Marit Bjørgen spet zmagala, Alenka Čebašek 46.

Norvežanka Marit Bjørgen je dobila peto tekmo 6. novoletne tekaške turneje Tour de Ski. V teku na 3 km klasično je večkratna olimpijska zmagovalka z rezultatom 10:49,2 ugnala Poljakinjo Justyno Kowalczyk za 3,9 sekunde, tretje mesto pa je zasedla druga Norvežanka Astrid Jacobsen (+ 15,1). Slovenke so bile znova v ozadju: 46. Alenka Čebašek (+ 1:12,8), 51. Vesna Fabjan (+ 1:19,3) in 60. Barbara Jezeršek (+ 1:41,8).

Trikilometrska proga je ponavadi šok za tekačice. Za dobro uvrstitev morajo zbrati vse moči in razdaljo preteči v najvišjem ritmu. To je danes najbolje uspelo Bjørgnovi, ki je zaostanek za Kowalczykovo v skupni razvrstitvi turneje zmanjšala za 10 sekund in za vodilno zaostaja za 17,7 sekunde. Na skupnem tretjem mestu je Norvežanka Therese Johaug (+ 1:33,9).


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik]

V Dobbiacu je zapadlo veliko snega in v pravi zimski pravljici so slovenske tekačice pristale v ozadju tudi zaradi nestanovitnega vremena. Med testiranjem smuči so bile razmere idealne, bilo je toplo, dobro uro pred startom pa se je vreme popolnoma spremenilo. V slovenski ekipni niso imeli rezervnega načrta. Oprijem smuči v mrazu ne bil idealen. “Utrujena sem. Za menoj je prišel napor prejšnjih tekem. Nisem se počutila dobro. Smuči mi niso dobro prijele. Tekla bom še jutri, potem pa zapustila turnejo. Na cilju sem ugotovila, da ne morem več, da sem na limitu,” je dejala Alenka Čebašek.

Vesna Fabjan z zaostankom in mestom ni bila najbolj zadovoljna, k nezadovoljstvu so veliko prispevale smuči. “Razmere so bile podobne kot v Oberhofu, kjer so prišle v poštev smuči brez maže. Težko se je bilo odločiti, ker so se razmere hitro spreminjale. To je bil hendikep. Vzela sem smuči brez maže, čeprav nimam ravno vrhunskih. V klanec sem tekla živahno, na koncu pa mi je zmanjkalo precej do dobrega rezultata. Veseli me, da se počutim dobro, tako da ni počutje vzrok za slabši rezultat,” je povedala Fabjanova, ki jo jutri čaka njena glavna tekma – sprint v prosti tehniki. Spodbujali jo bodo tudi navijači iz domačega kraja. “Bilo je težko. Po trenerjevih besedah sem tekla s pravo frekvenco. Bilo je, kar je bilo,” je svoj nastop komentirala Barbara Jezeršek.


Rezultati: Svetovni pokal .: Dobbiaco


Leave a Comment