. Vesela sem, da se je to zgodilo zdaj. Upam, da v naprej ne bo teh slabih dni, veselim pa se že jutrišnjega dneva počitka, da bom po njem lahko čim bolje nadaljevala nastop v Dobbiacu,” je po tekmi povedala Vesna Fabjan.

Slovenska ekipa se je neposredno po tekmi odpravila v Italijo. Jutri bo na turneji prost dan, ki ga bodo ekipe izkoristile za počitek in lažji trening v Dobbiacu. V torek bo na Južnem Tirolskem tekma na 3 km klasično, v sredo sprint v prosti tehniki, od katerega si veliko obetajo tudi Slovenke, predvsem Vesna Fabjan, in v četrtek tekma na 15 km prosto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf


Leave a Comment